Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kostka indywidualna

enedue

Recommended Posts

cała wycieczka, prawie dwa miesiące - Rosja, Kazachstan, Chiny, Pakistan, Indie, Pakistan, Iran, Turcja, Polska, kosztowała mnie coś 650 dolarów :)

Samolot był jeden - w Pakistanie, aby ominąć biegun ciepła i dwa dni w pociągu w tym upale i było to najlżejsze lądowanie w mojej karierze. Pilot mistrz absolutny. Reszta to pociągi, autobusy, busy…

Było tam pięknie i miło, a teraz - niech to szlag.

• Odpowiedzi 676
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pomysł na wycieczkę nie mój, tylko kumpla z klatki :). Się pochwalił, że coś takiego organizuje, to się podłączyłam.

Ostatnie dwa dni spędziłam grzejąc się w łóżku i jestem prawie na chodzie. Biedny małż został wysłany na spotkanie z panem od kanalizacji i w związku z tym robił w zasadzie za stojak do telefonu, gdy pan sobie ze mną konferował. Pamiętam lata temu, jak był remont w mieszkaniu, został wysłany po gładź gipsową no i tak właśnie też się skończyło - telefonami do żony ku radości sprzedawcy.

A tutaj mój strop - jeszcze niecałkowity, bo połowa piątku, z dziurą na schody :)))

dziuraschody.jpgstrop.jpgstrop1.jpg

Na razie mamy mały zonk, bo w projekcie jest okno 40 cm, panowie zrobili dziurę na 40 cm , a w specyfikacji okien jest okienko 41 cm. Sprawa będzie dzisiaj wyjaśniana.

Zmniejszyłam drzwi pod schodami do 90 cm. Będą przesuwne chowane w ścianie i chcę je zgrać z płytkami, poza tym będę miała miejsce na elektryczną szczotkę do podłóg, bo z odkurzacza centralnego zrezygnowałam definitywnie.

Jednak chcę mieć komfort odkurzania kiedy ja chcę, czyli na przykład o 1 w nocy, nie chcę dodatkowych dziurek w podłodze, bo rurki musiałyby iść pod stropem. Czyli będą dwie szczotki elektryczne - po jednej na piętrze, mały ręczny odkurzaczyk w kuchni i normalny odkurzacz, zasięg 12 m, wpięty na stałe w pomieszczeniu gospodarczym tuż obok kuchni z zasięgiem na cały parter. Jak się bardziej rozochocę, to mam taką wnękę na górze przeznaczoną na szafę gospodarczą i tam też sobie drugi odkurzacz wepnę na stałe, bo wnęka też jest pośrodku. A co! I to wszystko wyjdzie mi pewnie niewiele drożej niż sama instalacja - wyceniona na 1400 zł, do której i tak, aby działała musiałabym dorzucić jeszcze ze trzy tysie.

Taa, byt kształtuje świadomość…

Witaj enedue. Pozwoliłem sobie zajrzeć do Ciebie z racji pokrewnych technologii naszych domków. Nie ccę żeby wyszło że się czepiam czy, że uważam się za wielkiego znawcę technologii ale zauważyłem jeden błąd, według mnie, w konstrukcji. Mianowicie deski, które znajdują się pod otworami okiennymi (te poziome), czyli belki parapetowe nie są podparte w narożnikach. Wydaje mi się że powinno wyglądać to tak 30.jpg Poza tym wydaj mi się że folia paroizolacyjna powinna znajdować się też między stropem a oczepem ścianek czy to działowych czy podciągiem, w innym wypadku nie uzyska się ciągłości izolacji przeciwwilgociowej.

Jak coś daję linka który może Wam się przyda:

http://www.szkielet.pl/domy_szkieletowe.php

No mam nadzieję że jednak z oknami wszystko w porządku :) Dom buduje firma polecona osobiście przez Wojciecha Nitkę, czyli Domy i domki. Widziałam ich starsze realizacje i nic nie pęka. Tak robi również Inez, a oni mają pozytywnego szmergla na punkcie technologii. W zasadzie chciałam z nimi budować, ale mieli za długie terminy i bardzo żałuję, że nic z tego nie wyszło. Jakoś nie byłam w stanie rezerwować ekipy zanim dostałam PnB, żeby potem nie robić ludziom z mózgu wody i nie odwoływać, bo urząd nie dał - jeszcze. Być może nie jest to celujące rozwiązanie, ale raczej na pewno - akceptowalne. Poza tym moje okna się nie otwierają, więc będzie mniej szarpania i naprężeń. Na wszelki wypadek dzisiaj byłam i sprawdzałam zadkiem, czy się wszystko twardo trzyma. Ani drgnęło :)

A co do tej folii to masz rację i ona tam jest, tylko kiepsko ją widać na zdjęciach.

Dzisiaj panowie zaczęli już ścianę sąsiedzką drugiego piętra, tzn zrobili ją i zapewne postawili, byłam w południe i sobie tylko wełnę pomacałam, czy sucha.

Zdjęć nie zrobiłam, bo byłam tak przejęta włażeniem po drabinie - mam lęk wysokości :(.

Ale jednak fajnie tam na górze, jakoś tak atawistycznie bezpieczniej :D

Niestety czeka mnie łażenie po drabinie, schody przyjdą na końcu.

Projekt prądu zwykłego uzgadnia się już od lata/wczesnej jesieni i ma się jeszcze uzgadniać miesiąc - oczywiście, jak to w Polsce, nikt nie wie, ile się uzgadniać będzie. :mad:

Na razie szukam wykonawcy kanalizacji, ostatnia wycena na 10500 . Jeden pan mnie poinformował, że jest nieformalna rejonizacja i jak bierzesz ekipę obcą, to nic się w odbiorze nie podoba.

Był taki programik na Facebooku, jakiej jesteś narodowości.

Wyszło mi, że Niemka

:)

Pewnie dlatego, że nie pytali, jak często myjesz okna :)

Ja wiem, że nadgorliwość gorsza od faszyzmu, ale lepiej dmuchać na zimne, czy od przybytku głowa nie boli :p Jak "mówię" znawcą technologii nie jestem, tylko to co wyczytałem, a że tak wyczytałem, to zgłaszam "zastrzeżenia". Ale skoro test zadku przeszło to i okno może nie wypadnie :) Ja zawsze obawiałem się, wiedząc, że czeka mnie budowanie zimą, co będzie z ociepleniem, przecież drewno mokre itd, jak tam wełne pchać. Się okazało, że akurat zimą jest najmniejsza wilgotność powietrza, latem największa, więc przynajmniej w teorii nic się złego dziać przy ocieplaniu nie powinno. Co do prądu, to mieliśmy to szczęście że sami robiliśmy projekt, w sensie leżał po naszej stronie, a że znajoma pani elektryk to po złożeniu papierów w PGE, po tygodniu na działce mieliśmy skrzynkę. Jak widać w Polsce bez znajomości ani rusz... Brat czekał dwa lata na skrzynkę, do momentu kiedy to przyjechali panowie zakładać prąd na sąsiada działce, która to była zgłoszona dużo później do PGE, a że słup był na działce brata akurat, przybiegł dziadek bratowej, i pogonił towarzystwo mówiąc że nie podłączą sąsiada póki u brata skrzynki nie będzie... Jeszcze tego samego dnia skrzynka u brata stanęła :)

Taaak, to prawda z tą nadgorliwością, sama widzę bezradny wzrok pana budującego jak chodzę, macam wełnę i mu zawracam głowę, czy na pewno sucha. Powinien zażądać dodatku za pracę w ciężkich, stresujących warunkach ;).

Ależ ja też sama robię projekt:bash:i miało być szybciej.

Fotki - jest pierwsze piętro. Wieczorem były już i działówki. Wszystko razem w sztucznym świetle dawało fantastyczne cienie. Teraz tylko obić i dach. Zaczynam się przyzwyczajać do chodzenia po drabinie, zapewne ku rozpaczy panów, którym depczę po odciskach. Doszłam do wniosku, że w sumie mogłabym mieć 60 m2 salonu - jakoś by się zagospodarowało :).

Mam i inne problemy. Działówki mają 10 cm grubości - mniej więcej. Dzisiaj pan z kamienną miną tłumaczył mi,na moje wyrażone wprost wątpliwości, że nie trzeba dodatkowo wyciszać ściany sypialni i na pewno nic nie będzie słychać. Pozostali mieli równie kamienne twarze, z wyjątkiem najmłodszego, który uchachany był od ucha do ucha. Problematyka widać mu bliska :) Ciężki jest los rodzin nastolatków - dla wszystkich :)

Ciężko mi jakoś w to totalne wyciszenie uwierzyć :confused:

Okno na korytarzu

oknokorytarz.jpg

Okno starszego

oknostarszaka.jpg

ujęcia ogólne :)

1pietropoludnie.jpg1pietrozachod.jpg

hej :)

powtarzam się zapewne, ale to dla mnie mimo wszystko szok, na jakim już jesteś etapie :o

chłopcy mają fajne widoki z okien :)

enedue sprawdź sobie z tym oknem, lepiej teraz niepotrzebnie zmarnować czas ale rozwiać wątpliwości, niż później bujać się z ewentualnym problemem. Mnie uwaga kolegi batyra tym bardziej zmobilizowała mnie do pogłębienia tematu, doświadczenie doświadczeniem, a dupki szynki zawsze były ucięte - pamiętasz to ? ;)

a co o wyciszeniu mówi wujek google ? na szybko znalazłam:

Hałas między pomieszczeniami niwelowany jest specjalnymi płytami wyciszającymi układanymi w stropie i podwójnymi płytami kartonowo-gipsowymi w ścianach. Hałas spowodowany drganiami konstrukcyjnymi tłumiony jest natomiast wełną mineralną umieszczoną także w stopie oraz specjalnymi przekładkami pomiędzy płytą wierzchnią a belkami stropowymi. Poza tym płyty gipsowo-kartonowe nie są przykręcane bezpośrednio do belek stropowych tylko najpierw do listew. To z kolei powoduje nieprzekazywanie

w dół nadmiernej ilości drgań.

masz takie rozwiązania u siebie ?

jaki masz dach ? bo nie pamiętam, co kładziesz ? normalnie dachówkę ?

buziaki!

Co do tłumienia "hałasu" to czy to do ścian czy stropów najlepiej sprawdzać będzie się wełna akustyczna. Tu jest trochę odwrotnie jak z przewodzeniem ciepła, im gęstsza struktura, i mniej powietrza wewnątrz wypełnienia ścian, tym lepsze tłumienie. Można tak jak cytowała to kjuta, przykręcić podwójnie płytę g/k, natomiast wełna jak najbardziej wskazana w ściany. W praktyce raczej nikt nie używa 5 rodzajów wełny na jednej budowie, bo wiadomo, jak coś zostanie ze ścian to się wrzuci w strop, sufit... więc tak bardziej ekonomicznie bo mniej odpadów. Nawet jak zostanie ze ścian zewnętrznych, które zazwyczaj mają gr 14 cm i wrzucimy wełnę 14/15 w ściany działowe i bardziej ją upchniemy to będzie lepiej tłumiło dźwięk niż wełna 10, wiadomo, bardziej zbite, gęstsze, czyli to o czym na początku pisalem. Co do przekładek. Teoretycznie powinno się stosować je także przy podłodze na legarach (między legary a poszycie), tak coby nie tylko nie przenosiło drgań ale i by podłoga nie skrzypiała, skrzypi jak drwa się ocierają o siebie. Zamiast kupować specjalne taśmy akustyczne samoprzylepne można użyć zwykłego filcu, wyjdzie sporo taniej. Tyle teorii... :)

Dokładnie tak ma być, jak piszecie, no ale jak wyjdzie w praniu, to się okaże. Najwyżej będziemy przykręcać filc i drugą warstwę płyt :)

Panowie na razie zniknęli - robią wiązary. Dach płaski, kryty folią EPDEM. Taki rodzaj gumy. Podobno bardzo wytrzymała. Czekają mnie spacerki na dach w celu odśnieżania - dlatego mamy dodatkowe schody - mam lęk wysokości i włażenie z łopatą to dla mnie za dużo. Mam za to nadzieję na gapienie się na gwiazdy przez lunetę - wreszcie :)))

W przyszłym tygodniu ma stanąć komin. A 10 stycznia mają być okna i zamknięcie budynku.

Ogólnie niestety czuje się już święta w powietrzu.

Jutro przychodzi jeszcze jeden pan od kanalizy. Ciekawe ile powie.

Mamy lekki zgrzyt rodzinny, bo kiedy projektowaliśmy dom, małż życzył sobie projektora do oglądania filmów. Teraz poglądy mu się zmieniły i żąda miejsca na kinecta. Z tv. Wielkim bydlakiem. Nie znoszę tv i w ogóle nie przewidziałam na nie miejsca . Toteż szukam wyjścia pt. łączymy kinect z projektorem.

Atmosfera nieco stęchła na tym tle.

Zapomniałam, dziś nastąpił pierwszy zakup do domu - stelaże do łazienek na górze. Grohe ma promocję i kupiliśmy dwa komplety z przyciskiem za 525 zł za sztukę. Plus kurier rzecz jasna.

Teraz poluję na jakiś cienki stelaż, max 10 cm, do dolnej łazienki.

Teściowa się zaoferowała, że jak chcemy kupić kuchnię w promocji w Ikea, to możemy u niej przetrzymać paczki.

Moja teściowa jak zwykle - cudowna.

Z życia wzięte - moja matka truje swemu starszemu wnukowi, że nie powinien grać, bo stanach znowu strzelanina, to wszystko co złe od gier, bo cywilizacja upada przez te gry - synuś próbuje racjonalnie , że w Niemczech też grają i się w szkołach nie strzelają, w końcu nie wytrzymuje i - babciu, ja naprawdę muszę już iść - a gdzie ty musisz iść? - bunkier kopać, naprawdę mnie wystraszyłaś!

Umarłam.