Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 86
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kless - ile ty chcesz jeszcze osobnych wątków założyć dotyczących tak błahej sprawy, jak podział działki na mniejsze?

Łącze wszytsko w jeden wątek, bo robisz bałagan.

Jak będziesz miał wydzielone dziaki to dla każdej zakładasz księge wieczystą w sadzie.

I wówczas możesz juz sprzedawać.

Kless - ile ty chcesz jeszcze osobnych wątków założyć dotyczących tak błahej sprawy, jak podział działki na mniejsze?

Łącze wszytsko w jeden wątek, bo robisz bałagan.

Jak będziesz miał wydzielone dziaki to dla każdej zakładasz księge wieczystą w sadzie.

I wówczas możesz juz sprzedawać.

I mnie w to wciągnęła.Muszę być bardziej powściągliwy:lol2:.Miałem jej powiedzieć by zadzwoniła do Wydziału Ksiąg Wieczystych.

Witam mam pytanie bo składałem WZ na pole orne obok domu które znajduje się w mieście i dostałem te WZ już i teraz geodeta dzieli tak jak w Wz no ok i teraz jakbym chciał sprzedać to mam kilka pytań:

1) czy jak dostane WZ to pole orne z automatu staje się gruntem budowlanym?

2) czy ja muszę składać do starostwa jakieś wnioski aby zmienić przeznaczenie w rejestrze gruntów na budowlany czy to tez z automatu idzie po wydaniu WZ

3) Nie bardzo rozumiem tego zapisu w WZ

-Warunki

w zakresie ochrony gruntów rolnych i leśnych:

Wnioskowane działki nr xxxxxx w ewidencji grruntow oznaczone są symbolami RII o pow.

0.8123 ha.

Przedmiotowa inwestycja wymaga uzyskania decyzji Starostwa Powiatowego zezwalaiącą na wyłączenie gruntów z produkcji rolnej przed uzyskaniem pozwolenia na budowę, w

odrębnego postępowania zgodnie z przepisami o ochronie gruntów rolnych i leśnych.

Teren, na którym położone są działki przeznaczone pod zabudowę nie wymaga zgody na zmianę przeznaczenia gruntów rolnych i leśnych na cele nierolnicze i nieleśne - zgodnie z art. 61 ust. 1

pkt. 4 ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym.

Inwestycja nie wymaga spełnienia Wymagań zgodnie z ustawą z dnia 8 marca 2013r. o zmianie

ustawy o ochronie gruntów rolnych i leśnych /Dz. U. 2013.503 z dnia 26.05.2013 r. art. 1/ - art. 7

ust. 2 pkt 1 - cyt. „grunty rolne stanowiące użytki rolne klas l-lll - wymagają uzyskania

zgody ministra właściwego do spraw rozwoju wsi" - w związku z art. 5 b cyt. ustawy - w/w teren położony Jest na obszarze miasta.

Bardzo proszę o odpowiedz

ten fragment chyba wyczęrpująco odpowiada na twoje pytanie:

Teren, na którym położone są działki przeznaczone pod zabudowę nie wymaga zgody na zmianę przeznaczenia gruntów rolnych i leśnych na cele nierolnicze i nieleśne - zgodnie z art. 61 ust. 1

Czy w planie twoja działka jest przeznaczona na zabudowę?

Cały czas zaskakuje mnie to, że po prostu nie wyjaśniasz takich spraw w urzędzie.

Czy czytałaś ustawę, naktórą powołują się w piśmie?

Art. 61.

1. Wydanie decyzji o warunkach zabudowy jest możliwe jedynie w przypadku łącznego spełnienia następujących warunków:

1) co najmniej jedna działka sąsiednia, dostępna z tej samej drogi publicznej, jest zabudowana w sposób pozwalający na określenie wymagań dotyczą-cych nowej zabudowy w zakresie kontynuacji funkcji, parametrów, cech i wskaźników kształtowania zabudowy oraz zagospodarowania terenu, w tym gabarytów i formy architektonicznej obiektów budowlanych, linii zabudowy oraz intensywności wykorzystania terenu;

2) teren ma dostęp do drogi publicznej;

3) istniejące lub projektowane uzbrojenie terenu, z uwzględnieniem ust. 5, jest wystarczające dla zamierzenia budowlanego;

4) teren nie wymaga uzyskania zgody na zmianę przeznaczenia gruntów rol-nych i leśnych na cele nierolnicze i nieleśne albo jest objęty zgodą uzyskaną przy sporządzaniu miejscowych planów, które utraciły moc na podstawie art. 67 ustawy, o której mowa w art. 88 ust. 1;

5) decyzja jest zgodna z przepisami odrębnymi.

Następna ustawa na którą się powołali to: o ochronie gruntów rolnych i leśnych.

I tam wpisali:

Inwestycja nie wymaga spełnienia Wymagań (okreslonych tą ustawą)

Ale teraz zwróć uwagę - "w związku z art. 5 b cyt. ustawy - w/w teren położony Jest na obszarze miasta." - A artykuł 5 b został wykreslony z ustaw.

Innymi słowy uzasadnienie dycyzji jest błędne. Trzeba prosić o sprostowanie.

Edytowane przez Elfir