niktspecjalny 27.10.2013 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Raczej będzie to projekt Z207 lub Z281 chciałbym żeby był dobrze ocieplony, zastanawiam się nad płytą fundamentową, ogrzewanie gazowe, wentylacja mechaniczna , okna 3 szybowe 1.dobrze ocieplony 2.zastanawiam się nad płytą fundamentową.jeśli mogę to bez niej by coś się stało???Ma być wykorzystana później do czegoś co podniesie standard??? 3.ogrzewanie gazowe 4. wentylacja mechaniczna 5.okna 3 szybowe Jak sam zauważasz coraz więcej informacji.One pozwolą ci w przyszłości...........jeśli będziesz to opisywał dokładnie dojść do tego o czym chyba marzysz ....choć tego nie oznajmiasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 27.10.2013 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 shield22 zauważ, że np. w przypadku projektu Z207, 126m2 to tylko powierzchnia użytkowa, całkowita to już ponad 176m2. Pomieszczenia takie jak garaż, kotłownia, spiżarnia itd. także wymagaja wylania chudziaka, posadzek, tynkowania i jakiś płytek. Są rzeczy, których sam nie zrobisz i za które bedziesz musiał zapłacić. Myśle, że zlecając większość prac należałoby załozyć koszt minimum 2500m2 (3000 jest bardziej realne) ale jak myślę powierzchni całkowitej. Przeliczyłem m2 pow całkowitej mojej stodółki, całkowity koszt to 1850/m2, oprócz SSO wszystkie prace we własnym zakresie. 2,5tys/m2 to już socjalne minimum systemem zleconym, tak sądzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 27.10.2013 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 (edytowane) Proszęo wpis które wnoszą coś do dyskusji No to właśnie dostałes informacje, ile trzeba przeznaczyć na to środków. To domy po ok 175m2, trzeba liczyc min 2,5-3 tyś za m2 Edytowane 27 Października 2013 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 27.10.2013 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 You have been banned for the following reason: Regulamin 2.4Date the ban will be lifted: 27-11-2013, 14:00Tam przynajmniej Pani pisała za co. It's mean you're finally banned for deterioration the atmosphere on the forum I think. Nareszcie:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 27.10.2013 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Proszęo wpis które wnoszą coś do dyskusji ja buduję Z207 z tym pól miliona to przesada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 27.10.2013 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Ja swoją parterówkę 106m2 chce wybudowac za 350tys właśnie. Na ekipach, mateiałach konstrukcyjnych, izolacyjnych, stolarce i instalacjach nie oszczędzalem, przy wykończeniowce wystarczą mi już "stany srednie" Sam mam zamiar zrobic kilka spraw - styro na elewacji, styro pod podłogowkę, instalacja WM, no i prostrze prace przy wykończeniu. Czyli zaoszczędzisz trochę grosza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 27.10.2013 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Na stronie z500 są wpisy inwestorów budujących te projekty. Tak na szybko przy z207 wypatrzyłam koszt: "Witam, jak wcześniej pisałem stan surowy zamknięty kosztował mnie ok 220 tyś. W tym fundament 60 tys, mury 50 tys, dach 75tys, okna, drzwi, brama 30tys", inwestor szacuje, że stan do wykończenia (deweloperski?) osiągnie za 320, nie wiem, czy liczy w tym docieplenie. Niezły wynik, choć należy doczytać, co konkretnie oznacza "system półgospodarczy", bo takie określenie tam pada. Pół gospodarczy czyli pewnie tak jak u mnie-nie buduję "tymi ręcami", ale tez nie przez dewelopera-szukam sama ekip i sama załatwiam materiały. Ja tak rozumiem półgospodarczy. Nasz Z207 stan deweloperski wybudowany za 350 tysięcy. Można z tego spokojnie uciąć ze 30 tysięcy (tańsza dachówka, tańsze okna, tańsze drzwi wejściowe czy brama garażowa typowa-w z207 brama była nietypowa, a nam do głowy nie przyszło by to zweryfikować, zamiast kamiennych parapetów zrobić z blachy i PVC, nie robić kominka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 27.10.2013 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Nasz Z207 stan deweloperski wybudowany za 350 tysięcy. Można z tego spokojnie uciąć ze 30 tysięcy (tańsza dachówka, tańsze okna, tańsze drzwi wejściowe czy brama garażowa typowa-w z207 brama była nietypowa, a nam do głowy nie przyszło by to zweryfikować, zamiast kamiennych parapetów zrobić z blachy i PVC, nie robić kominka). Na ile szacujesz koszt wykończeniówki ? To co w domu, no i obejście ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 28.10.2013 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 oliwkawawa jak ktoś do kolejnych etapów wybiera i zatrudnia różne ekipy to jest właśnie system gospodarczy. To określenie "pół" jest bardzo wieloznaczne, bo może być tak jak piszesz, że ty rozumiesz, ale może być tak, że inwestor miał kilka ekip a kilka dużych prac zrobił sam, albo miał jedną firmę do sso lub ssz, a nie innych murarzy, innych cieśli, innych dekarzy. Moim zdaniem nie ma sprzeczności w tym, że wstępnie oceniam koszt gotowego budynku na 500k, a w przykładzie z207 jest, że 320 do wykończenia (nie znamy szczegółów, co już jest zrobione), albo Twój deweloperski 350. Jeśli można, to powiedz proszę, czy w tym jest już komplet dociepleń i elewacja. Bardzo dobrze, że pojawiły się konkretne kwoty pewnych etapów, bo już widać, że 350 na całość to o wiele za mało. Płyta fundamentowa pod tak rozłożysty dom to będzie niemała kwota, dobre docieplenie (tu jeszcze autor wątku musi sobie zaplanować jakie grubości go interesują, ale w projekcie nie jest za bogato - ściany 15, podłoga 10, strop 20 - no właśnie, w tym projekcie jest ciężki strop, koszt), wentylacja mechaniczna robiona kompleksowo przez firmę to też spory wydatek. Do tego dochodzi rozległa instalacja wody w budynku, dwie łazienki i wc. Wstępnie trzymałabym się tych 3 tysięcy za metr - 525 wychodzi. No i dom ma też otoczenie - na rzutach są dość rozległe tarasy, podest wejściowy, podjazd do garażu. Jak do zamieszkania ma być wszystko, to wszystko trzeba liczyć do budżetu.Kolega shield22 jeszcze nie wyjawił, czy ma uzbrojoną działkę (jeżeli media blisko, to wielu inwestorom udaje się ich koszt zmieścić w kwocie liczonej z metrów, jeżeli dalej to trzeba mieć dodatkową pulę na przyłącza), ogrodzoną, nie zaznaczał, jaki standard wykończenia go interesuje. Dla mnie jest to wątek, w którym może zdobyć wstępną orientację, a później to już tylko rozpisywać szczegóły i liczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 28.10.2013 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Na ile szacujesz koszt wykończeniówki ? To co w domu, no i obejście ? O obejściu nie będę się wypowiadać nie mam pojęcia kiedy damy radę zrobić ogród na tip top, wybrukować, o ogrodzeniu frontowym nie wspomnę... Tych kosztów w kosztorysie Z207 nie uwzględniono, wiele pozycji w kosztorysie jest bardzo zaniżonych, więc taki apel - nie wierzcie ludziska w to co piszą na stronach tych biur projektowych, bo to co tam piszą to jest oderwane od rzeczywistości (np. koszt przyłącza gazowego 2 czy 2,5 koła haha, śmiech na sali). Wykończeniówkę wewnątrz szacuję na ok. 90 tysięcy (ale będzie prawie 90 mkw podłóg drewnianych, więc to znaczny koszt; koszt samej kuchni bez AGD ok. 13 tysięcy). Wykańczamy w dość wysokim standardzie, tzn. nie najwyższa półka cenowa, ale są rzeczy na których nie oszczędzamy (kuchnia musi być porządna, baterie łazienkowe, sprzęty AGD, włączniki do światła) a są rzeczy gdzie można wybrać coś tańszego co również spełni swoją rolę (np. kibelek zamiast V&B za 1200 kupię z Koła za 300-400 Gdybyśmy od początku jechali "po taniości", myślę że udałoby nam się całość (z wykończeniem) postawić za te 400 tysięcy. Tylko pytanie czy to ma sens? Buduję dom raz, posłuży mi raczej już do końca życia, czy warto oszczędzać na wszystkim? Po ilu latach będę musiała część rzeczy wymienić, bo kupiłam słabej jakości...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 28.10.2013 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 oliwkawawa jak ktoś do kolejnych etapów wybiera i zatrudnia różne ekipy to jest właśnie system gospodarczy. To określenie "pół" jest bardzo wieloznaczne, bo może być tak jak piszesz, że ty rozumiesz, ale może być tak, że inwestor miał kilka ekip a kilka dużych prac zrobił sam, albo miał jedną firmę do sso lub ssz, a nie innych murarzy, innych cieśli, innych dekarzy. Napisałam tak, bo wiem że sporo osób rozumie termin "gospodarczy" jako stawianie budynku głównie swoimi własnymi siłami, z pomocą rodziny etc.. W każdym razie, u mnie wszystko robiły ekipy, których sama szukałam, i sama załatwiałam materiały. Moim zdaniem nie ma sprzeczności w tym, że wstępnie oceniam koszt gotowego budynku na 500k, a w przykładzie z207 jest, że 320 do wykończenia (nie znamy szczegółów, co już jest zrobione), albo Twój deweloperski 350. Jeśli można, to powiedz proszę, czy w tym jest już komplet dociepleń i elewacja. Jest w tym uwzględniona elewacja 16 cm styro (bez struktury) oraz koszt wełny na strop (ale daję więcej niż jest w projekcie, 30 cm a nie 20) Bardzo dobrze, że pojawiły się konkretne kwoty pewnych etapów, bo już widać, że 350 na całość to o wiele za mało. Płyta fundamentowa pod tak rozłożysty dom to będzie niemała kwota, dobre docieplenie (tu jeszcze autor wątku musi sobie zaplanować jakie grubości go interesują, ale w projekcie nie jest za bogato - ściany 15, podłoga 10, strop 20 - no właśnie, w tym projekcie jest ciężki strop, koszt), wentylacja mechaniczna robiona kompleksowo przez firmę to też spory wydatek. Do tego dochodzi rozległa instalacja wody w budynku, dwie łazienki i wc. Wstępnie trzymałabym się tych 3 tysięcy za metr - 525 wychodzi. No i dom ma też otoczenie - na rzutach są dość rozległe tarasy, podest wejściowy, podjazd do garażu. Jak do zamieszkania ma być wszystko, to wszystko trzeba liczyć do budżetu. Masz rację, kwota 3 tysiące za metr jest bliższa prawdy.. Mówiąc szczerze wolałabym się na końcu budowy miło zaskoczyć, że z zakładanych 550 tysięcy zostało mi jeszcze 60, niż odwrotnie - budowa zmierza ku końcowi, budynek trzeba oddać bo bank czeka, a tu klops, bo zabrakło kasy. Kosztorys był źle przemyślany... Na pewno jeśli ktoś chce budować energooszczędnie niech zapomni o tych kwotach 350 a nawet 450 tysięcy. To są duże koszty. Podejrzewam że w kosztorysie uwzględniono najtańszy styropian a nie np. grafitowy. Wełnę o najgorszym współczynniku. Nie ma w projekcie dobrej izolacji chudziaka (jest folia, a powinna być papa, to też większy koszt). WM z odzyskiem ciepła - nie ma tego w projekcie, kolejny duży kosz jeśli robi to firma. Nie mówiąc o tym, że np. w projekcie Z207 (ale pewnie w wielu innych też) masa rozwiązań jest dostosowana pod konkretnego producenta, np. drzwi wewnętrzne (wszystkie otwory były u nas zmniejszane), drzwi wejściowe (taki wymiar jak tam jest robi tylko Adeco, koszt bagatela 10-14 tysięcy). Staraliśmy się robić lepiej niż to minimum, ale też nie stać nas było na 20 cm grafitu na podłogi, okna montowane w warstwie ocieplenia, 20 cm grafitu na ściany i wełnę też kupuję 0,039 bo 0,033 jest prawie 2x droższa... Jest mnóstwo dylematów podczas budowy domu... Kolega shield22 jeszcze nie wyjawił, czy ma uzbrojoną działkę (jeżeli media blisko, to wielu inwestorom udaje się ich koszt zmieścić w kwocie liczonej z metrów, jeżeli dalej to trzeba mieć dodatkową pulę na przyłącza), ogrodzoną, nie zaznaczał, jaki standard wykończenia go interesuje. Dla mnie jest to wątek, w którym może zdobyć wstępną orientację, a później to już tylko rozpisywać szczegóły i liczyć. O właśnie, ogrodzenie działki. W życiu by mi do głowy nie przyszło że sama siatka i fundament to koszt prawie 10 tysięcy U nas niby gaz blisko, bo nitka w drodze, mimo to 7,5 tys. poszło łącznie na przyłącze gazowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 28.10.2013 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 (edytowane) Dzięki za tyle konkretów. Kosztorysy na stronach służą zasadniczo temu, aby sprzedać projekt, mają zachęcać do kupna na zasadzie "ojej, taki śliczny, duży dom, a budowa niewiele kosztuje". Ceny netto, koszt szacunkowy zamiast liczonego z zestawienia materiałów, ceny minimalne lub średnie (w wielu miejscach kompletnie niemożliwe do osiągnięcia), niektóre biura podają jako "kosztorys" koszt samych materiałów. Z gazem to może być przeróżnie. Ja płaciłam do skrzynki w granicy działki ryczałtowo 1300zł. Od skrzynki i za instalację w domu 3 tysiące za usługę razem z materiałem. Edytowane 28 Października 2013 przez bowess Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 28.10.2013 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Dzięki za tyle konkretów. Kosztorysy na stronach służą zasadniczo temu, aby sprzedać projekt, mają zachęcać do kupna na zasadzie "ojej, taki śliczny, duży dom, a budowa niewiele kosztuje". Ceny netto, koszt szacunkowy zamiast liczonego z zestawienia materiałów, ceny minimalne lub średnie (w wielu miejscach kompletnie niemożliwe do osiągnięcia), niektóre biura podają jako "kosztorys" koszt samych materiałów. Z gazem to może być przeróżnie. Ja płaciłam do skrzynki w granicy działki ryczałtowo 1300zł. Od skrzynki i za instalację w domu 3 tysiące z usługę razem z materiałem. U nas opłata przyłączeniowa 2.200, projekt przyłącza 800, i budowa przyłącza 4500 (podobno cena promocyjna, bo robił od razu domek obok u brata)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 28.10.2013 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 (edytowane) U nas niby gaz blisko, bo nitka w drodze, mimo to 7,5 tys. poszło łącznie na przyłącze gazowe Pisząc "przyłacze" masz na mysli koszt postawienia przez gazownie licznika i zaworu w granicy dzialki, czy kompletna instalację (z tym , co pomiedzy płotem, a domem i wewnatrz domu i projektem oczywiscie) ? Ile metrow miala instalacja pomiedzy plotem, a domem ? Edit: juz widzę. Co to za pozycja "budowa przyłącza" i komu ją płaciłaś ? Edytowane 28 Października 2013 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 28.10.2013 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Pisząc "przyłacze" masz na mysli koszt postawienia przez gazownie licznika i zaworu w granicy dzialki, czy kompletna instalację (z tym , co pomiedzy płotem, a domem i wewnatrz domu i projektem oczywiscie) ? Ile metrow miala instalacja pomiedzy plotem, a domem ? Edit: juz widzę. Co to za pozycja "budowa przyłącza" i komu ją płaciłaś ? Projekt - czyli cała dokumentacja od projektanta, którą złożyłam do Starostwa - 800 zł Budowa przyłącza czyli pociągnięcie rury od drogi do budynku, wejście do budynku (w dwóch miejscach: kotłownia oraz kuchnia), zrobienie zaworów, postawienie skrzynki na granicy działki. Ile metrów... Od granicy do budynku jakieś 6 m + budynek ma 17 metrów + skręcamy za budynkiem i idziemy do kuchni jakieś 8 metrów, nie więcej, co w sumie daje ok. 31 metrów. Płaciłam firmie, której zleciła prace gazownia - 4500 zł ALE, teraz dosłownie mi się przypomniało, w tej cenie też wszystkie papiery, odbiór budowy przyłącza w Starostwie, odbiór kominiarski etc. (to na pewno też koszty). Opłata za przyłączenie do sieci wg jakiegoś tam ich cennika (opłata stała) - na konto gazowni 2200 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 28.10.2013 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Muszę dodać jeszcze, że w Z207 (chociaż pewnie nie tylko ten projekt) jest cała masa lanych betonowych słupów konstrukcyjnych (naliczyłam z 13). Nie chcę sobie nawet przypominać ile m3 betonu poszło na zalanie stropu i tych słupów Zrobiliśmy Terivę, a betonu poszło tyle co na monolit. Mogliśmy sobie darować Terivę i zaoszczędzić 14 tysięcy. Tego w momencie zakupu projektu nie widać (tych słupów), dopiero jak mieliśmy projekt w ręku. A i tak nikt nam na to uwagi nie zwrócił, ani architekt który adaptował projekt, ani majster który budował dom. A nawet gdybym była świadoma to co zrobić? Ktoś tam na FM napisał że te słupy niepotrzebne, że projektanci teraz przeprojektowują budynki, że można je usunąć na etapie adaptacji budynku. Ok. Ale z drugiej strony ktoś to zaprojektował tak, a nie inaczej. Ozdobą te słupy na pewno nie są. Może moznaby się pozbyć kilku? Ale ilu dokładnie? I których? Aby to się nie skończyło źle? Tak czy siak nie żałuję wyboru Z207 bo jest piękny A układ pomieszczeń dla nas idealny, naprawdę długo takiego szukaliśmy który spełniłby nasze kryteria... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.10.2013 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 po co w parterówkach stropy betonowe? Ktoś może mi to wyjaśnić? Nawet, jeśli chce się mieć poddasze na graciarnię, to przecież lekki strop starczy i to tylko tam, gdzie człowiek stanie wyprostowany. Tam gdzie nisko sufit z k-g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 28.10.2013 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Projekt - czyli cała dokumentacja od projektanta, którą złożyłam do Starostwa - 800 zł Budowa przyłącza czyli pociągnięcie rury od drogi do budynku, wejście do budynku (w dwóch miejscach: kotłownia oraz kuchnia), zrobienie zaworów, postawienie skrzynki na granicy działki. Ile metrów... Od granicy do budynku jakieś 6 m + budynek ma 17 metrów + skręcamy za budynkiem i idziemy do kuchni jakieś 8 metrów, nie więcej, co w sumie daje ok. 31 metrów. Płaciłam firmie, której zleciła prace gazownia - 4500 zł ALE, teraz dosłownie mi się przypomniało, w tej cenie też wszystkie papiery, odbiór budowy przyłącza w Starostwie, odbiór kominiarski etc. (to na pewno też koszty). Opłata za przyłączenie do sieci wg jakiegoś tam ich cennika (opłata stała) - na konto gazowni 2200 zł Strasznie dużo za ten odcinek na Twojej działce. Nie miałaś możliwosści, aby sama wybrać firmę ? Gazownia przeciez nie musi wskazywać firmy, która wykona tą nitke... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 28.10.2013 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 po co w parterówkach stropy betonowe? Ktoś może mi to wyjaśnić? Nawet, jeśli chce się mieć poddasze na graciarnię, to przecież lekki strop starczy i to tylko tam, gdzie człowiek stanie wyprostowany. Tam gdzie nisko sufit z k-g Bo jest bardziej wytrzymały, cieplejszy, mniej akustyczny? Bo w przyszłości lub teraz można na górze zaadaptować część i zrobić pokój, gabinet, cokolwiek? Ktoś tam też pisał o tym że wiąże ściany i spaja całą konstrukcję budynku, oraz że drewniane stropy wcale nie są aż tak tanie jakby się mogło wydawać. W każdym razie, dla mnie to teraz nieistotne. Mam Terivę i już tego nie zmienię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 28.10.2013 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Strasznie dużo za ten odcinek na Twojej działce. Nie miałaś możliwosści, aby sama wybrać firmę ? Gazownia przeciez nie musi wskazywać firmy, która wykona tą nitke... W jakimś tam poradniku Muratora pisali że firma zewnętrzna (nie z gazowni) która mi to zrobi-wcale nie wychodzi taniej, a drożej. No i takie miałam przekonanie Poza tym, powiem szczerze nie miałam czasu kombinować i szukać, bo bardzo zależało mi na czasie, zaliczyliśmy obsuwę i tak, bo zanim się gazownia zebrała do kupy to minęło parę tygodni.. Ale grunt że gaz już jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts