Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 86
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Moim zdaniem też olej WZ. Idź do gminy, sprawdź Studium Uwarunkowań (bo jak nie ma MPZP, to na pewno jest studium), niby nie akt prawny, ale się go trzymają prawie tak mocno jak MPZP), co można na Twoich działkach budować. W gminie każą Ci przygotować wstępny projekt, wydadzą wstępną decyzję, potem wejdzie geodeta. Na samym końcu, już po podziale, będziesz musiał wziąć aktualne wypisy i wyrysy ze starostwa i uzgodnić treść księgo wieczystej (czyli po prostu uaktualnić numery działek).

Zgadzam się, że nie ma sensu teraz robić warunków zabudowy. Tylko ograniczysz sobie grono kupujących, bo nie każdemu będą się podobały załatwione przez Ciebie warunki (w niektórych gminach są bardzo szczegółowe, wręcz pisane pod konkretne projekty), a tak masz czyste działki do sprzedania, jak ktoś kupi to sobie sam załatwi. Koszt też nie jest wielki, więc akurat warunki moim zdaniem chętnych nie przyciągną.

Mam pole składające się z dwóch numerów czyli dwa prostokąty na których nic się nie zrobi bo to dwie działki a ja chciałbym to tak podzielić żeby wyznaczyć drogę i przekształcić linię tak zeby powstało 5 działek na 5 domów bo chciałbym to sprzedać żeby w przyszłosci mieć na budowę domu.

Wiadomo że geodeta tak zrobi ale żeby tak zrobił to muszę złożyć na te dwie działki Wz bo nie ma MPZP i tam W WZ zaznaczyć jak chcę aby Geodeta zrobił podział na te 5 działek na 5 domów z drogą, dobrze to rozumiem?

Źle rozumiesz. WZ nie mają nic wspólnego z podziałem działki. WZ określają jaki dom możesz wybudować na działce. Coś kiepski ten twój geodeta jeśli takich rzeczy nie umie ci wytłumaczyć. Idź do odpowiedniego urzędu i zapytaj jakich map i dokumentów potrzebujesz żeby ruszyć z całą procedurą. Jesli koniecznie chcesz mieć WZ to załatw je po podziale, ale tak jak przedmówca napisał - nie każdemu kupującemu będą odpowiadały, więc i tak będzie musiał wystąpić o nowe.

Mi chodzi tylko o podział nic więcej w sumie a nawet nie chciałbym składać tych WZ bo złożyłby sobie je nowy właściciel na jaki tam dom by chciał.

Kiedyś w Gminie się pytałem gościa jak jeszcze nie było tego studium itp a nawet też geodety że trzeba złożyć WZ na podziały.. omg :p sam już nic nie wiem z tego.

Mam iśc jeszcze raz do GMINY i się pytać co mam zrobić żeby podzielić pole w Mieście inaczej niż jest dotychczas? :)

To potrzebuje załatwić : Wniosek o wydanie zaświadczenia o przeznaczeniu działki?

Edytowane przez Kless

U mnie nie potrzeba było WZ na podział.

Trzeba tylko sprawdzić czy gmina pozwala na tworzenie działek budowlanych o takiej wielkości, jakie chcesz uzyskać przez podział (bo są MPZP przewidujące zabudowę tzw. rezydencjonalną, z minimalnymi dzialkami po 2 tys m2)

Ja myślę, że chodzi o to, że gdy nie ma MPZP, to do żeby dostać warunki zabudowy, to przynajmniej jedna działka w pobliżu powinna być zabudowana podobnym budynkiem (podobnym w takim sensie, że służy tym samym celom, ma zbliżone wymiary, sposób użytkowania jest podobny). Gdy dzieli się działki rolne na mniejsze budowlane, a w okolicy nie ma zabudowań, to w przyszłości trudno będzie uzyskać warunki zabudowy. Skoro jedna działka otrzymała warunki, a dookoła nic nie stoi, to inne też raczej na pewno dostanie. Trzeba pamiętać też, że nie każdy grunt rolny da się odrolnić.

Gdybym ja miała się tym zajmować, to najpierw:

1. sprawdziłabym MPZP (u Ciebie nie ma) lub Studium Uwarunkowań w gminie - czy na Twoich obecnych dwóch działkach da się w przyszłości coś wybudować, można zrobić sobie wypis/odbitkę mapy, w zależności, w jaki sposób sporządzono studium,

2. wzięłabym wypisy i wyrysy ze Starostwa,

3. rozrysowałabym wstępny projekt podziału, z tym do gminy złożyć wniosek o podział.

Reszta nie należy już do Ciebie, no chyba że opłaty.

Nie robiłabym WZ, o ile jakieś domu w pobliżu stoją.

Witajcie

Dziś byłem u geodety innego i mówił ze musze zlozyć wz na 1, 3, 5 działkę a dzialki 2 i 4 powstaną same z automatu przy podziale tylko za bardzo się ceni bo za jedną działkę chce 2200zł... a inny geodeta powiedział 3500 za cały podział ale muszę wz... teź ten pierwszy geo powiedział ze to potrwa 2 lata.. wtf :D nie bardzo to rozumiem ..

Jak złożę 3 wzetki to będą je rozpatrywać do 3 miech czy kaźdą 3 miechy i otrzymam je po 9 miesiącach? :)

Witam, mam pole w mieście składające się z dwóch numerów ewidencyjnych i chciałbym je podzielić na 5 działek + droga dojazdowa 5 m i pytanko brzmi czy jak złoże WZ na 1, 3, 5 działkę to po podziale powstaną działki automatycznie 2 i 4 jak na zdjęciu poniżej???

Mam złożyć 3x WZ i takie rozpatrzenie trwa łącznie do 3 miech czy każdy osobno 3 miechy i wychodzi niecały rok zanim dostane WZ na te działki? :)

Proszę o odpowiedz

Pozdrawiam

bez tytułu.jpg

Proszę o odpowiedz

Dostałeś odpowiedź, nie twórz więcej wątków o tym samym!

Od 2013 roku nie potrafisz załatwić tak prostej rzeczy jak podział? Wynajmij więc kogoś, kto zrobi to za ciebie.

Edytowane przez Elfir

• 2 weeks później...

Witam, mam takie pytanie związane z podatkiem od sprzedaży działek i ogólnie nieruchomości (19%), mianowicie chodzi mi o to że dziadkowie spisali testament: Babcia spisała 19 czerwca 1997r. a zmarła 18 września 1997r., dziadek spisał tak samo 19 czerwca 1997r. a zmarł 7 października 2009 r. oczywiście wszystko spisali po 1/2 na mnie i siostrę. Sprawy sądowe dopiero załatwiliśmy 16 listopada 2011 r. bo z tego dnia mam postanowienie że " postanawia stwierdzić spadek itp itp..." - Moje pytanie brzmi od jakiego czasu jest liczone te 5 lat że będę musiał płacić podatek od sprzedaży??

Pozdrawiam

Czyli 1 stycznia 2017 bedzie dniem od którego nie będę już płacił??

tak, u mnie bylo podobnie, umowilem sie z gosciem na zakup przez tel bo z drugiego konca polski, przyjechal w grudniu do rodzinki i umowilismy sie do notariusza, i notariusz wypatrzyl ze trzeba pare dni poczekac bo zabuli podajze 20tys podatku.