Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam! planuję rozpoczęcie budowy domu według projektu delisa : http://pracownia-projekty.dom.pl/dn_delisa.htm i mam pytanie do bardziej doświadczonych:

- po pierwsze czy na takim poddaszu nie jest zbyt gorąco, ciemno, nieustawnie;

- czy rozkład i wielkość pomieszczeń jest rozsądna? (mam 4 osobową rodzinę, chciałam wybudować mały dom żeby mało wydać na ogrzewanie, wykończenie i sprzątaczkę);

- ponieważ kosztorys tego domu dostępny jest po opłacie ile może kosztować budowa takiego domu i czy z projektu można by coś "wyciąć", zmienić, żeby obciąć koszty?

- tak naprawdę marzyłam o domu piętrowym, ale niewiele jest projektów tego typu domów, no i oczywiście są sporo droższe (stan pod klucz wg projektu to ok 360 tys netto), dom z linka mogę chyba wybudować sporo taniej?

Bedę wdzięczna za odpowiedzi.

Nie odniosę się do Twojego projektu ale do swojego.

Chcę wybudować domek piętrowy (około 240 użytkowej + podwójny garaż, na płycie fundamentowej, bardzo dobrze ocieplony).

Wyliczając budżet wyszło mi około 400 tyś (brutto) + urządzenie (meble, RTV, itd).

Tylko ja zamierzam większość prac wewnętrznych wykonać w swoim zakresie.

Więc patrząc na twój projekt domku ... powinnaś się spokojnie zmieścić w budżecie.

Jeśli jednak będziesz bazować na wynajętych firmach to raczej nie zaoszczędzisz.

Powszechnie panuje opinia, że m2 domu kosztuje od 2500 do 3500 zł ...

Choć oczywiście ile ludzi tyle opinii :)

PS. Nie patrz na cenę netto tylko brutto. Od przyszłego roku odliczenia VAT już prawie nie ma :(

Moim zdaniem nawet optymistycznie licząc (skoro możesz uzyskać atrakcyjne rabaty na materiały, to przyjmijmy te 2,5 tysiąca za metr całkowitej powierzchni domu, ale też zakładam, że w wykończeniu nie będzie nic bardzo drogiego czy ekskluzywnego) na budowę tego domu potrzeba około 430 tysięcy. Dlaczego aż tyle? To jest po prostu dość duży dom. Zliczyłam, bo niestety biuro nie podaje tej wartości na stronie - po podłogach jest 172,45m2.

O cięcie kosztów trudno, bo bryła jest prosta. Dając większe okna w szczytach można spróbować zredukować liczbę okien połaciowych. Najłatwiej byłoby uciąć, gdyby jednak metraż był troszkę mniejszy.

Z detali na minus. Nie podoba mi się rozwiązanie wiatrołapu. Powierzchnia i kształt umożliwią wstawienie szafy, ale należy przesunąć w lewo drzwi do holu i zastanowić się nad zamianą drzwi wejściowych na standardowe (przy okazji sporo tańsze od takich z trzema świetlikami), choć przyznaję, że zaproponowane w projekcie wyglądają bardzo ładnie i trochę szkoda tej zamiany.

Duży minus to wysokość ścianki kolankowej. 80cm to bardzo mało i niestety można uderzać głową w skos. Lepszy byłby projekt z wyższą ścianką.

Dobrze byłoby, aby dzieci miały porównywalne powierzchnią i kształtem pokoje. Dla nich to też miejsce zabaw, nauki, przyjmowania swoich gości. W pokoju 2/4 nie uda się niestety rozmieścić umeblowania sypialni małżeńskiej, bo jest wąsko. Ten pokój można troszeczkę poszerzyć kosztem komunikacji - drzwi do pokoju 2/3 można przesunąć jak najbliżej komina. Zastanowiłabym się również nad kierunkiem otwierania drzwi do pomieszczeń poddasza.

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, niestety jesteśmy ograniczeni w wyborze projektu (mamy wjazd od południa) i konieczny jest gabinet na dole, wydawało mi się ze domek jest najmniejszy z możliwych; cóż kwota 430 tys mnie przeraża, nie mamy takiej kasy; muszę przemyśleć jeszcze sprawę; a może ktoś podrzuci jakiś podobny projekt?

Proponuję policzyć ile metrów powierzchni netto możecie wybudować ze swoim budżetem, a przy okazji wyjdzie, czy do rozważenia są inne opcje (może dom parterowy, może rezygnacja z garażu).

Mając na przykład 300k, powinien Was interesować dom do 120m2 powierzchni netto (300/2,5k). Tej wielkości budynek może być tańszy w budowie jako parterówka, bo większa powierzchnia dachu i nieco rozleglejsze fundamenty będą "zrekompensowane" przez brak schodów, lekki strop, ocieplenie po stropie (więc mniej), brak skosów do wykańczania, brak okien połaciowych. No i być może w tej wersji nie byłby potrzebny dodatkowy pokój (choć to zależy od tego jakie funkcje miał pełnić gabinet na parterze), więc można by rozważać pozostawienie garażu. Oczywiście parterówka wymaga nieco większej działki, bo powierzchnia zabudowy jest większa, więc ten wybór też zależy od tego, jaką działką dysponujesz.

W przypadku domu z poddaszem prosta bryła do 120m2 netto oznacza, że na parterze w tej bryle będzie albo garaż albo dodatkowy pokój - tych dwóch rzeczy nie da się pogodzić bez zwiększania metrażu całości (rośnie powierzchnia stropu, więc i poddasza jest więcej). Może więc garaż dostawiony do bryły, a może w ogóle inne rozwiązanie dla auta niezależne od budowy domu (garaż wolnostojący lekkiej konstrukcji, wiata).

Projekt indywidualny jest niewątpliwie atrakcyjnym rozwiązaniem, jednak należy znaleźć architekta, który będzie dobrze czuł zagadnienie projektowania pod budżet. Architekt nie jest kosztorysantem i nie zawsze tak samo jak klient rozumie słowo "tani", więc warto mieć trochę rozpoznane własne potrzeby i możliwości, choćby po to, żeby komunikacja z projektantem była dobra.

Jeżeli chcesz zobaczyć kosztorysy liczone z zestawień materiałów, to takie zamieszcza na stronach na przykład Archeton. Wprawdzie też podają ceny netto, ale mają taką wycenę "koszt systemem zleconym" i jest to dość dokładne przybliżenie całkowitych kosztów budowy i wykończenia domu systemem gospodarczym ale bez wkładu własnej robocizny.

Na przykład Żuczek 294 tysiące, albo Pączek 318 tysięcy.

Niestety działka jest mała 479 m2, zlokalizowana w mieście stąd jej "małość", powierzchnia zabudowy to ok 128 m2, mówię ok. bo czekam na zmianę war. zabud. na dwie działki, myślałam o rezygnacji z garażu ale będziemy mieli 2 samochody, mąż lubi majstrować i nie chciałaby trzymać jego "zabawek w salonie:) , nie wiem czy wiata sie zmiaści na działce, czy taka wiata musi być odsunięta od płotu? i w tym wzgledzie nie mogę "naginać" przepisów bo za płotem, pod którym ewentualnie stanąć ma wiata mieszka bardzo ważny urzędnik:)

Wjazd od poludnia nie zawsze rowna sie duzy dom. Z parterówka od poludnia moze byc kiepsko, ale juz z poddaszem kilka niewielkich domow jest. Popatrz na Dom w Zielistkach 3, Dom w Lukrecji, Dom w Amarylisach i ogolnie kolekcje "domy z wejsciem od poludnia" w Archonie (to jedno z nielicznych biur projektowych projektujacych naprawde MALE domy). Zapraszam tez do mojego dziennika budowy, gdzie opisywalam nasze perypetie z wyborem projektu - pada tam kilka nazw projektow, ktore warto sobie wygooglac ;)

Co do wiaty, to na forum są wątki na ten temat i wychodzi, że jak zwykle "interpretacja urzędnicza" rządzi.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?107197-wiata-a-granica-dzialki

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?186459-odleg%C5%82o%C5%9B%C4%87-bez%C5%9Bciennej-wiaty-od-granicy-%28ponownie%29

Wiatę lub lżejszej konstrukcji garaż można też dostawić do ściany domu, jeżeli projekt nie ma tam okien.

Co do wyboru projektu. Koniecznie ustal, jak będzie ogrzewany dom, bo w wielu projektach jest przewidziana kotłownia na gaz - zwykle za mała dla kotła na paliwo stałe, zwłaszcza, że wiele osób wybiera te z podajnikiem.

Projektów z wjazdem od południa jest może nie dużo, ale też praktycznie każde biuro w swojej ofercie je ma. Ustal metraż, wielkość kotłowni, swoje "must have", to się znajdą jakieś konkretniejsze propozycje.

Mój piętrowy klocek ma wjazd od poludniowego zachodu i stoi na działce 380 m2

W dziale Projekty domów i architektura - zobacz jak inni budowali według Twojego projektu znajdziesz wątek o szukaniu projektów na działki z wjazdem od poludnia

Edytowane przez Elfir

• 3 weeks później...

Najważniejsze jest to byś określiła z czego nie zrezygnujesz - oczywiście na miarę możliwości finansowych. W granicy działki możesz budować garaż nie związany z gruntem (np wyłożony kostką - my tak będziemy mieć) do 25 m2 o długości nie przekraczającej 5,5 metra. To daje całkiem spore możliwości bo można postawić budynek (i nie potrzebne są Tobie zgody sąsiadów, urzędników, itd) o wymiarach 4,5 metra szerokosci i 5,5 metra długości. I przede wszystkim co ważne w małych domkach:

- zmniejszysz swój koszt o 50-60 tyś zł

- masz ścianę, którą możesz wykorzystać na okna - a to wazne w małych domkach

- zamiast garażu w bryle możesz - jak słusznie zauważyła bowess - mieć gabinet

Nie musisz liczyć zaraz 2,5 zł za kazdy m2 domu - bo nie każdy m2 w domu tyle kosztuje. Jak masz np w domu duże łazienki, dużą kuchnię, kotłownię (którą wykładasz kafelkami) to podnosisz sobie bardzo koszty budowy. Ale jak masz mniej "powierzchni gospodarczej" (łazienek, garaży, kuchni, kotłowni, pralni, suszarni) to nie wydasz 2,5 tyś zł na budowę każdego m2 powierzchni.

Jeśli masz ograniczone możliwości finansowe to spisz najpierw z czego nie zrezygnujesz. Oczywiście niech nie będzie tego cała lista ;) bo okaże się, że by spełnić Twoje potrzeby będziesz musiała budować "300 m2" powierzchni ;)

Odniosę się trochę do samego projektu i działki:

- na tak małej działce (ona jest pod zabudowę wolnostojącą czy bliźniaczą?) nie budowałabym garażu tylko małą narzędziownię ponieważ po wybudowaniu domu będziesz mieć mikroskopijny ogródek;

- jeśli to działka z dość szerokim frontem (jak rozumiem front jest od południa) to możesz na niej wybudować śliczny mały domek parterowy, które pieknie wpisze się w działkę i zieleń - optycznie działka będzie wyglądała na większą a dom nie będzie rzucał tyle cienie na północną stronę co dom piętrowy czy z poddaszem (ja ogólnie uważam, że dom powienien być projektowany pod działkę i spełniać moje potrzeby ale w taki sposób by mnie nie zrujnował finansowo ;)).

- Jeśli chcesz mieć na dole gabinet/pokój to tym bardziej nie rób garażu. Albo jeśli tak bardzo chcesz mieć garaż, że z niego nie zrezygnujesz to nie buduj gabinetu na dole. Nie da się połączyć tych dwóch rzeczy tak by wyszedł sensowny metraż domu i ustawne pomieszczenia.

- ten dom, który wybrałaś nie jest taki mały - patrzę na dom w osiach. Po podniesieniu ściany kolankowej otrzymasz około 144 m2 powierzchni użytkowej. Dodatkowo 25 m2 na pomieszczenie gospodarcze i garaż. Co daje w sumie koło 170 m2 powierzchni. To bardzo dużo - tym bardziej, że działka jest malutka. Poddasze tego domku jest kompletnie nie przemyślane :(. Lepiej dołozyć okna na elewacji bocznej od strony pokoi - jeśli się da - niż dawać po dwa okna dachowe. Te okna jeśli są wysokie zrobią "patelnię" na poddaszu. Pokój koło schodów na poddaszu kompletnie nie ustawny - wąski i długi.

- jak bym miała taką małą działkę sprawdziłabym przede wszystkim czy bardziej opłaca się isć w dom na bazie kwadratu czy prostokąta. Ma to bardzo duże znaczenie - szczególnie na małej działce. Dom na bazie kwadratu da Tobie więcej oszczędności niz dom na bazie prostokąta (mi akurat domy na bazie kwadratu się kompletnie nie podobają dlatego nie szłam w tym kierunku).

Łatwo to udowodnić (założmy, że budujemy dom o powierzchni 120 m2):

- budowa domu w kwadracie: bok - około 10,95 m każdy z boków. Obwód wynosi: 43,8 metra.

- budowa domu na bazie prostokąta: jeden bok - 6m; drugi bok - 20 m. Obwód wynosi: 52 metry.

Podałam specjalnie dość wyrazisty przykład - ale widać, że różnica w wyborze przekroju domu wynosi prawie 10 metrów dla tej samej powierzchni domu. To bardzo duża różnica.

Łatwiej byłoby gdybyś podała wymiary działki i wrzuciła zdjęcia działki. I określiła co chcesz mieć - ale na miarę możliwości finansowych :).

Edytowane przez luntrusk

na wiatę i altanę nie potrzeba pozwolenia na budowę - mozna budowac do 25 m2 tylko na zgłoszenie.

Art. 29 Prawa budowlanego (tekst jednolity Dz. U. z 2003 r. nr 207, poz. 2016 z późniejszymi zmianami) pozwolenia na budowę nie wymaga budowa: 2) wolno stojących parterowych budynków gospodarczych, wiat i altan oraz przydomowych oranżerii (ogrodów zimowych) o powierzchni zabudowy do 25 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki;

Natomiast garaż murowany chyba jest budynkiem - i wymaga pozwolenia na budowę oraz odsunięcia od granicy o 3 m.

Przynajmniej urząd w Garwolinie tak to interpretuje:

http://www.garwolin-starostwo.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=520:wymagania-dotyczace-budynku-gospodarczego-i-garazu&catid=96&Itemid=504

i architekci:

http://www.architektura.info/index.php/wiadomosci/zagadnienia_prawne/budowa_garazu_a_prawo_budowlane

Albo u ciebie w starostwie pracują głąby, albo coś żle zrozumiałaś ;)

Edytowane przez Elfir

MPZP to zupełnie inna sprawa kaloszy. Nie wiemy jaki jest, więc po co nad nim się zastanawiać na etapie pisania "Na wiatę potrzeba pozwolenie na budowę"?

Nie potrzeba, a ty wprowadzasz ludzi w błąd.

Przepisów się nie interpretuje na widzimisię tylko stosuje literalnie.

Garaż czy to z drewna czy z betonu nadal jest garażem. fundament punktowy nadal jest fundamentem.

Edytowane przez Elfir

Wiata do 25 m2 nie potrzebuje pozwolenia na budowę- To napsałam. Nie wiem skąd u ciebie te piątki. z czytania chyba ci nie szło? Nie pisałaś, że tobie chodzi o wiaty powyżej tej wielkości. Napisałaś ogólnie "wiata"

Nie zamierzam dyskutować w takim tonie. Rozumny człowiek sam będzie wiedział gdzie sprawdzić, kto ma rację i sam podejmie decyzję, czy chce ryzykowac samowole.

EOT

Potraktuj to jako ostrzezenie - obrażanie forumowiczów jest niezgone z regulaminem forum. Więcej twojej bufonady nie zamierzam tolerować.

Edytowane przez Elfir

• 2 months później...
  • 8 months później...
  • 2 months później...