DzejDzej 27.10.2013 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Witam, Mam pytanie dla osób, które budowę własnego domu już zaczęły lub ukończyły.Co można i warto kupić przed końcem 2013 roku, aby odzyskać część VAT-u.Mam już pozwolenie na budowę (projekt Ofelia pracowni MG Projekt). Zakupiłem już porotherm oraz w planach mam zakup stali.Co jeszcze warto kupić, łatwo to magazynować i nie martwić się, że nie straci swoich właściwości.Planowałem jeszcze zakup styropianu i wełny, ale nie wiem, czy poradzę sobie z magazynowaniem tego do wiosny. Będę wdzięczny za rady. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam.ka 28.10.2013 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 dobre pytanie, też muszę trochę matariałów kupić przed końcem roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.10.2013 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 na stronie ministaerstwa jest lista produktów objętych zwolnieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 28.10.2013 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 A to nie jest tak , że kto złoży wniosek o zwrot vatu do końca 2013r , to ten wniosek jest ważny 5 lat i przez ten okres można jeszcze odzyskiwać vat co roku przez te 5 lat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 28.10.2013 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Nie. Dotyczy tylko materiałów zakupionych w tym roku.I koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DzejDzej 28.10.2013 23:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Nie chodzi o to co można odliczyć, a co nie.Tylko co można odliczyć, na pewno przyda się na budowie i można kupić z pół rocznym wyprzedzeniem(nie traci własności, łatwe w magazynowaniu, na pewno zostanie wykorzystane). Niestety, z tego co czytałem VAT można odliczyć tylko od tego, co się kupiło do końca 2013 roku na starych zasadach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.10.2013 00:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 styropian (ale musi być przechowany w zaciemnieniu), piec gazowy, rury do podłogówki, przewody elektryczne - materiały budowlane to nie spożywka Najszybciej stracą parametry materiały higroskopijne - cement, gips, kleje w proszku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElemenT 29.10.2013 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 A stal może leżeć na dworze? Przykryje to śnieg, deszcz itd, nie pordzewieje do wiosny? Ja na pewno kupię cegły, kable energetyczne oraz wełnę do ocieplenia poddasza.Co do pieca to się zastanawiam, w końcu gwarancja będzie leciała i to jest minus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.10.2013 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Stal na placu sprzedaży lezy na powietrzu. Do zbrojenia i tak używa się lekko zardzewiałej.Wełna musi mieć sucho, bo też pije wodę. U mnie (Junkers) gwarancja na piec rozpoczyna się z dniem podbicia gwarancji przez instalatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 29.10.2013 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Co prawda jestem już na etapie posadzek ale też się spieszę aby zdążyć z odpisem. Zamówiłem już geberity, kominek z PW, piec gazowy, wełnę, folię, powoli zakupuję armaturę i biały montaż. Kupię tez styropian. Wszystko zależy czy masz gdzie to magazynować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.10.2013 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 ja elementy wypsażenia (wannę, stelaże, lampy) kupowałam nawet dwa lata do przodu, szukajac przecen, wyprzedaży. Ale wymaga to opracowania wystroju wnętrz przed budową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luky007 30.10.2013 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 w zasadzie jak masz miejsce i kase to zostaje tylko ryzyko pod tytułem: złodziej. Myślec też trzeba gdzie sie co rozkłada. W zasadzie do SSZ można kupić wszystko naraz (poza wełną i sypkimi cemento klejo gipsami). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 30.10.2013 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Mialem kilka dostaw stali i mialem jedynie delikatny nalot rdzy, taki co nawet reka mozna zdjac Wg mojego kier buda zardzewiala stal nie nadaje sie do zbrojenia, takze ja bym nie ryzykowal z przechowywaniem dluzszego czasu na powietrzu. Ostatnio na ktorejs z wiekszych warszawskich budow wywozili zbrojenie, bo bylo zbyt skorodowane czekajac na swoja kolej, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 30.10.2013 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Podlacze sie do pytania odnosnie zakupow w zwiazku z ulga vatowska. Za chwile bede mial SSZ i takze planuej cos jeszcze kupic, zeby zalapac sie na ulge.Pytanie jest co kupic, ale taki material za ktory nie zaplace razem z usluga 8% ? Do instalacji oraz wykonczenia i tak bede bral firmy na kolejne etapy, moze poza ukladaniem welny, ktora wlasnie planuej kupic jeszcze w tym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 30.10.2013 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Podlacze sie do pytania odnosnie zakupow w zwiazku z ulga vatowska. Za chwile bede mial SSZ i takze planuej cos jeszcze kupic, zeby zalapac sie na ulge. Pytanie jest co kupic, ale taki material za ktory nie zaplace razem z usluga 8% ? Do instalacji oraz wykonczenia i tak bede bral firmy na kolejne etapy, moze poza ukladaniem welny, ktora wlasnie planuej kupic jeszcze w tym roku. płytki, ceramika do łazienek-to na pewno wełny nie kupowałabym z wyprzedzeniem. Chyba że masz inne miejsce niż budowa, gdzie ją przechowasz (suche miejsce). Jak zrobisz tynki i wylewki czy wiesz jaka tam będzie wilgoć? Tynki robiłam w lipcu, wylewki w sierpniu. Dziś mam w budynku ponad 80% wilgotności, mimo wietrzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.10.2013 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 włącz WM - szybciej wysuszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 30.10.2013 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 włącz WM - szybciej wysuszy Jeszcze nie mam rekuperatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucano 31.10.2013 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 Witam, Co musi byc ujete na fakturze odnosnie konkretnego materialu aby nadawalo sie do zwrotu?Wystarczy stal i kwota czy musi byc podana konkretna marka, rodzaj itp? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.10.2013 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 przede wszytskim numer PKWiU - to nie nazwa produktu, ale jego klasyfikacja upoważnia do odpisania podatku. Stal jako "stal" to sobie możesz kupić także do zrobienia ciężarków, ale stal konstrukcyjna ma unikalny numer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krislord 03.11.2013 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Dlaczego kupujecie towar i chcecie go magazynować?Jesli zlożycie wniosek w tym roku to nabywacie 5 letni okres do odliczeń. Poza tym jesli wniosek zostalby zlozony w 2014 r to takze bedzie mozliwosc odliczenia ale juz na nowych zasadach (jest max powierznia domu, wiek inwestora itd.) Ja wniosek składam w tym miesiącu i tym samym przez 5 lat bede mogł co roku składać wniosek o zwrot vat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts