Kless 20.10.2013 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Witajcie, jestem tutaj nowy z nadzieją na pomoc a mianowicie mam dwie działki na której mieszkam ale linia podziału biegnie tak że przebiega przez poł garażu i pół wjazdu, na drugiej działce jest pole które jakbym chciał sprzedać pod zabudowe to sprzedałbym też pół swojej posesii, dodam że moje miasto nie ma planu zagospodarowania, w załączniku dodaje jak bym chciał zrobić. Od czego mam zacząc gdzie sie udać bo jestem zielony w tym ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.10.2013 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 do geodety z mapką. on powie czy to możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kless 23.10.2013 16:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 (edytowane) Jak to teraz wygląda? Edytowane 23 Października 2013 przez Kless Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 23.10.2013 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Jak to teraz wygląda, co potrzebne? mam uregulowanie prawne, czy przy wpisywani wartości potem coś bede musiał zapłacić jeśli np wartośc jest 150 tyś? Albo jak w księdze pisac wartośc pola które mam zamiar przekształcić w budowe domków jedno rodzinne po 12 arów? Trochę to zawiłe.Oni mają tabele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kless 29.10.2013 17:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Jestem na etapie robienie warunków, mam mapy zasadnicze ale nie wiem jak to trzeba na nich zrobić... coś takiego jest na mapie zasadniczej ale kompletnie nie wiem jak to zrobić? mowili ze jakis budynek mam zrobic legende zaznaczyc itp... mógłby ktoś nakreślić jak to zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kless 30.10.2013 17:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Witam, mam pytanko bo będe musiał u geodety załatwić aby zrobił nowe linie działki bo narazie jest jedna wielka i mam takie pytanko czy tam gdzie stoi garaż z oknami może być nowa linia odsunięta 1,5m a dom wiem że musi mieć 4 metry od garażu z oknami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kless 01.11.2013 19:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 Mam działkę która jest z budynkiem mieszkalnym i polem obok i to jest jedna wielka całośc lecz chciałbym podzielić to i odseparować pole od domu u geodety ale pierw składam warunki zabudowy do gminy bo nie ma Planu miejscowego z przeznaczeniem co tu ma byc i teraz pytanie brzmi ile geodeta minimalnie może zrobić nową granicę od strony garażu z oknami tak jak na zdjęciu ? i ile od siadki sąsiada po lewej stronie i jaki maxymalnie może stać dom na szerokość na tej działce po podziale? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kless 26.01.2014 10:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Witam, mam pytanie związane z podatkiem 19% od sprzedarzy a mianowicie jeżeli sprzedam działkę przed 5 laty to będę musiał zapłacić w ciągu dwóch lat ten podatek no ok ale podobno jest tak jeżeli przeznaczy się te pieniądze na np własne cele to podobno się nie płaci tego podatku więc jak np. Przeznaczę te pieniądze na budowę ogrodzenia działki to też może być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samboman 30.01.2014 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Te dwa lata nie są na zapłacenie podatku, tylko na to aby przychód z wcześniejszej sprzedaży został wydatkowany na własne cele mieszkaniowe (aby tego podatku uniknąć). Budowa ogrodzenia działki nie jest "celem mieszkaniowym" wg ustawy o PIT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 31.01.2014 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 Tak to prawda,ja sprzedałam mieszkanie otrzymane w spadku przed upływem 5 lat,musiałam dostarczyć fakturki na całą tą sumę,akurat zaczęłam budowę więc cześć miałam a cześć..............."załatwiłam" bo czas mijał.To ma być cel mieszkaniowy a także remont. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kless 15.07.2014 12:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2014 Witam, mam takie pytanie związane z działkamiA mianowicie chodzi mi o to że mam polę 60 ar blisko centrum miasta, prawie środek i chciałem je podzielić na 5 działek po 10,10,10,10,7 + droga dojazdowa o szerokości 5m.Przygotowałem już 5 wnisków o WZ i będę składał, następnie jak złożę i przyznają mi to mam udać się do geodety aby tak podzielił jak we wnioskach??Po Geodecie trzeba założyć księgi wieczyste dla tych działek (5x ksiąg) i to wszystko by móc sprzedać np. jedną działkę czy co jeszcze trzeba zalatwiać???Jak wygląda sprzedaż wogóle działki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.07.2014 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2014 Czy ten obszar ma MPZP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 16.07.2014 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2014 masz działkę 60ar i chcesz na nią złożyć 5 wniosków o WZ? Ty to masz chłopaku fantazję Elfir - skoro składa o WZ to skąd MPZP. z drugiej strony rzecz biorąc, skoro nie ma zielonego pojecia o czym pisze, to może i nie wie że ma MPZP? Pewnie nawet nie wie co to MPZP? ale kto go tam wie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kless 16.07.2014 18:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2014 Nie ma MPZP i dlatego trzeba WZ a dlaczego fantazje?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kless 16.07.2014 18:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2014 W gminie i geodeta mówił że muszę osobne wnioski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalisa 16.07.2014 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2014 (edytowane) Chciałam kupić działkę która była wydzielona z jednej dużej. W sumie powstały 4 działki i właścicielka występowała o WZ na 4 domy a nie składała 4 wniosków o WZ. Może o to chodzi ?Wracając do pytania głównego, jak wygląda sytuacja z mediami ? Dodam że właścicielka działki złożyła wniosek o WZ dla 4 domów, potem działkę dzieliła na 4 i po sprzedaży każdy nowy właściciel musiał przepisac te WZ na siebie lub wystąpić o nowe WZ i zakładał osobną KW. Edytowane 16 Lipca 2014 przez Kalisa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kless 16.07.2014 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2014 Mam jedną działkę składającą się z dwóch numerków i chcę ją podzielić na 5 mniejszych po 10 10 10 10 7 + droga dojazdowa 5 metrów to mam złożyć 5 wniosków na 5 mniejszych działek? Czy to będzie źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kless 16.07.2014 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2014 Czy wystarczy jak złożę 1 wniosek WZ na 5 domów z wyznaczonymi granicami 5 działek po 10 10 10 10 7 arów? Czy lepiej 5 wniosków na 5 działek wytyczających z jednej dużej?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalisa 16.07.2014 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2014 Czemu tak bardzo skupiasz się na WZ, przecież każdy przyszły nabywca może sam o nie wystąpić. Znajdź geodetę, załatw wszystkie papiery i podziel działkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalisa 16.07.2014 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2014 Póki co masz tylko 2 działki, więc jak chcesz wystąpić o 5 wniosków ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts