Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

połówka bliźniaka w szkielecie drewnianym

enedue

Recommended Posts

Nie da rady, bo jest z lat 70tych na wysokiej piwnicy. Działki są ustawione idealnie wschód- zachód, moja jest od południa. Toteż rozwiązuję ten problem - dla mnie również poważny - w następujący sposób - na zachodniej elewacji , tej od ulicy, bezpośrednio przy sąsiedzie - tylko drzwi wejściowe i jedno dłuuuuugie okno na całą wysokość budynku, ale bardzo wąskie. Reszta okien na długiej elewacji południowej. Od wschodu ściana widoczna w zasadzie tylko od ogródka sąsiada, na pierwszym piętrze widocznym z ulicy - bo moja działka jest narożna, z tym że ta uliczka od południa to nawet nazwy nie ma - tylko jedno wąskie okno od łazienki.

Nie powinno bruździć za bardzo, zwłaszcza, że są duże drzewa, które zasłaniają.

Chyba najważniejsze, aby wymiary się zgadzały, wysokość kalenicy, płaszczyzna elewacji. I ogólnie styl budynku.

Obok mnie istnieje "bliźniak", połówka kostka, z płaskim dachem, a druga "połówka" - dworek, ucięty tak za gankiem, z dachem spadzistym.

Długo kombinowałam, co zrobić u siebie, aby pasowało, bo bliźniaki dwujajowe w budownictwie jednak niefajne są.

Czy da się na to patrzeć - nie wiem. W najgorszym wypadku pozostaje bluszcz i winobluszcz :)

A ten tutaj na fotce chyba u konkurencji :) widziałam, bardzo piękny dom.

Edytowane przez enedue

Elfir czy to aby bliźniak ?

Dla mnie to zabudowa szeregowa.

Pozdrawiam.

A dla mnie nie. Widziałam na żywo. Tutaj opis:

http://muratordom.pl/budowa/remont-domu/elewacja-domu-z-fornirowanych-plyt-hpl-spektakularny-remont-domu-kostki,23_10924.html