Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przebudowa starego domu a przepisy 2014

reeno

Recommended Posts

Witam

Mam dwa pytania 1- moja żona dostanie dom po prababci w spadku, będziemy chcieli go przebudować (poszerzyć o ok 5m), pojawiło się kilka informacji iż w nowym roku zmieniają się przepisy budownictwa i tutaj pojawia się pytanie jakie formalności będziemy musieli spełnić w świetle nowych przepisów.

Drugie pytanie dom który moja żona ma dostać jest obecnie przepisany z prababci na teściową jako darowizna i teraz teściowa przepisze go mojej żonie również jako darowizna lecz nie minął jeszcze okres 5lat (minie w marcu 2014) i czy z tego powodu będziemy płacić podatek od darowizny (zapisuje to mama córce).

Bardzo proszę o pomoc w tych tematach

reeno

pytanie drugie - nie ma limitów czasowych w darowiznach między najbliższą rodziną.

pytanie pierwsze - od 2014 roku zmieniają się normy cieplne dla przegród (ściany, fundamenty, okna, dachy) na wyższe niż do tej pory.

http://muratordom.pl/budowa/przed-budowa/nowe-warunki-techniczne-2014-sciany-zewnetrzne-przepisy-budowlane,13_11118.html

Za to tracisz możliwosć odpisywania sobie różnicy VAT. Musiałbyś rozpocząc przebudowę i kupić częśc materiałów przed 1 stycznia 2014. Odbiór matriałów z hurtowni możesz sobie odłożyć do wiosny. Chodzi o datę wystawienia faktury.