enedue 05.12.2014 12:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 cała wycieczka, prawie dwa miesiące - Rosja, Kazachstan, Chiny, Pakistan, Indie, Pakistan, Iran, Turcja, Polska, kosztowała mnie coś 650 dolarów Samolot był jeden - w Pakistanie, aby ominąć biegun ciepła i dwa dni w pociągu w tym upale i było to najlżejsze lądowanie w mojej karierze. Pilot mistrz absolutny. Reszta to pociągi, autobusy, busy… Było tam pięknie i miło, a teraz - niech to szlag. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enedue 06.12.2014 15:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 Mam strop. Mam nawet zdjęcia stropu.Ale jestem tak załatwiona zdrowotnie, że wsadzę je kiedy indziej, bo padam.Opatulony przed deszczem parter czeka na poniedziałek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 06.12.2014 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 no Kochana widzę, że masz co wspominać ) skąd taki pomysł na wycieczkę ? ja te parenaście (kilkadziesiąt ) lat temu jedynie o wędrówkach po Tatrach marzyłam zdrówka! kuruj się, abys mogła cieszyć się w pełnie stropem! ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 08.12.2014 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 hej, jak tam po weekendzie ? lepiej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enedue 08.12.2014 12:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 Pomysł na wycieczkę nie mój, tylko kumpla z klatki . Się pochwalił, że coś takiego organizuje, to się podłączyłam. Ostatnie dwa dni spędziłam grzejąc się w łóżku i jestem prawie na chodzie. Biedny małż został wysłany na spotkanie z panem od kanalizacji i w związku z tym robił w zasadzie za stojak do telefonu, gdy pan sobie ze mną konferował. Pamiętam lata temu, jak był remont w mieszkaniu, został wysłany po gładź gipsową no i tak właśnie też się skończyło - telefonami do żony ku radości sprzedawcy. A tutaj mój strop - jeszcze niecałkowity, bo połowa piątku, z dziurą na schody )) Na razie mamy mały zonk, bo w projekcie jest okno 40 cm, panowie zrobili dziurę na 40 cm , a w specyfikacji okien jest okienko 41 cm. Sprawa będzie dzisiaj wyjaśniana. Zmniejszyłam drzwi pod schodami do 90 cm. Będą przesuwne chowane w ścianie i chcę je zgrać z płytkami, poza tym będę miała miejsce na elektryczną szczotkę do podłóg, bo z odkurzacza centralnego zrezygnowałam definitywnie. Jednak chcę mieć komfort odkurzania kiedy ja chcę, czyli na przykład o 1 w nocy, nie chcę dodatkowych dziurek w podłodze, bo rurki musiałyby iść pod stropem. Czyli będą dwie szczotki elektryczne - po jednej na piętrze, mały ręczny odkurzaczyk w kuchni i normalny odkurzacz, zasięg 12 m, wpięty na stałe w pomieszczeniu gospodarczym tuż obok kuchni z zasięgiem na cały parter. Jak się bardziej rozochocę, to mam taką wnękę na górze przeznaczoną na szafę gospodarczą i tam też sobie drugi odkurzacz wepnę na stałe, bo wnęka też jest pośrodku. A co! I to wszystko wyjdzie mi pewnie niewiele drożej niż sama instalacja - wyceniona na 1400 zł, do której i tak, aby działała musiałabym dorzucić jeszcze ze trzy tysie. Taa, byt kształtuje świadomość… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batyr 08.12.2014 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 Witaj enedue. Pozwoliłem sobie zajrzeć do Ciebie z racji pokrewnych technologii naszych domków. Nie ccę żeby wyszło że się czepiam czy, że uważam się za wielkiego znawcę technologii ale zauważyłem jeden błąd, według mnie, w konstrukcji. Mianowicie deski, które znajdują się pod otworami okiennymi (te poziome), czyli belki parapetowe nie są podparte w narożnikach. Wydaje mi się że powinno wyglądać to tak Poza tym wydaj mi się że folia paroizolacyjna powinna znajdować się też między stropem a oczepem ścianek czy to działowych czy podciągiem, w innym wypadku nie uzyska się ciągłości izolacji przeciwwilgociowej. Jak coś daję linka który może Wam się przyda: http://www.szkielet.pl/domy_szkieletowe.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enedue 09.12.2014 19:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 No mam nadzieję że jednak z oknami wszystko w porządku Dom buduje firma polecona osobiście przez Wojciecha Nitkę, czyli Domy i domki. Widziałam ich starsze realizacje i nic nie pęka. Tak robi również Inez, a oni mają pozytywnego szmergla na punkcie technologii. W zasadzie chciałam z nimi budować, ale mieli za długie terminy i bardzo żałuję, że nic z tego nie wyszło. Jakoś nie byłam w stanie rezerwować ekipy zanim dostałam PnB, żeby potem nie robić ludziom z mózgu wody i nie odwoływać, bo urząd nie dał - jeszcze. Być może nie jest to celujące rozwiązanie, ale raczej na pewno - akceptowalne. Poza tym moje okna się nie otwierają, więc będzie mniej szarpania i naprężeń. Na wszelki wypadek dzisiaj byłam i sprawdzałam zadkiem, czy się wszystko twardo trzyma. Ani drgnęło A co do tej folii to masz rację i ona tam jest, tylko kiepsko ją widać na zdjęciach. Dzisiaj panowie zaczęli już ścianę sąsiedzką drugiego piętra, tzn zrobili ją i zapewne postawili, byłam w południe i sobie tylko wełnę pomacałam, czy sucha. Zdjęć nie zrobiłam, bo byłam tak przejęta włażeniem po drabinie - mam lęk wysokości . Ale jednak fajnie tam na górze, jakoś tak atawistycznie bezpieczniej Niestety czeka mnie łażenie po drabinie, schody przyjdą na końcu. Projekt prądu zwykłego uzgadnia się już od lata/wczesnej jesieni i ma się jeszcze uzgadniać miesiąc - oczywiście, jak to w Polsce, nikt nie wie, ile się uzgadniać będzie. Na razie szukam wykonawcy kanalizacji, ostatnia wycena na 10500 . Jeden pan mnie poinformował, że jest nieformalna rejonizacja i jak bierzesz ekipę obcą, to nic się w odbiorze nie podoba. Był taki programik na Facebooku, jakiej jesteś narodowości. Wyszło mi, że Niemka Pewnie dlatego, że nie pytali, jak często myjesz okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batyr 09.12.2014 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 Ja wiem, że nadgorliwość gorsza od faszyzmu, ale lepiej dmuchać na zimne, czy od przybytku głowa nie boli Jak "mówię" znawcą technologii nie jestem, tylko to co wyczytałem, a że tak wyczytałem, to zgłaszam "zastrzeżenia". Ale skoro test zadku przeszło to i okno może nie wypadnie Ja zawsze obawiałem się, wiedząc, że czeka mnie budowanie zimą, co będzie z ociepleniem, przecież drewno mokre itd, jak tam wełne pchać. Się okazało, że akurat zimą jest najmniejsza wilgotność powietrza, latem największa, więc przynajmniej w teorii nic się złego dziać przy ocieplaniu nie powinno. Co do prądu, to mieliśmy to szczęście że sami robiliśmy projekt, w sensie leżał po naszej stronie, a że znajoma pani elektryk to po złożeniu papierów w PGE, po tygodniu na działce mieliśmy skrzynkę. Jak widać w Polsce bez znajomości ani rusz... Brat czekał dwa lata na skrzynkę, do momentu kiedy to przyjechali panowie zakładać prąd na sąsiada działce, która to była zgłoszona dużo później do PGE, a że słup był na działce brata akurat, przybiegł dziadek bratowej, i pogonił towarzystwo mówiąc że nie podłączą sąsiada póki u brata skrzynki nie będzie... Jeszcze tego samego dnia skrzynka u brata stanęła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enedue 10.12.2014 17:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 Taaak, to prawda z tą nadgorliwością, sama widzę bezradny wzrok pana budującego jak chodzę, macam wełnę i mu zawracam głowę, czy na pewno sucha. Powinien zażądać dodatku za pracę w ciężkich, stresujących warunkach . Ależ ja też sama robię projekt:bash:i miało być szybciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enedue 10.12.2014 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 Fotki - jest pierwsze piętro. Wieczorem były już i działówki. Wszystko razem w sztucznym świetle dawało fantastyczne cienie. Teraz tylko obić i dach. Zaczynam się przyzwyczajać do chodzenia po drabinie, zapewne ku rozpaczy panów, którym depczę po odciskach. Doszłam do wniosku, że w sumie mogłabym mieć 60 m2 salonu - jakoś by się zagospodarowało . Mam i inne problemy. Działówki mają 10 cm grubości - mniej więcej. Dzisiaj pan z kamienną miną tłumaczył mi,na moje wyrażone wprost wątpliwości, że nie trzeba dodatkowo wyciszać ściany sypialni i na pewno nic nie będzie słychać. Pozostali mieli równie kamienne twarze, z wyjątkiem najmłodszego, który uchachany był od ucha do ucha. Problematyka widać mu bliska Ciężki jest los rodzin nastolatków - dla wszystkich Ciężko mi jakoś w to totalne wyciszenie uwierzyć Okno na korytarzu Okno starszego ujęcia ogólne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 11.12.2014 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 hej powtarzam się zapewne, ale to dla mnie mimo wszystko szok, na jakim już jesteś etapie chłopcy mają fajne widoki z okien enedue sprawdź sobie z tym oknem, lepiej teraz niepotrzebnie zmarnować czas ale rozwiać wątpliwości, niż później bujać się z ewentualnym problemem. Mnie uwaga kolegi batyra tym bardziej zmobilizowała mnie do pogłębienia tematu, doświadczenie doświadczeniem, a dupki szynki zawsze były ucięte - pamiętasz to ? a co o wyciszeniu mówi wujek google ? na szybko znalazłam: Hałas między pomieszczeniami niwelowany jest specjalnymi płytami wyciszającymi układanymi w stropie i podwójnymi płytami kartonowo-gipsowymi w ścianach. Hałas spowodowany drganiami konstrukcyjnymi tłumiony jest natomiast wełną mineralną umieszczoną także w stopie oraz specjalnymi przekładkami pomiędzy płytą wierzchnią a belkami stropowymi. Poza tym płyty gipsowo-kartonowe nie są przykręcane bezpośrednio do belek stropowych tylko najpierw do listew. To z kolei powoduje nieprzekazywanie w dół nadmiernej ilości drgań. masz takie rozwiązania u siebie ? jaki masz dach ? bo nie pamiętam, co kładziesz ? normalnie dachówkę ? buziaki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batyr 11.12.2014 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 Co do tłumienia "hałasu" to czy to do ścian czy stropów najlepiej sprawdzać będzie się wełna akustyczna. Tu jest trochę odwrotnie jak z przewodzeniem ciepła, im gęstsza struktura, i mniej powietrza wewnątrz wypełnienia ścian, tym lepsze tłumienie. Można tak jak cytowała to kjuta, przykręcić podwójnie płytę g/k, natomiast wełna jak najbardziej wskazana w ściany. W praktyce raczej nikt nie używa 5 rodzajów wełny na jednej budowie, bo wiadomo, jak coś zostanie ze ścian to się wrzuci w strop, sufit... więc tak bardziej ekonomicznie bo mniej odpadów. Nawet jak zostanie ze ścian zewnętrznych, które zazwyczaj mają gr 14 cm i wrzucimy wełnę 14/15 w ściany działowe i bardziej ją upchniemy to będzie lepiej tłumiło dźwięk niż wełna 10, wiadomo, bardziej zbite, gęstsze, czyli to o czym na początku pisalem. Co do przekładek. Teoretycznie powinno się stosować je także przy podłodze na legarach (między legary a poszycie), tak coby nie tylko nie przenosiło drgań ale i by podłoga nie skrzypiała, skrzypi jak drwa się ocierają o siebie. Zamiast kupować specjalne taśmy akustyczne samoprzylepne można użyć zwykłego filcu, wyjdzie sporo taniej. Tyle teorii... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enedue 12.12.2014 21:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 Dokładnie tak ma być, jak piszecie, no ale jak wyjdzie w praniu, to się okaże. Najwyżej będziemy przykręcać filc i drugą warstwę płyt Panowie na razie zniknęli - robią wiązary. Dach płaski, kryty folią EPDEM. Taki rodzaj gumy. Podobno bardzo wytrzymała. Czekają mnie spacerki na dach w celu odśnieżania - dlatego mamy dodatkowe schody - mam lęk wysokości i włażenie z łopatą to dla mnie za dużo. Mam za to nadzieję na gapienie się na gwiazdy przez lunetę - wreszcie )) W przyszłym tygodniu ma stanąć komin. A 10 stycznia mają być okna i zamknięcie budynku. Ogólnie niestety czuje się już święta w powietrzu. Jutro przychodzi jeszcze jeden pan od kanalizy. Ciekawe ile powie. Mamy lekki zgrzyt rodzinny, bo kiedy projektowaliśmy dom, małż życzył sobie projektora do oglądania filmów. Teraz poglądy mu się zmieniły i żąda miejsca na kinecta. Z tv. Wielkim bydlakiem. Nie znoszę tv i w ogóle nie przewidziałam na nie miejsca . Toteż szukam wyjścia pt. łączymy kinect z projektorem. Atmosfera nieco stęchła na tym tle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enedue 12.12.2014 21:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 Jak zwykle, forum zabiło mi safari przy dodawaniu zdjęć. Przechodzę zatem na chrom. Tu łazienka, tak, okno jest bardzo wąskie. Pokoje dzieci ze ścianką meblową Sypialnia obite Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enedue 12.12.2014 21:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 Zapomniałam, dziś nastąpił pierwszy zakup do domu - stelaże do łazienek na górze. Grohe ma promocję i kupiliśmy dwa komplety z przyciskiem za 525 zł za sztukę. Plus kurier rzecz jasna. Teraz poluję na jakiś cienki stelaż, max 10 cm, do dolnej łazienki.Teściowa się zaoferowała, że jak chcemy kupić kuchnię w promocji w Ikea, to możemy u niej przetrzymać paczki. Moja teściowa jak zwykle - cudowna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enedue 13.12.2014 12:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 Z życia wzięte - moja matka truje swemu starszemu wnukowi, że nie powinien grać, bo stanach znowu strzelanina, to wszystko co złe od gier, bo cywilizacja upada przez te gry - synuś próbuje racjonalnie , że w Niemczech też grają i się w szkołach nie strzelają, w końcu nie wytrzymuje i - babciu, ja naprawdę muszę już iść - a gdzie ty musisz iść? - bunkier kopać, naprawdę mnie wystraszyłaś!Umarłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.12.2014 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 niech zacznie grać w przygody Larry'ego Laffera lub w Lula 3D - tam nie ma strzelanek, może się babci spodoba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enedue 14.12.2014 10:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Najśmieszniejsze, że on zazwyczaj gra w jakieś karty czy coś takiego, w strzelanki bardzo rzadko. Ale Luli mu się nie ośmielę zaproponować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enedue 15.12.2014 14:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 cudo http://kaskab.blogspot.com/2013/08/kolorowy-domek.html mąż nie zezwoli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enedue 16.12.2014 11:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 Zapisuję dla pamięci - na dół płaski stelaż - albo grohe 38994000 albo tece 9300065. Albo grohe w promocji, bo 800 zł nie zapłacę, albo tece nawet bez promocji. Geberit odpada - maja naprawdę nie podobające się mi przyciski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts