Kless 10.09.2014 05:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 Witam mam takie pytanie związane z podziałem a mianowicie mam 2 działki i na jednej stoi mój dom który jest ogrodzony a wyrzej stoi garaz oknami zwroconymi ku polu no i właśnie obok mojego domu jest pole, mam już wz wydane na domek itp.Poszedłem do geodety by zrobił podział i teraz moje pytanie brzmi jaki odstęp minimalny może mieć nowa granica od ogrodzenia i garazu zwróconymi oknami ku dzielonej działki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 10.09.2014 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 Witam mam takie pytanie związane z podziałem a mianowicie mam 2 działki i na jednej stoi mój dom który jest ogrodzony a wyrzej stoi garaz oknami zwroconymi ku polu no i właśnie obok mojego domu jest pole, mam już wz wydane na domek itp. Poszedłem do geodety by zrobił podział i teraz moje pytanie brzmi jaki odstęp minimalny może mieć nowa granica od ogrodzenia i garazu zwróconymi oknami ku dzielonej działki? 3m od sciany bez okien, 4m od sciany z oknami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kless 10.09.2014 07:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 Tak to wiem ze nowo budowany dom ma miec tak zachowane odległości ale mi chodzi o podział nowej granicy czy ona może przebiegać 1 metr od ogrodzenia mojego domu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 10.09.2014 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 nie mąc tylko narysuj. Kolega dobrze Ci napisał. 4m obowiązuje nowy dom jak i stary garaż jeśli ściana z oknami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kless 14.09.2014 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2014 Witajcie, Zwraca m się do doświadczonych ludzi tego forum a mianowicie jak wygląda proces sprzedaży działki i ile to trwa. Załóżmy mam działkę xyz i chcę sprzedać to ogłaszam się wszędzie: strony gazety itp i ktoś chce kupić to tylko gotówka czy przelew na konto czy np może kupić od właściciela na raty?? Wrócę trochę wcześniej, no mam kupca i mówi że chce kupić to co ja mu odpowiadam po za tym że 'dobra' ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kless 14.09.2014 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2014 Witam mam pytanie co do tej opłaty a mianowicie jak nie ma MPZP to nie ma jej ok ale gdy teraz mam działki i złoże wz to zmieniają się na budowlane i wartosc wzrasta ale nie pobierą opłaty planistycznej bo nie ma mpzp no dobra a gdy np za miesiąc wejdzie mpzp i bede sprzedawał to musze gminie dać te 30% ? Ale w sumie wartośc wzrosla jak zlozyłem wz to jak to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BigPiotr 15.09.2014 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 Mówisz, że się zgadzasz i dobra Pamiętaj, że umowa sprzedaży nieruchomości musi być w formie pisemnej. Robi się to najczęściej u notariusza. Podasz mu jakie warunki uzgodniliście i takie wpisze do umowy. Po podpisaniu umowy własność działki przechodzi na kupującego bez względu na to czy dostałeś zapłatę czy nie nie. Zaległości (raty spłaty) będziesz dochodził na drodze cywilnej. Pewniej więc będzie podpisać umowę przedwstępną i niech kupujący Ci wpłaci ratę/y, a po ostatniej racie dopiero umowę sprzedaży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NieJan 15.09.2014 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 Jak na dorosłego człowieka, to dziwne pytanie Zazwyczaj w momencie szybkiej decyzji "opłata rezerwacyjna" na poziomie 1,5-2% ceny końcowej i umawiacie się do notariusza na podpisanie umowy lub umowy przedwstępnej (wówczas zadatek 15-20% ceny). Kilka dni wcześniej notariusz musi dostać komplet papierów niezbędnych do sporządzenia aktu. Jeśli nie ma MPZP i kupujący zażyczy sobie np. warunki zabudowy, no to parę miesięcy sprawa się przeciągnie, ale na sam wypis czy wyrys długo się nie czeka. Forma płatności dowolna, zależna od woli stron. Raczej rzadko ktoś obecnie nosi kilkaset tysięcy w reklamówce, ale jeśli to jakaś działeczka na zadupiu za kilkadziesiąt tysięcy, to czemu nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.09.2014 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 Ja wpisałam do aktu notarialnego, że brak wpływu gotówki w terminie do .... skutkuje rozwiązaniem umowy sprzedazy i powrotem prawa własności.Dostałam gotówkę na konto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 15.09.2014 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 Najprościej. Choć można też wpisać nakaz egzekucyjny. Potem sprawa w sądzie trwa 15min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kless 15.09.2014 12:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 Dziękuje za wyczerpujące odpowiedzi , ale jeszcze jedno: co można zawrzeć w akcie notarialnym tzw. jakie sformowania tak że sprzedaje np pierwszą działkę i żeby potem nie zablokować się z kolejnymi []| <- sprzedawana działka 1 z 4 a obok droga []| []| []| Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NieJan 15.09.2014 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 Nie rozumiem. Sprzedajesz chyba konkretną działkę o konkretnym numerze ewidencyjnym i z założoną konkretną księgą. Co miałbyś zablokować i w jaki sposób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kless 15.09.2014 15:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 No bo przy sprzedazy jakoś to trzeba ująć zeby nie zablokować kolejnych bo ktoś kupi drugą i bedzie musiał się pytać tego pierwszego o podciągniecie mediów a ten powie ze nie itp i mi chodzi o niezależność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.09.2014 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 Kless - wpisz w akcie notarialnym, że kupujący zobowiazuje się udzielić zgody na przejazd i poprowadzenie mediów dla wszytskich pozostałych mieszkańców ulicy.Dzielenie ulicy dojazdowej na prywatne odcinki to koszmar. Lepiej sprzedac udział w gruncie drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 15.09.2014 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 Kless - wpisz w akcie notarialnym, że kupujący zobowiazuje się udzielić zgody na przejazd i poprowadzenie mediów dla wszytskich pozostałych mieszkańców ulicy. Dzielenie ulicy dojazdowej na prywatne odcinki to koszmar. Lepiej sprzedac udział w gruncie drogi. Tylko współwłasność drogi!! Na wszelki wypadek służebność jesli chodzi o media. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.09.2014 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 udział w gruncie drogi to jest współwłasnosć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kless 23.09.2014 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 Mam pytanie związane z podziałem a mianowicie u mnie on juz dosc długo trwa, ale niedawno byl geo i wkopał słupki graniczne a teraz dał mi papiery na zopiniowanie wstępnego podziału i żebym zaniósł je do gminy ... jaki to już etap tego podziału? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 24.09.2014 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2014 Mam pytanie związane z podziałem a mianowicie u mnie on juz dosc długo trwa, ale niedawno byl geo i wkopał słupki graniczne a teraz dał mi papiery na zopiniowanie wstępnego podziału i żebym zaniósł je do gminy ... jaki to już etap tego podziału? Piszesz ,że procedura już trwa ale zastanawia mnie po co ci nazwa etapu???.Jest kolejnośc administracyjna podziału geodezyjnego.Jeśli dobrze pamiętam u mnie prowadził mnie za rączkę geodeta w gminie i to on załatwiał co do niego należało.Następnie wskazywał kolejny etap by rozpocząć procedury z warunkami.Po takim etapie projekt,projektant-adoptujący i pozwolenie na budowę.To tak w skrócie.Jeśli już twa działka jest oczywiście odrolniona skoro geodeta wytycza ja???Mapka do celów projektowych,projekt podziału z opinią Gminy.Chyba opinię czy w planie zagospodarowania w twej gminie nic nie będzie na twej działce przebiegać.Ktoś musi w twoim terenie decydować o podziale nieruchomości i to chyba kolejny dokument.Itd.Masz wątpliwości to pytaj u źródła.Takie etapy podziału różnie interpretują na danym terenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kless 24.09.2014 07:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2014 Geodeta robi według warunków zabudowy granice i już wbił słupki i teraz złożył wstępny projekt podziału do gminy i zastanawiam się ile jeszcze to możę trwać aż do momentu iż będzie podział skończony i będę mógł założyć KW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.09.2014 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2014 urząd ma 27 dni na wydanie decyzji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts