Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam mam takie pytanie związane z podziałem a mianowicie mam 2 działki i na jednej stoi mój dom który jest ogrodzony a wyrzej stoi garaz oknami zwroconymi ku polu no i właśnie obok mojego domu jest pole, mam już wz wydane na domek itp.

Poszedłem do geodety by zrobił podział i teraz moje pytanie brzmi jaki odstęp minimalny może mieć nowa granica od ogrodzenia i garazu zwróconymi oknami ku dzielonej działki?

• Odpowiedzi 86
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam mam takie pytanie związane z podziałem a mianowicie mam 2 działki i na jednej stoi mój dom który jest ogrodzony a wyrzej stoi garaz oknami zwroconymi ku polu no i właśnie obok mojego domu jest pole, mam już wz wydane na domek itp.

Poszedłem do geodety by zrobił podział i teraz moje pytanie brzmi jaki odstęp minimalny może mieć nowa granica od ogrodzenia i garazu zwróconymi oknami ku dzielonej działki?

3m od sciany bez okien, 4m od sciany z oknami

Witajcie,

Zwraca m się do doświadczonych ludzi tego forum a mianowicie jak wygląda proces sprzedaży działki i ile to trwa.

Załóżmy mam działkę xyz i chcę sprzedać to ogłaszam się wszędzie: strony gazety itp i ktoś chce kupić to tylko gotówka czy przelew na konto czy np może kupić od właściciela na raty??

Wrócę trochę wcześniej, no mam kupca i mówi że chce kupić to co ja mu odpowiadam po za tym że 'dobra' ? :p

Witam mam pytanie co do tej opłaty a mianowicie jak nie ma MPZP to nie ma jej ok ale gdy teraz mam działki i złoże wz to zmieniają się na budowlane i wartosc wzrasta ale nie pobierą opłaty planistycznej bo nie ma mpzp no dobra a gdy np za miesiąc wejdzie mpzp i bede sprzedawał to musze gminie dać te 30% ? Ale w sumie wartośc wzrosla jak zlozyłem wz to jak to jest?

Mówisz, że się zgadzasz i dobra :D

Pamiętaj, że umowa sprzedaży nieruchomości musi być w formie pisemnej. Robi się to najczęściej u notariusza. Podasz mu jakie warunki uzgodniliście i takie wpisze do umowy. Po podpisaniu umowy własność działki przechodzi na kupującego bez względu na to czy dostałeś zapłatę czy nie nie. Zaległości (raty spłaty) będziesz dochodził na drodze cywilnej. Pewniej więc będzie podpisać umowę przedwstępną i niech kupujący Ci wpłaci ratę/y, a po ostatniej racie dopiero umowę sprzedaży.

Jak na dorosłego człowieka, to dziwne pytanie ;)

Zazwyczaj w momencie szybkiej decyzji "opłata rezerwacyjna" na poziomie 1,5-2% ceny końcowej i umawiacie się do notariusza na podpisanie umowy lub umowy przedwstępnej (wówczas zadatek 15-20% ceny). Kilka dni wcześniej notariusz musi dostać komplet papierów niezbędnych do sporządzenia aktu. Jeśli nie ma MPZP i kupujący zażyczy sobie np. warunki zabudowy, no to parę miesięcy sprawa się przeciągnie, ale na sam wypis czy wyrys długo się nie czeka.

Forma płatności dowolna, zależna od woli stron. Raczej rzadko ktoś obecnie nosi kilkaset tysięcy w reklamówce, ale jeśli to jakaś działeczka na zadupiu za kilkadziesiąt tysięcy, to czemu nie.

Kless - wpisz w akcie notarialnym, że kupujący zobowiazuje się udzielić zgody na przejazd i poprowadzenie mediów dla wszytskich pozostałych mieszkańców ulicy.

Dzielenie ulicy dojazdowej na prywatne odcinki to koszmar. Lepiej sprzedac udział w gruncie drogi.

Kless - wpisz w akcie notarialnym, że kupujący zobowiazuje się udzielić zgody na przejazd i poprowadzenie mediów dla wszytskich pozostałych mieszkańców ulicy.

Dzielenie ulicy dojazdowej na prywatne odcinki to koszmar. Lepiej sprzedac udział w gruncie drogi.

Tylko współwłasność drogi!!

Na wszelki wypadek służebność jesli chodzi o media.

• 2 weeks później...
Mam pytanie związane z podziałem a mianowicie u mnie on juz dosc długo trwa, ale niedawno byl geo i wkopał słupki graniczne a teraz dał mi papiery na zopiniowanie wstępnego podziału i żebym zaniósł je do gminy ... jaki to już etap tego podziału?

Piszesz ,że procedura już trwa ale zastanawia mnie po co ci nazwa etapu???.Jest kolejnośc administracyjna podziału geodezyjnego.Jeśli dobrze pamiętam u mnie prowadził mnie za rączkę geodeta w gminie i to on załatwiał co do niego należało.Następnie wskazywał kolejny etap by rozpocząć procedury z warunkami.Po takim etapie projekt,projektant-adoptujący i pozwolenie na budowę.To tak w skrócie.Jeśli już twa działka jest oczywiście odrolniona skoro geodeta wytycza ja???Mapka do celów projektowych,projekt podziału z opinią Gminy.Chyba opinię czy w planie zagospodarowania w twej gminie nic nie będzie na twej działce przebiegać.Ktoś musi w twoim terenie decydować o podziale nieruchomości i to chyba kolejny dokument.Itd.Masz wątpliwości to pytaj u źródła.Takie etapy podziału różnie interpretują na danym terenie.