Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie, jestem tutaj nowy z nadzieją na pomoc a mianowicie mam dwie działki na której mieszkam ale linia podziału biegnie tak że przebiega przez poł garażu i pół wjazdu, na drugiej działce jest pole które jakbym chciał sprzedać pod zabudowe to sprzedałbym też pół swojej posesii, dodam że moje miasto nie ma planu zagospodarowania, w załączniku dodaje jak bym chciał zrobić. Od czego mam zacząc gdzie sie udać bo jestem zielony w tym ;(

Bez tytułu.jpg

• Odpowiedzi 86
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak to teraz wygląda, co potrzebne? mam uregulowanie prawne, czy przy wpisywani wartości potem coś bede musiał zapłacić jeśli np wartośc jest 150 tyś?

Albo jak w księdze pisac wartośc pola które mam zamiar przekształcić w budowe domków jedno rodzinne po 12 arów?

Trochę to zawiłe.Oni mają tabele.

Mam działkę która jest z budynkiem mieszkalnym i polem obok i to jest jedna wielka całośc lecz chciałbym podzielić to i odseparować pole od domu u geodety ale pierw składam warunki zabudowy do gminy bo nie ma Planu miejscowego z przeznaczeniem co tu ma byc i teraz pytanie brzmi ile geodeta minimalnie może zrobić nową granicę od strony garażu z oknami tak jak na zdjęciu ? i ile od siadki sąsiada po lewej stronie i jaki maxymalnie może stać dom na szerokość na tej działce po podziale?

Bez tytułu.jpg

• 2 months później...
Witam, mam pytanie związane z podatkiem 19% od sprzedarzy a mianowicie jeżeli sprzedam działkę przed 5 laty to będę musiał zapłacić w ciągu dwóch lat ten podatek no ok ale podobno jest tak jeżeli przeznaczy się te pieniądze na np własne cele to podobno się nie płaci tego podatku więc jak np. Przeznaczę te pieniądze na budowę ogrodzenia działki to też może być?

• 5 months później...

Witam, mam takie pytanie związane z działkami

A mianowicie chodzi mi o to że mam polę 60 ar blisko centrum miasta, prawie środek i chciałem je podzielić na 5 działek po 10,10,10,10,7 + droga dojazdowa o szerokości 5m.

Przygotowałem już 5 wnisków o WZ i będę składał, następnie jak złożę i przyznają mi to mam udać się do geodety aby tak podzielił jak we wnioskach??

Po Geodecie trzeba założyć księgi wieczyste dla tych działek (5x ksiąg) i to wszystko by móc sprzedać np. jedną działkę czy co jeszcze trzeba zalatwiać???

Jak wygląda sprzedaż wogóle działki?

masz działkę 60ar i chcesz na nią złożyć 5 wniosków o WZ? Ty to masz chłopaku fantazję :)

Elfir - skoro składa o WZ to skąd MPZP.

z drugiej strony rzecz biorąc, skoro nie ma zielonego pojecia o czym pisze, to może i nie wie że ma MPZP? Pewnie nawet nie wie co to MPZP?

ale kto go tam wie;)

Chciałam kupić działkę która była wydzielona z jednej dużej. W sumie powstały 4 działki i właścicielka występowała o WZ na 4 domy a nie składała 4 wniosków o WZ. Może o to chodzi ?

Wracając do pytania głównego, jak wygląda sytuacja z mediami ?

Dodam że właścicielka działki złożyła wniosek o WZ dla 4 domów, potem działkę dzieliła na 4 i po sprzedaży każdy nowy właściciel musiał przepisac te WZ na siebie lub wystąpić o nowe WZ i zakładał osobną KW.

Edytowane przez Kalisa