Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pierwsze własne m2 - pomoc w wyborze mieszkania

kammyk

Recommended Posts

Witam, planujemy w niedługim czasie z narzeczonym zakup wymarzonego mieszkania. Przedstawiam 4 rzuty mieszkań nad którymi się właśnie zastanawiamy. Mamy swoje typy, jednak chciałabym poznać wasze obiektywne opinie - które waszym zdaniem jest najbardziej ustawne i dlaczego. Wszelkie uwagi mile widziane. Dodam, że przy ścianie 'a' biegnie ulica, a naprzeciwko ściany 'd' trwa budowa nowego budynku.

od dziedzińca.jpg

przelotowe osobna kuchnia.jpg

przelotowe z aneksem.jpg

w kwadracie z wykuszem.jpg

Przydały by się jeszcze wymiary pomeiszczeń. Najbardziej pdoba mi się mieszkanie o pow. 46,1m2 (załącznik 1), a najmniej 45,1m2 (załącznik 3). Mieszkanie na drugim załaczniku też jest ciekawe, bo można wyburzyć ściankę pomiędzy kuchnią a salonem (lub też nie, jak kto woli). Mieszkanie z czwartego załacznika jest bardzo kompaktowe. W łazience zamieniłabym miejscami umywalkę z pralką (wąska pralka ładowana od góry, tak na oko, powinna zmieścić się koło komina)

ciekawe, bo mi się pierwsze wydało najgorsze ze względu na brak przedpokoju i jako tako wydzielonej kuchni. Poza tym nie wiem czy takie fajne jest mieć okna tylko na dziedziniec.

Mi zależy na tym, żeby właśnie kuchnia była oddzielna albo w jakikolwiek sposób oddzielona od pokoju, chociażby kolumną. No i przedpokój - nie podoba mi się gdy od razu wchodzi się do kuchni, w butach, we wszystkim.

Chyba całkiem fajne są te dwa przelotowe mieszkanie, okna z dwóch stron mieszkania. Chociaż z drugiej strony pokoje są bardziej prostokątne. Czekam aż ktoś jeszcze się wypowie :)

dzięki bardzo, na pewno chciałabym przedłużyć ścianę w przedpokoju, kuchnia podoba mi się przesłonięta, jak w drugim projekcie. A co to jest L P w kuchni? Nie sądzę żebyśmy przesuwali ścianę w sypialni - ona już stoi, byłoby z tym dużo roboty, tym bardziej że mieszkanie w standardzie ma ściany gładzione, a my ograniczone fundusze. A wnęka na prysznic byłaby fajna, wtedy zrobiłabym go w kaflach i tylko wstawiła drzwi. Zastanawia mnie czy w tym mieszkaniu okno sypialni nie jest za blisko ulicy? To jest pierwsze piętro a ulica w miarę ruchliwa, chociaż na szczęście nie jeżdżą tędy tramwaje.

A co powiesz o ostatnim mieszkaniu? Dałoby się je ciekawie zaaranżować, wydzielić jakoś minimalnie ten przedpokój? Przy czym to mieszkanie jest raz że przy ulicy, dwa naprzeciwko budowy. Fajną lokalizację w budynku ma mieszkanie 3.

I jeszcze jedno - w mieszkaniu nr 2 możnaby wydzielić jakiś schowek na deską do prasowania, odkurzacz, miotłę? Gdzie to chować, nie lubię mieć takich rzeczy na wierzchu.

Edytowane przez kammyk
literówka

L lodówka i P piekarnik.

W mieszkaniu nr 2 masz szafę w korytarzu długości kanapy, czyli min 250 cm. Bez problemu zrobisz tam schowek na odkurzacz.

Szafy rób normalne a nie przesuwne. przesuwna ma głębokość 70 cm a zwykła 60 cm. Wbrew pozorom ilośc miejsca do otwarcia drzwi jest podobna, o ile drzwi zrobisz 40 cm

Szafę w korytarzu można zrobić ze ścianką z płyty meblowej a nie pilśniowej i wówczas nie trzeba wstawiać ścianki dzialowej między kanapę a szafę - plecy szafy można wówczas pomalowac, otapetować lub zrobić z fornirze drewnianym. Szafa oczywiście do sufitu.

Edytowane przez Elfir

Zastanawia mnie czy w tym mieszkaniu okno sypialni nie jest za blisko ulicy? To jest pierwsze piętro a ulica w miarę ruchliwa, chociaż na szczęście nie jeżdżą tędy tramwaje. Fajną lokalizację w budynku ma mieszkanie 3.
Mieszkanie 3 też ma okno sypialni od ulicy. Ba! Ono ma nawet drzwi tarasowe a nie okno. Jeśli ma to być mieszkanie marzeń, to jednak lepiej chyba dopłacić za dodatkowe kilka m2, bo inaczej będziecie "pluć sobie w brodę" że wybraliście o podobnym układzie lecz mniejsze. Edytowane przez moniss

tak, tylko jest piętro wyżej i trochę dalej, to chyba trochę zmienia? Szukam wszystkich za i przeciw.

I zgadzam się, mnie osobiście najbardziej podoba się mieszkanie nr 2 bo jest największe i ma osobną kuchnię - ja lubię mieć porządek a mój narzeczony lubi gotować, nie chcę mieć garów na wierzchu w salonie :no:

Pierwsze a drugie piętro to niewielka różnica hałasu - jeśli w ogóle.

Może gdyby to było czwarte piętro... A tak to nie ma się co zastanawiać. Jeśli tylko możecie sobie pozwolić na wydanie dodatkowych pieniędzy na te kilka metrów2 więcej, to bierzcie.

Mieszkanie nr 3 odzruciłam od razu, gdy na nie spojrzałam.

Z tego co zauważyłam to chcecie mieć możliwość wydzielenia kuchni oraz okna na dwie strony świata. Oba warunki spełnia mieszkanie 2, a po poprawkach Elfir jest jeszcze bardziej funkcjonalne.

Mnie osobiście podoba się w tym mieszkaniu loggia zamiast balkonu - jest bardziej przytulna/kameralna/zaciszna. Na loggi można wypocząć w letni dzień nie narażając się na "obstrzał" wzrokowy zbyt wielu mieszkańców budynku, a przez okno kuchenne można serwować kawę i ciasteczka :)

Można na tej loggi suszyć pranie, też dobrze ukryte przed wzrokiem sąsiadów.

A może kiedyś, w przyszłości, uda się uzyskać zgodę na zamianę okna kuchennego na drzwi balkonowe...

Mieszkanie nr 4 jest też dość ciekawe, tyle że nie ma wydzielonej kuchni, a okna wychodzą tylko na jedną stronę świata (najgorsza północ, a najlepszy byłby wschód - zwłaszcza latem).

Czy tam w salonie jest wykusz w pełni przeszklony, czy tylko od pewnej wysokości?

Edytowane przez moniss

ciekawa uwaga nt. loggi i balkonów, nawet mi to nie przyszło do głowy. Jeśli chodzi o okna z dwóch stron to chyba dlatego, że teraz mamy z jednej, mieszkamy wysoko i od strony południowo-wschodniej, latem bywa to upierdliwe. Wydaje mi się, ża bardziej komfortowo jest mieć okna z dwóch stron :confused:

wykusz cały jest przeszklony

Edytowane przez kammyk

Zdecydowanie mieszkanie nr 2 jest najlepsze nie ma się co zastanawiać nad pozostałymi.

Zależy ci na przedpokoju i zamkniętej kuchni dlatego ja bym tylko postawiła jedną małą ściankę i wstawiła drzwi do pokoju.Kuchnia bez zmian,w łazience zamiana pralki i wc.W pokoju dziennym na ścianie kuchni może być biblioteczka,celowo nie ma w nim stołu bo ma on być miejscem relaksu i wypoczynku bez zbędnego zagracania przestrzeni.

http://img18.imageshack.us/img18/8864/k0z7.jpg

Kinka, ma dobry pomysł na łazienkę. Dzięki zamianie pralki z kibelkiem, ten ostatni nie będzie rzucał się w oczy od razu na wejściu. Pralkę można schować pod blatem, zamknąć w szafce itp. W ten sposób zyskasz też więcej blatu na wystawkę kosmetyków przy umywalce ;)Akurat wczoraj zastanawiałam się, co wolę mieć w łazience - wannę czy prysznic. Odpowiedź: jedno i drugie ponieważ gdy miałam tylko wannę to tęskniłam za prysznicem, a teraz gdy mam tylko prysznic i po tych kilku latach bez wanny bardzo mi jej brakuje... Chyba więc w małej łazience najlepiej jest mieć wannę z parawanem prysznicowym.

Moim zdfaniem zmiana umiejscowienia ubikacji będzie problematyczna. zobaczcie gdzie jest kanalizacja. Trzeba będzie rurą obchodzić pion wentylacyjny. A na kanalizacji nie powinno być załamań, rura powinna iśc jak najbardziej prosto.

To nie domk, gdzie instalacje można puścić w podłodze.