Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba o pomoc w aranżacji salonu z aneksem 23 m

laskoka

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie, chciałbym prosić Was o pomoc w próbach aranżacji mieszkania. Poniżej plan mieszkania, które właśnie kupiłem. Jest to mieszkanie w stanie developerskim, liczę się ze zmianą rozmieszczenia gniazdek elektrycznych i przyłączy wody oraz zmianami innych elementów – wraz z przestawieniem ścian.

Plan mieszkania:

http://images62.fotosik.pl/308/bae2c8c328b885c9gen.jpg

Projekt mieszkania bez wyburzania ściany (przestawiania ściany):

http://images62.fotosik.pl/308/8c91a48c89ca5d21.jpg

Projekt mieszkania z wyburzeniem ściany – ściana ukośna:

http://images61.fotosik.pl/308/d972416f7ad61f78.jpg

Chodzi mi o ustawienie mebli itp. w salonie z aneksem kuchennym. Pomieszczenie nie jest zbyt ustawne ponieważ w części gdzie jest przeznaczona na salon w rogu mieszkania są dwa duże okna balkonowe. Liczę się, z tym że przy którejś z konfiguracji będą musiał zrezygnować z jednego wyjścia. To jest do przyjęcia.

W pomieszczeniu myślałem tak jak na wstępnym projekcie jest zrobione, postawić małą wysepkę ze zlewem oraz do wyspy dołączyć stół… jest to tylko koncepcja. Wiek, ze jest zbyt mało miejsca. Nie wiem czy to rozwiązanie jest prawidłowe w takim pomieszczeniu. Może zaproponujecie coś innego? Liczę na Wasze sugestie… Nie wiem co z resztą mebli. Jedna z koncepcji jest taka by w jednym rogu postawić narożnik a na przeciwnych drzwiach balkonowych postawić TV.

Moje wątpliwości to oczywiście odległości pomiędzy elementami wyposażenia…

Z góry dziękuję za wszelkie propozycje i pomoc!

Pozdrawiam.

Edytowane przez laskoka

Zlituj się z tym pomysłem na wyspę w małym aneksiku małego mieszkanka...Wybudujesz sobie za jakiś czas dom i tam będziesz realizował marzenia.

Z propozycji wynika, że przejście między szafkami kuchennymi a wyspą będzie miało 60 cm a powinno min 100 cm (zalecane 120)

OK. Masz racje. To jest tylko moja koncpcja... Jestem osoba która nie zna się na takich rzeczach stad moje pytanie na forum:-) Faktycznie przejście będzie miało ok 60 cm czyli mega mało. W takim razie gdzie postawić stół? Jak go ustawić? Myślałem rownież o wybudowaniu ścianki takiej małej działowej w okolicach stołu. Wtedy stół byłby tak jakby w kuchni a na ścianie wisiały by TV od strony salonu. Może to jest rozwiazanie? Ścianka nie będzie po całej szerokości kuchni. Może taka 150 cm?

A może barek w okolicach okna?

Edytowane przez laskoka

Może tak

1.Niska ścianka oddzielająca kuchnię na której stanie tv.

2.Wysoka ścianka przesłaniająca część kuchni a za nią lodówka i słupek z piekarnikiem.

3.Kuchnia ze stołem,niska ścianka oddziela kuchnię od pokoju,narożnik jednak uniemożliwia korzystanie z okna.

http://static.pokazywarka.pl/i/2395186/983623.jpg

Fajne pomysły. Szczególnie podoba mi się z ta scianką (koncepcja numer 2). Na pewno w mieszkaniu będę musiał przesunąć wejście do salonu i aneksu. Teraz wygląda to tak, że wchodzi się bezpośrednio do "kuchni". Będę chciał wejście przesunąć bardziej w stronę środka pokoju by optycznie zwiększyć pomieszczenie. Co do balkonu to tak jak mówiłem. Nie zależy mi na obu wyjściach na balkon. Jedne drzwi moga być zasłonięte.

Ja wymyśliłem coś takiego - wersją ze scianką:

mieszkanie-aranzacja-scianka.jpg

Stół pod ścianą - nie wiem co dalej :-((((:

mieszkanie-aranzacja.jpg

• 2 weeks później...

może ktoś jeszcze będzie chętny coś podpowiedzieć odnośnie koncepcji rozmieszczenia mebli w salonie z aneksem? Ten salon jest kompletnie nieustawny...

Dodatkowo zastanawiam się nad podłogą, bo nie wiem czy zrobić parkiet z klepki czy z jakieś dobrej deski... Kompletnie się na tym nie znam:(