Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto może/powinien zrobić projekt podjazdu?

JK2010

Recommended Posts

Mam nietypową i trudną sytuację na działce w związku z podjazdem i komunikacją w ogrodzie. Wjazd do garażu nie jest na przeciwko bramy, jest na wzniesieniu i działka jeszcze ze spadkiem. Szukam więc kogoś kto zrobi projekt podjazdu wraz z bramą itd. Komu to zlecić jakiemuś architektowi, projektantowi ogrodów? Możecie polecić kogoś z Łodzi i okolic?

Projektant ogrodów może zaprojektowac układ kompozycyjny kostki i przebieg podjazdu na działce. Ale nie wykona projektu budowlanego podjazdu i ogrodzenia. Chyba , że ma tytuł architekta.

Moi klienci nie zamawiali osobnego projektu podjazdu. Dostawali projekt ogrodu z wrysowanym podjazdem, wynajmowali brukarzy a ci sami obliczali grubość krawężników, rodzaje podbudowy i spadki.

Ogrodzenie - chcesz jakieś skomplikowane, że potrzebujesz projektu?

Nie zrozumiałaś Elfir. Nie chcę projektu ogrodzenia, ale projekt podjazdu i ścieżki do wejścia do domu. Mam skomplikowaną sytuację i nie wiem jaka brama (rozsuwana czy skrzydłowa) i gdzie i podjazd. Potrzebuję fachowca, który to wszystko ogarnie i zaproponuje optymalne wyjście.

Mogę się mylić ale wydaje mi się ,że z każdej posesji jest zjazd z drogi i na to powinien być projekt.Czy to powiatowa czy wojewódzka z wewnętrzną nie wiem.Ja to bym ci zadał pytanie ???Z jaką drogą się chcesz łączyć???Ze ścieżką,, z chodnikiem ,który może być, parkingiem,z drogą wojewódzką, z powiatową.Dopiero wtedy projekt i warunki.