Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co warto kupić przed rozpoczęciem budowy celem odzyskania VAT (do końca 2013)

DzejDzej

Recommended Posts

Witam,

Mam pytanie dla osób, które budowę własnego domu już zaczęły lub ukończyły.

Co można i warto kupić przed końcem 2013 roku, aby odzyskać część VAT-u.

Mam już pozwolenie na budowę (projekt Ofelia pracowni MG Projekt).

Zakupiłem już porotherm oraz w planach mam zakup stali.

Co jeszcze warto kupić, łatwo to magazynować i nie martwić się, że nie straci swoich właściwości.

Planowałem jeszcze zakup styropianu i wełny, ale nie wiem, czy poradzę sobie z magazynowaniem tego do wiosny.

Będę wdzięczny za rady.

Pozdrawiam.

Nie chodzi o to co można odliczyć, a co nie.

Tylko co można odliczyć, na pewno przyda się na budowie i można kupić z pół rocznym wyprzedzeniem

(nie traci własności, łatwe w magazynowaniu, na pewno zostanie wykorzystane).

Niestety, z tego co czytałem VAT można odliczyć tylko od tego, co się kupiło do końca 2013 roku na starych zasadach.

styropian (ale musi być przechowany w zaciemnieniu), piec gazowy, rury do podłogówki, przewody elektryczne - materiały budowlane to nie spożywka :)

Najszybciej stracą parametry materiały higroskopijne - cement, gips, kleje w proszku.

Stal na placu sprzedaży lezy na powietrzu. Do zbrojenia i tak używa się lekko zardzewiałej.

Wełna musi mieć sucho, bo też pije wodę.

U mnie (Junkers) gwarancja na piec rozpoczyna się z dniem podbicia gwarancji przez instalatora.

Mialem kilka dostaw stali i mialem jedynie delikatny nalot rdzy, taki co nawet reka mozna zdjac :)

Wg mojego kier buda zardzewiala stal nie nadaje sie do zbrojenia, takze ja bym nie ryzykowal z przechowywaniem dluzszego czasu na powietrzu. Ostatnio na ktorejs z wiekszych warszawskich budow wywozili zbrojenie, bo bylo zbyt skorodowane czekajac na swoja kolej,

Podlacze sie do pytania odnosnie zakupow w zwiazku z ulga vatowska.

Za chwile bede mial SSZ i takze planuej cos jeszcze kupic, zeby zalapac sie na ulge.

Pytanie jest co kupic, ale taki material za ktory nie zaplace razem z usluga 8% ?

Do instalacji oraz wykonczenia i tak bede bral firmy na kolejne etapy, moze poza ukladaniem welny, ktora wlasnie planuej kupic jeszcze w tym roku.

Podlacze sie do pytania odnosnie zakupow w zwiazku z ulga vatowska.

Za chwile bede mial SSZ i takze planuej cos jeszcze kupic, zeby zalapac sie na ulge.

Pytanie jest co kupic, ale taki material za ktory nie zaplace razem z usluga 8% ?

Do instalacji oraz wykonczenia i tak bede bral firmy na kolejne etapy, moze poza ukladaniem welny, ktora wlasnie planuej kupic jeszcze w tym roku.

płytki, ceramika do łazienek-to na pewno

wełny nie kupowałabym z wyprzedzeniem. Chyba że masz inne miejsce niż budowa, gdzie ją przechowasz (suche miejsce).

Jak zrobisz tynki i wylewki czy wiesz jaka tam będzie wilgoć? Tynki robiłam w lipcu, wylewki w sierpniu. Dziś mam w budynku ponad 80% wilgotności, mimo wietrzenia.

Dlaczego kupujecie towar i chcecie go magazynować?

Jesli zlożycie wniosek w tym roku to nabywacie 5 letni okres do odliczeń.

Poza tym jesli wniosek zostalby zlozony w 2014 r to takze bedzie mozliwosc odliczenia ale juz na nowych zasadach (jest max powierznia domu, wiek inwestora itd.)

Ja wniosek składam w tym miesiącu i tym samym przez 5 lat bede mogł co roku składać wniosek o zwrot vat.