Kless 31.07.2014 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2014 No trochę to jest ale podobnop jak się przeznaczy na cele mieszkaniowe to mozna chyba nie płacić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 31.07.2014 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2014 musisz zgłosić/zadeklarować w US i wykorzystać na własne cele mieszkaniowe w ciągu 2 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 31.07.2014 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2014 musisz zgłosić/zadeklarować w US i wykorzystać na własne cele mieszkaniowe w ciągu 2 lat nie jestem pewny, ale wydaje mi sie ze tego juz nie ma, jak sprzedajesz z zyskiem, to czy przeznaczasz na nastepne lokum czy nie placisz 19%dochodowego, uszczelnili to bo czesto wykorzystywali to drobni handlarze, kupowal i sprzedawal z zyskiem i kupujac nastepne.nie placil podatku. tak teraz mysle, z ciekawosci bo nid mam takich planow, czy jak buduje dom na mojej dzialce ktora kupilem 3 lata temu, a wprowadze sie za pol roku, tzn mam na mysli odbiir to czy 5 lat liczy sie od zakuou dzialki czy od odbioru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kless 31.07.2014 16:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2014 Pytałem też na innym forum i odpowiedział ktoś: Od daty śmierci. Zatem udziały po babci sprzedacie bez podatku, a udziały po dziadku będziecie mogli sprzedać bez podatku od 1 stycznia 2015 r.Jakby tak było to by było fajnie : ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 31.07.2014 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2014 Liczy się 5 lat od nabycia spadku.Można środki przeznaczyć na zakup mieszkania domu lub spłatę kredytu hipot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.07.2014 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2014 Nabycie spadku powstaje z dniem śmierci spadkobiercy a nie z dniem postanowienia sądu!Wiem to z własnego doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kless 01.08.2014 05:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2014 Znalazłem taki zapis Art. 924. Spadek otwiera się z chwilą śmierci spadkodawcy. Art. 925. Spadkobierca nabywa spadek z chwilą otwarcia spadku. Czyli wynika ze jednak 1 styczen 2015 będzie wolny od podatku? Kurczę muszę się zapytać w U skarbowym chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kless 06.08.2014 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Witam, chciałbym zapytać w sprawie ksiąg wieczystych itp a mianowicie mam pole które w przyszłości chce podzielić na działki i to pole nie ma KW bo w cześniej nie zakładali Ksiąg po wojnie itp... i teraz jak wykonam podział na 5 działek + droga dojazdowa z jakimś tam numerem to mogę sprzedać np jedną działkę bez zakładania Księgi Wieczystej a np. założy sobie nowy nabywca tą księgę ?? i jak wygląda sprawa z drogą?? czy droga też mam mieć osobną księgę? i sprzedaje się udział w drodze tam np 1/5? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.08.2014 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 najpierw musisz założyć księgę wieczystą na działkę, którą chcesz podzielić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kless 06.08.2014 10:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Nie, geodeta dzielił działkę u mnie która nie miała KW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.08.2014 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 podzielić sobie mozna, ale jak to wyodrębnić prawnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kless 06.08.2014 11:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 No właśnie pytam czy mam założyć dla każdej działki osobną księgę po podziale? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.08.2014 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kless 06.08.2014 11:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Oki dzięki o to mi chodziło tylko czy np może założyć sobie nowy nabywca tą księgę jak kupi bo ja nie będę chyba zakładał ale jeszcze zobaczę, a co z drogą?? czy ona też ma mieć księgę wieczystą? I jak wygląda taka sprzedaż działki z udziałem w 1/5 drogi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.08.2014 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Nie, bo wypis z KW otrzebny jest notariuszowi do umowy sprzedazy.Droga też musi mieć KW, jeśli jej udzial ma podlegać sprzedazy. W jednym akcie można zawrzeć dwie umowy:sprzedaż własności działki i sprzedaż udziału w drugiej działce (drodze) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kless 06.08.2014 12:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 A gdzieś czytałem że jak nie ma KW to też można sprzedać tylko potrzebne jest potwierdzenie z sądu o nabyciu spadku itp albo akty własności ziemi itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.08.2014 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Wątpię czy notariusz dla własnego bezpieczeństwa będzie posługiwał się takimi dokumentami. Jaka obecnie ma wartośc dokument akt własności z lat 50-tych?Przecież od kiludziesięciu lat właścicielem może być ktoś inny. Spadek też mozna sprzedac natychmiast po jego nabyciu. Tylko KW jest objęta wiarygodnością prawną -ujawniony właściciel jest jedynym rzeczywistym właścicielem nieruchomosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kless 06.08.2014 12:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Ok to będę musiał założyć KW a czy w sądzie mi pomogą jak to zrobić bo ja jestem zielony i ile trwa takie zalożenie Księgi żeby wszystko było już cacy do sprzedania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.08.2014 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Założenie księgi - bodajże do 3 tygodni.Wypełnia się wniosek - pewnie nawet jest do pobrania na stronie sadu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kless 30.08.2014 15:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 Witam mam pytanie związane z podziałem a mianowicie czy jak zrobiłem wz na działkę 800 m2 to geodeta moze powiększyć i zrobić np 900 m2 ? Fizycznie jest to możliwe ale czy papierowo też? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts