chcialbympompe 20.10.2013 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Kolego chcialbympompe W sumie nic nie zmusza mnie aby izolacja na scianach była jak najlepsza. Po prostu jest duża przepaść przy współczyniku przenikania ciepła między tymi płytami a styropianem. A poza tym, nie wiem jak Ci to wytłumaczyć. Ale jak są wstawione okna i wiadomo okna są wstawione w głąb sciany, i od okna do konca muru jest 16 cm. To nawet jak dodam te 10-12 cm już będzie 26 - 28 cm. Wiesz żeby to też jakoś wyglądało. Moze macie jakieś pomysły ? Nie pisałem o jakości izolacji ale jej grubości. Co do okien... Niestety ale dla osiągnięcia odpowiednich efektów docieplenia budynku okna należy przemontować (albo jak są kiepskie to wymienić na nowe). Jeżeli są obecnie schowane za węgarkami to ocieplając budynek pozostawisz mnóstwo mostków liniowych przy otworach okiennych i drzwiowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofel3 20.10.2013 15:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 (edytowane) Poprawka W sumie nic nie zmusza mnie aby izolacja na scianach była jak NAJCIEŃSZA. Nie wiem czy dobrze zrozumiałe, ale okna nie są chyba za węgarkami. Edytowane 20 Października 2013 przez tofel3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 20.10.2013 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Poprawka W sumie nic nie zmusza mnie aby izolacja na scianach była jak NAJCIEŃSZA. Różnica w cenie pomiędzy grafitowym styropianem a WEBER PH930 starczy prawdopodobnie na zakup pasywnych okien i ich montaż... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofel3 20.10.2013 15:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 (edytowane) To kolego polecasz styropian grafitowy tak ? Jaka grubość ? http://img36.imageshack.us/img36/9068/h1m1.jpg Tak wygląda ściana z oknem. Edytowane 20 Października 2013 przez tofel3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 20.10.2013 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 To kolego polecasz styropian grafitowy tak ? Jaka grubość ? To zależy jaki chcesz osiągnąć efekt. Jeżeli obecnie ściany są bez dodatkowej izolacji to odpowiadając "na pałę" proponuję 15-18cm + przemontowanie okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 20.10.2013 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Nie wiem czy dobrze zrozumiałe, ale okna nie są chyba za węgarkami. Czyli co? Nie masz wcale węgarków? Cała rama okna jest odsłonięta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 20.10.2013 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Tak wygląda ściana z oknem. Nie edytuj postów bo wątek traci przejrzystość... Zdjęcie jest od środka więc nie widać czy są węgarki czy nie. Widać za to duży błąd w dociepleniu ścian - izolacja wyłącznie płaszczyzny zewnętrznej elewacji i brak izolacji części prostopadłej do ramy okna. Czy wewnątrz na ścianie to grzyb/pleśń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofel3 20.10.2013 15:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Kolego tak jak na zdjęciu. Coś tam pewnie jest wpuszczone, wneki okiene bym ocieplił styropianem 2 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 20.10.2013 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Kolego tak jak na zdjęciu. Coś tam pewnie jest wpuszczone, wneki okiene bym ocieplił styropianem 2 cm. No to sprawisz sobie piękne dziury w nowej kołderce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofel3 20.10.2013 15:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Tak jest grzybek ponieważ na zewnątrz jest szpara pomiędzy parapetem a oknem. To jest stara izolacja do zerwania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofel3 20.10.2013 15:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Kołderce ? nie rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 20.10.2013 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Tan grzybek świadczy raczej nie o szparze, przez którą wchodzi powietrze ale prawdopodobnie o mostku termicznym przy ramie okna (wadliwy montaż) + nadmierna wilgotność powietrza (brak wentylacji?). Zastanów się jaki ma sens ocieplanie ścian np. 15 cm styropianem grafitowym i zaledwie 2cm wokół okien? Później masz 1000zł za gaz i grzybki na ścianie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofel3 20.10.2013 15:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 No to co mam kolego zrobić ? Co do wentylacji to się zgadzam. Z montażem, nie wiem..To co mam zrobić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 20.10.2013 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Zrobił się totalny offtopic ale co tam...Wg mnie skuć ewentualne węgarki i zamontować okna "na lico muru". Później na to 15cm styropianu grafitowego zakrywającego jak największą część ramy.Okna masz 2 szybowe. Nie wiem kiedy kupowane i z jakimi szybami. Może czas je też wymienić na nowe w standardzie energooszczędnym?Jaki masz rodzaj dachu? Pewnie płaski jeżeli to "klocek z komuny"? Wiesz, że dach może odpowiadać za więcej strat ciepła niż cała elewacja? Nie znam twojego domu ale może na dach warto dać też np. 20 cm styropianu? A co z fundamentami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofel3 20.10.2013 16:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Okna są w miare nowe, więc ich bym nie zmieniał, dach płaski, dom to właśnie klocek z komuny. Tak zdaje sobie sprawę że przez dach są największe straty. W przyszłości jest plan dobudowania poddasza, podobno było to uwzględnione przy budowie.Co do fundamentów, oczywiście odkopanie, obsuszenie i też izolacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 20.10.2013 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 To może zacznij od budowy tego poddasza + perfekcyjna izolacja nowego dachu. Co do elewacji to już pisałem.Jak masz "smykałkę" do komputerów to polecam pobawić się np. programem OPTIMA ze strony cieplej.pl i przećwiczyć możliwe warianty zmian w swoim domu. Jak sam sobie nie poradzisz to zostaje zlecenie obliczeń OZC (+ warianty po zmianach) profesjonaliście (np. asolt). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 20.10.2013 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Jestem całkowicie zielony w tym temacie. Tu zgoda, już 4 str a nie podałeś nawet ile m3 gazu zużywasz rocznie, jakiego gazu, czy masz prąd 2-taryfowy, masz zamiar dom ocieplić. Zacznij najpierw do tego ostatniego - to wyznaczy ostateczne zapotrzebowanie domu do którego dopasujesz system ogrzewania. Oczywiście są sposoby na doraźne zmniejszenie rachunków, ale bez danych wyjściowych to bicie piany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofel3 21.10.2013 06:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Gaz ziemny z sieci, prad chyba 2 taryfowy, bo w jakis godzinach jest tanszy. Co do ilosci gazu ? Nie mam w tej chwili pojecia ile, nie wiem czy dodalem ale ciepla wode mam z podgrzewacza gazowego, koszt ok 130 miesiac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 21.10.2013 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Co do ilosci gazu ? Nie mam w tej chwili pojecia ile, Ok, skoro uważasz że to mniej ważny szczegół - to nie pogadamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofel3 23.10.2013 08:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Nie uwazam ze to mniej wazny szczegol, tylko w tej chwili nie wiem jakie jest roczne zuuzyczie gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts