Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 86
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

musisz zgłosić/zadeklarować w US i wykorzystać na własne cele mieszkaniowe w ciągu 2 lat

nie jestem pewny, ale wydaje mi sie ze tego juz nie ma, jak sprzedajesz z zyskiem, to czy przeznaczasz na nastepne lokum czy nie placisz 19%dochodowego, uszczelnili to bo czesto wykorzystywali to drobni handlarze, kupowal i sprzedawal z zyskiem i kupujac nastepne.nie placil podatku.

tak teraz mysle, z ciekawosci bo nid mam takich planow, czy jak buduje dom na mojej dzialce ktora kupilem 3 lata temu, a wprowadze sie za pol roku, tzn mam na mysli odbiir to czy 5 lat liczy sie od zakuou dzialki czy od odbioru

Witam, chciałbym zapytać w sprawie ksiąg wieczystych itp a mianowicie mam pole które w przyszłości chce podzielić na działki i to pole nie ma KW bo w cześniej nie zakładali Ksiąg po wojnie itp... i teraz jak wykonam podział na 5 działek + droga dojazdowa z jakimś tam numerem to mogę sprzedać np jedną działkę bez zakładania Księgi Wieczystej a np. założy sobie nowy nabywca tą księgę ?? i jak wygląda sprawa z drogą?? czy droga też mam mieć osobną księgę? i sprzedaje się udział w drodze tam np 1/5?

Oki dzięki o to mi chodziło :p tylko czy np może założyć sobie nowy nabywca tą księgę jak kupi bo ja nie będę chyba zakładał ale jeszcze zobaczę, a co z drogą?? czy ona też ma mieć księgę wieczystą?

I jak wygląda taka sprzedaż działki z udziałem w 1/5 drogi?

Nie, bo wypis z KW otrzebny jest notariuszowi do umowy sprzedazy.

Droga też musi mieć KW, jeśli jej udzial ma podlegać sprzedazy.

W jednym akcie można zawrzeć dwie umowy:

sprzedaż własności działki i sprzedaż udziału w drugiej działce (drodze)

Wątpię czy notariusz dla własnego bezpieczeństwa będzie posługiwał się takimi dokumentami.

Jaka obecnie ma wartośc dokument akt własności z lat 50-tych?

Przecież od kiludziesięciu lat właścicielem może być ktoś inny.

Spadek też mozna sprzedac natychmiast po jego nabyciu.

Tylko KW jest objęta wiarygodnością prawną -ujawniony właściciel jest jedynym rzeczywistym właścicielem nieruchomosci.

• 4 weeks później...