Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Poszukuje osób budujących dom wg projektu z256

http://z500.pl/projekt/225/Z256,maly-tani-w-wykonaniu-parterowy-dom-z-dwiema-wygodnymi-sypialniami.html

Chyba jeszcze nikt się nie odważył :)

Byłbym wdzięczny za wszelkie informacje i wskazówki dotyczące budowy tego domu.

Generalnie ten projekt najbardziej odpowiada temu czego potrzebuje. Mały i tani w budowie.

Z dość dużą kotłownią gdzie jak myślę spokojnie będę mógł wstawić piec na eko-groszek.

Zastawia mnie tylko wykończenie dachu... brak okapu. Moim zdaniem lepiej gdyby ten okap jednak był.

Są na forum osoby, które wybudowali dom z dachem bez okapu?

Byłbym wdzięczny za informacje czy to tak naprawdę ma sens? (po za tym że dość ładnie wygląda)

jak na mały domek, który ma być tani w budowie, bardzo drogie rozwiązania konstrukcyjne:

- pokrycie dachowe z drogiej blachy na rąbek stojący

- dwa kominy

- słupy

- wysoki dach

- wylewany strop

Mądra adaptacja pozwoli zmniejszyć koszty budowy SSO o dobre 30%

propozycja:

http://images61.fotosik.pl/321/40bfcb8dda3b379f.jpg

Kotłownia na paliwo stałe z osobnym wejściem (jest możliwosć połączenia z wnętrzem domu poprzez łącznik - albo tam gdzie szafa, albo tam gdzie pralnia), W sypialni duża szafa.

Edytowane przez Elfir

Witam

Elfir - "forumowicz wielki sercem" - nie bez powodu :D

Co do kosztów budowy:

-dach chce docelowo pokryć blacho-dachówką lub dachówką ceramiczną

-co do dwóch kominów - myślałem w identyczny sposób aby kotłownia była w tym miejscu.

-o których słupach mówisz? o tych nad tarasem? Bardzo podoba mi się to rozwiązanie.... i nie chciałbym z niego rezygnować. Jest ktoś w s tanie określić ile mniej więcej oczywiście mógłbym zaoszczędzić rezygnując z nich?

-wysokości dachu niestety nie zmienię ze względu na to, że w warunkach zabudowy mam taki kąt nachylenia

-strop będzie drewniany.

Teraz pomieszczenia. Nurtują mnie dwie rzeczy.

Po pierwsze w tej propozycji łazienka z kolei wydaje mi się zbyt mała (mam naprawdę dość walenia głową w szafki w wąskiej łazience :) )

Teraz w sypialni faktycznie jest duża szafa ale brak miejsca na tv.

Jak zmienić pomieszczenia? jakiś programik? czy paint? moze sam pokombinowałbym..

Dzięki wielkie za zainteresowanie!

Słupy - zbrojenie tego to dobre 2 tys. + beton + robocizna + ocieplenie, bo to potęzny mostek cieplny (konstrukcja powiązana jest ze stropem). Nie lepiej dostawić drewniana pergolę w takim ksztalcie? zaleta jest taka, że nie musisz robić tego na etapie SSO.

Ja rysuję w Paint.

Przy tym akurat będę uparty i zostawię tak jak jest. Moim zdaniem bardzo dużo dodaje to temu domkowi.

Po długim wieczorze przed kompem wymajstrowałem coś takiego:

http://images61.fotosik.pl/344/b56203109ef556f6m.jpg

Jeden ze schowków to garderoba a drug kotłownia. Bez zmian pozostaje kuchnia i salon.

Natomiast przesunąłem o 1 metr lewą ścianę domu (powiększyłem go).

Kotłownie zdecydowałem jednak zrobić w tym miejscu aby mieć wyjście z pokoju na taras/ogród. (mam świadomość, że to większe koszty)

Co myślicie?

Chyba naprawdę nie ma osoby, która wcześniej zdecydowała się na ten projekt...

A może jednak ktoś podzieliłby się doświadczeniami na temat takiego zakończenia dachu?

Nie sadze niestety.

Szukałem projektów domów do 100 metrów ale naprawdę w każdym coś jest nie tak. W każdym coś musiałbym zmienić.

Większego domu nie chcę ze względu na to, że chce się załapać na program mieszkanie dla młodych.

Nie chce również dlatego, że nie potrzebuje. Dwa pokoje wystarczą w zupełności. A po tej zmianie są bardzo funkcjonalne wg mnie.

1. kosz wybudowania mało realny

"Przedstawione opracowanie nie jest kosztorysem budowlanym!

Opracowanie jest Szacunkową Wyceną Kosztów Realizacji Inwestycji, sporządzona przy zastosowaniu wskaźników cenowych. .............

Jedyną miarodajną wyceną kosztów robót budowlanych jest kosztorys sporządzony w oparciu o przedmiar robót z projektu wykonawczego

robót z projektu wykonawczego W obliczeniach uwzględniono cennik SEKOCENBUDu właściwy dla IV kwartału 2011 r. "

czyli już wiesz jak została wyliczona ta cena...

jeszcze jeden przykład: cena ściany działowej z porothermu to około 90zł netto / m2. wg "kosztorysu" ściany działowe to 3708,57 brutto czyli 3433,86 zł netto a masz około 51 m2 czyli wychodzi 67 zł netto / m2

2. na przekroju jednym masz dodatkowe docieplenie po połaci dachu, a drugim przekroju tego nie ma

3. po co szlichta na stropie w poddaszu nieużytkowym (wiązary drewniane)

4. spiżarnia (w części nocnej) z dala od kuchni

5. drzwi zewnętrzne otwierałbym na zewnątrz na ścianę

1. Wiem że mało realny a raczej nie możliwy. Zdaje sobie z tego doskonale sprawę.

2. W którym przekroju bo nie widzę, że dach miałby być ocieplony (z resztą co by nie było w tym temacie na projekcie i tak zawsze można zrobić po swojemu bez przeszkód)

3. Trafne spostrzeżenie i już właśnie szukam informacji na ten temat... po co i dlaczego skoro konstrukcja będzie lekka.

4. Jaka spiżarnia? nie ma i nie będzie żadnej spiżarni :)

5. Temat dyskusyjny ale wciąż się nad tym zastanawiam. Raczej powinny być do środka ale w tym przypadku to nie byłoby takie głupie.

Oczywiście wiązary nawet jakby w projekcie było inaczej.

Co do tej szlichty to gdzie to widzisz? chyba mam problemy ze wzrokiem...

Edytowane przez kozik000
więcej treści

2. W którym przekroju bo nie widzę, że dach miałby być ocieplony (z resztą co by nie było w tym temacie na projekcie i tak zawsze można zrobić po swojemu bez przeszkód)

3. Trafne spostrzeżenie i już właśnie szukam informacji na ten temat... po co i dlaczego skoro konstrukcja będzie lekka.

4. Jaka spiżarnia? nie ma i nie będzie żadnej spiżarni :)

5. Temat dyskusyjny ale wciąż się nad tym zastanawiam. Raczej powinny być do środka ale w tym przypadku to nie byłoby takie głupie.

Oczywiście wiązary nawet jakby w projekcie było inaczej.

Co do tej szlichty to gdzie to widzisz? chyba mam problemy ze wzrokiem...

2. przekrój A-A (podłużny) masz docieplenie pod dachem, przekrój B-B (poprzeczny) nie ma go

4. spiżarnia lub pomieszczenie gospodarcze, na lewo po wejściu

5. do środka trochę szkoda miejsca, bo jak otworzysz wszystkie drzwi.......

szlichta? na przekroju A-A masz warstwę SS2, na przekroju B-B warstwę SS2, w opisie taka warstwa nie występuje:) jest tylko SS1:

SS1 STROP NAD PARTEREM

podłoga alternatywnie-wykładzina,terakota,klepka

szlichta betonowa z prow. instalacji, zdylatowana 4.0

izolacja wodochronna w pom. mokrym

izolacja akustyczna-styropian, wełna mineralna (opcja) 2.0

konstrukcja stropu - strop TERIVA-I 24.0

sufit - tynk gładki

RYSUNEK SZCZEGÓŁOWY

http://z500.pl/res/rysunki/Z256_rysunek_szczegolowy.pdf

• 1 year później...

Cześć!

Zamierzam wybudować mały domek, 80m2. Może być parterowy z poddaszem użytkowym, zwyczajny parterowy... obojętnie, zależy mi na tańszej opcji. Podoba mi się projekt z256, bardzo prosta bryła, bez jakichś udziwnień, typ stodoły. I teraz do sedna, jak myślicie, jaki byłby koszt budowy w stanie deweloperskim takiego domku? Chcę go wybudować w okolicy Poznania.

Dzięki za pomoc

Cześć!

Zamierzam wybudować mały domek, 80m2. Może być parterowy z poddaszem użytkowym, zwyczajny parterowy... obojętnie, zależy mi na tańszej opcji. Podoba mi się projekt z256, bardzo prosta bryła, bez jakichś udziwnień, typ stodoły. I teraz do sedna, jak myślicie, jaki byłby koszt budowy w stanie deweloperskim takiego domku? Chcę go wybudować w okolicy Poznania.

Dzięki za pomoc

Popytaj tych, co zbuowali na priv.