prawnik 14.11.2013 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Witam musi Pan wziąć od brata dokument o zajęciu samochodu przez komornika spisać nazwisko komornika sygnaturę sprawy i sąd wtedy musi Pan złożyć do sądu powództwo przeciw egzekucyjne z art. 841 kpc http://www.poradaprawna.pl/porady/powodztwo-ekscydencyjne,232307.html Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 15.11.2013 10:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Witam musi Pan wziąć od brata dokument o zajęciu samochodu przez komornika spisać nazwisko komornika sygnaturę sprawy i sąd wtedy musi Pan złożyć do sądu powództwo przeciw egzekucyjne z art. 841 kpc http://www.poradaprawna.pl/porady/powodztwo-ekscydencyjne,232307.html Pozdrawiam Dziękuję. Właśnie dzisiaj wysłałem pozew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 20.11.2013 12:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 Sprawę opisała Gazeta Wyborcza. Oto linka:http://wyborcza.pl/1,75478,14979701,Nie_masz_dlugow__Komornik_i_tak_moze_zabrac_ci_auto_.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 11.12.2013 14:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Wyznaczona na wczoraj licytacja mojego samochodu została odwołana bez podania przyczyn. Sprawa zainteresowała też TV Polsat. Podaję linkęhttp://www.interwencja.polsat.pl/Interwencja__Oficjalna_Strona_Internetowa_Programu_INTERWENCJA,5781/Archiwum,5794/News,6271/index.html#1330132 Z Sądu Rejonowego gdzie skierowałem Pozew przeciwegzekucyjny (już blisko miesiąc temu) brak odpowiedzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 16.07.2014 07:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2014 Z kronikarskiego obowiązku donoszę - w czerwcu odbyła się rozprawa przed Sądem - w wyroku nakazał zwrot auta oraz obciążył kosztami procesu wierzyciela, który zlecił zajęcie auta przez komornika... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość saracen_wlkp 16.07.2014 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2014 Z kronikarskiego obowiązku donoszę - w czerwcu odbyła się rozprawa przed Sądem - w wyroku nakazał zwrot auta oraz obciążył kosztami procesu wierzyciela, który zlecił zajęcie auta przez komornika... no normalnie powiało normalnością ! ile czasu auto było zajęte, jakas rekompensata ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 16.07.2014 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2014 Z kronikarskiego obowiązku donoszę - Bardzo dziękuję za ten "donos" - miło jest jak ktoś pisze nie tylko o problemie, ale także jak "problem" się zakończył. Jeszcze raz - podziękowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 17.07.2014 08:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 (edytowane) Samochód był zajęty przez ponad pół roku, wierzyciel zdając sobie sprawę z tego, że prowadzę kroki w celu odzyskania mienia, sam zrezygnował z zajęcia miesiąc czy dwa przed wyrokiem. Ale - ważna rzecz tylko je zawiesił a nadzór przekazał z komornika na (sic!) mojego szwagra... Dopiero Sąd zwrócił mi auto "do końca". Po 21 dniach od rozprawy muszę się zwrócić do Sądu o odpis wyroku i z tym udać się do Starostwa w celu wykreślenia zapisu o zajęciu komorniczym i mieć pełnię władztwa nad swoim autem...Rekompensata ? wolne żarty - jedynie jeśli założę kolejną sprawę... Edytowane 21 Lipca 2014 przez q-bis literówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 17.07.2014 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 A ja napiszę, jak to wygląda z drugiej strony okienka, tylko proszę na mnie nie naskakiwać. Komornik działał zgodnie z przepisami, sam sobie tych przepisów nie wymyślił. Do zajęcia wcale nie są potrzebne dowód rejestracyjny i kluczyki (zaświadczenie komornika wystarczy, żeby wydać wtórnik dowodu). Władanie rzeczą oznacza po prostu tyle, że dana osoba w danym momencie rzecz ma. Komornik zawiadomił osobę trzecią o zajęciu jej samochodu. Moim zdaniem od dnia zawiadomienia przez komornika, a nie zawiadomienia przez szwagra, biegnie termin do wniesienia powództwa o zwolnienie zajętego przedmiotu spod egzekucji. Kolega podał tu link z artykułem GW i w rzeczywistości jest tak, że większość dłużników oficjalnie nic nie ma, wynagrodzenie minimalne, dom syna, samochód szwagra, rachunek bankowy żony - żyć nie umierać, hulaj dusza, komornik dupa. Reasumując, samochód został zajęty prawidłowo, osoba trzecia (czyli właściciel samochodu) prawidłowo skorzystał z wniesienia powództwa. Skarga na czynności komornika nic by tu nie dała, a tylko 100zł można by stracić. Rekompensaty za działanie zgodne z prawem raczej u nas nie funkcjonują, a jeśli już, to w wyjątkowych przypadkach - ten przypadek wyjątkowy nie jest (może dla właściciela wyjątkowy, bo bardzo przykre doświadczenie), i jest wskazana konkretna droga do rozwiązania sytuacji. Nie życzę podobnych przygód na przyszłość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 09.09.2016 07:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2016 Komornik z którym przyszło mi się zmierzyć kilka lat temu odszedł w niesławie... I takie to s... grabią obywateli zgodnie z prawem. Maciej O., jeden ze stargardzkich komorników sądowych, został niedawno odwołany i nie posiada prawa wykonywania tego zawodu. Powodem decyzji, jak informują przedstawiciele Ministerstwa Sprawiedliwości, jest rażące naruszenie przepisów prawa.http://www.24kurier.pl/aktualnosci/wiadomosci/komornik-odwolany/ I jeszcze parę szczegółów z życia zawodowego komornikahttp://www.gs24.pl/wiadomosci/stargard/a/dlaczego-maciej-olejnik-przestal-byc-komornikiem-razace-naruszenia,10551286/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 09.09.2016 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2016 ciekawe ilu dłuzników komorniczych to zawodowi kierowcy - idąc logiką tych przepisów to wystarczy, ze taki wsiądzie do tira i juz komornik go zajmuje jako będący w uzytkowaniu:eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 11.09.2016 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2016 Tiry to jedna sprawa, natomiast co z samochodami leasingowanymi lub w tzw. wynajmie długookresowym. Ciekaw jestem jak oni sobie radzą; wśród małych przedsiębiorców nie jeden ma spore długi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 11.09.2016 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2016 Facet wisi komuś kasę a wy go jeszcze w obronę bierzecie. Komornika to się dostaje z przydziału jakiegoś czy trzeba sobie zasłużyć? Ja i łeb już siwy i łysy ale jakoś nie miałem nigdy na karku komornika. Długi trzeba regulować to i instytucja komornika by upadła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkdarkman 12.09.2016 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2016 Tiry to jedna sprawa, natomiast co z samochodami leasingowanymi lub w tzw. wynajmie długookresowym. Ciekaw jestem jak oni sobie radzą; wśród małych przedsiębiorców nie jeden ma spore długi ... Nic. I na prawdę można sobie poradzić z tym bez problemu. To, że poziom edukacji prawnej w naszym pięknym kraju jest zerowy, to akurat nie wina komorników. Polecam poczytać kodeks postępowania cywilnego. Tam klarownie wyłuszczone jest co i jak. Szukać - powództwo przeciwegzekucyjne, skarga na czynności komornika. A w sytuacjach trudnych lepiej od razu udać się do prawnika. Komornik jest ubezpieczony, więc zawsze prędzej czy później odzyska się to co swoje wraz z kosztami prawnika, sądowymi i ewentualnym odszkodowaniem. Piszę z autopsji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 13.09.2016 06:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2016 Czy to "facet wisi komuś kasę" to do mnie ?To proponuję chociaż przeczytać wątek od początku...Potem możemy wymienić się, ewentualnie, argumentami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.09.2016 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2016 Nam też komornik zajął samochód za cudze długi tylko dlatego, że zaparkowaliśmy na cudzej posesji samochód. Komornik nawet nie wszedł na posesję - spisał numer rejestracyjny samochodu przez płot i nie powiadomił nas o zajęciu. Dowiedzieliśmy się przypadkiem. Komornik nie miał ani kluczyków, ani dowodu rejestracyjnego. Jak oddacie samochód do mechanika, który ma długi, to komornik ma prawo zająć wasz samochód. Jak przyjedziecie w gości do zadłużonych znajomych, komornik może wam zająć samochód. Paranoja prawna! Na szczęście wierzyciel wycofał zajęcie.Napisaliśmy też skargę do sejmowej komisji zajmującej się nadużyciami komorników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 13.09.2016 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2016 Elfir,w jaki sposób się dowiedziałaś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.09.2016 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2016 Znaczy - prawdą jest, ze ten kraj istnieje tylko TEORETYCZNIE!Podobno w konstytucji jest napisane (podobno paragraf 2) że jest państwem prawa...Podobno oznacza to honorowanie praw nabytych...Realia są takie, ze wszyscy tutaj konstytucje maja w dupie!A w związku z tym - cała resztę podobno tam zapisaną. Mnie osobiście jeden z prezydentów do domu przysłał KONSTYTUCJĘ!Mam ją nadal i zastanawiam się czasem czym różni się ona od papieru toaletowego - patrząc na to co robią sądy, komornicy, policja, urzędy itd. itp.Różnic na razie nie widzę... "Obyś żył w ciekawych czasach!"No, kurwa, żyjemy!No, jeszcze żyjemy... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 13.09.2016 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2016 A od paru dni weszła nowa ustawa o komornikach, wg której zażalenia na komornika czy powództwa przeciwegzekucyjne będzie teraz rozpatrywał referendarz sądowy a nie sędzia - zaczną się jaja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 15.09.2016 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2016 Nam też komornik zajął samochód za cudze długi tylko dlatego, że zaparkowaliśmy na cudzej posesji samochód. Komornik nawet nie wszedł na posesję - spisał numer rejestracyjny samochodu przez płot i nie powiadomił nas o zajęciu. Dowiedzieliśmy się przypadkiem. Komornik nie miał ani kluczyków, ani dowodu rejestracyjnego. Jak oddacie samochód do mechanika, który ma długi, to komornik ma prawo zająć wasz samochód. Jak przyjedziecie w gości do zadłużonych znajomych, komornik może wam zająć samochód. Paranoja prawna! Na szczęście wierzyciel wycofał zajęcie. Napisaliśmy też skargę do sejmowej komisji zajmującej się nadużyciami komorników To jest paranoja, zgadza się, zajmować samochód przez płot. Są tacy, co to robią. Są tacy co zajmują samochód po odpowiedzi z urzędu. To jednak promil, nawet nie procent. Co do zasady powinno się być na miejscu i samochód zająć - tzn. przede wszystkim spisać dokładny protokół i przykleić znak zajęcia. Zawsze można pisać w takiej jak Twoja sytuacji skargę do sądu (choć będzie trudno, bo nie ma przepisów, które tego zakazują), bo uwierz, w sejmowej komisji podetrą się tym pismem. Natomiast jeśli chodzi o powiadomienie, nie wiem, jak się dowiedziałaś, ale komornik MUSI poinformować dłużnika o zajęciu i uwierz - robi to. To, że dłużnik ma wszystko w tyle i nie raczy odebrać pisma, to już nie jest wina komornika. Założyciel wątku (chyba) poradził sobie w sposób książkowy - jeszcze koszty za to otrzymał - takich spraw jest od groma - tzn. od groma się zaczyna takich spraw w sądach, ale po pierwszym piśmie z sądu większość wierzycieli odpuszcza, bo za dużo zachodu i za dużo ryzyka. Samochody leasingowe nie są żadnym problemem - dłużnik zwykle szybciutko informuje finansującego, że komornik mu furę zajął. Bo jak to tak płacić za furę i nie móc nią jeździć? Swoją drogą kaska na ratę jest, ale na spłatę długów już nie bardzo? Tiry, wozy strażackie, samochody na parkingu u mechanika - takie rzeczy zajmuje się rzadko - bo za dużo z tym zabawy albo gdy się chce takiego mechanika w końcu dorwać - mamy takiego - warsztat nie jego, tylko brata, działka mamusi, on tylko pracownik na minimalnej. Odnośnie powództw, to nie zmieniła się ustawa o komornikach, tylko kodeks postępowania cywilnego. A teraz proszę mi powiedzieć, jak komornik ma ściągnąć jakikolwiek dług, skoro nasz nowy najlepszy minister twierdzi, że telewizor jest dobrem pierwszej potrzeby i nie podlega egzekucji? Może jeszcze do tego smartfonik zwolnimy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts