Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wczoraj dokonałem sobie pomiaru, nocnego za pomocą poziomicy laserowej 360st..

super od płytki przed obecnym wejściem, do dna fosy przydrożnej jest 181cm czyli zostaje 1,1m poziom zero posadzki piwnicy + 0,2 płyta +

30cm czyli 20cm od zagospodarowania na spadek :)

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nadjesza ta chwila kiedy trzeba w okowy liczb ująć standard samogrzejnyj.

Jako ojciec nazwy czuję obowiązek przestawić liczby.

Proste podstawy legły u podstaw tego standardu;

1.Brak aktywnego ogrzewania

2.Obciążenie cieplne nie większe niż 7 wat/m2 -30

3. Współczynnik przenikania ciepła przegród nieprzeźroczystych ~0,05 Wm2K.

4. Współczynnik przenikania ciepła okien mniej niż 0,2 W/m2K przy współczynniku TR 60%.

5. Drzwi U max 0,15 W/m2K

6. Szczelność powietrzna max 0,2 wymiany wg n50.

Edytowane przez מרכבה

Nie ma okien o takich parametrach co podajesz. Okien czyli szyba+rama. Sam pakiet szybowy o takim U nie da takiego Tr. Ale skoro piszesz o takim wymogu to przedstaw taki pakiet szybowy i profil do niego.

Z drzwiami podobnie. Może drzwi samorodne z grubszą izolacją dadzą takie U ale jak zrobisz drzwi z 25cm styro grafitowego lub z 15cm piany PIR? A same drzwi to jedno a jeszcze jest futryna i połączenie razem.

Merkwa jak tak pięknie szacujesz to podaj planowane koszty tej ściany 0,05 Wm2K , okien 0,2 Wm2K , czy drzwi 0,15 . Jak przy takich parametrach domu planujesz pozbyć się latem zysków bytowych ? ( i nie o słońce mi chodzi ) . 4 osoby w kuchni przegrzeją Ci pomieszczenie - ps lodówek ledowych na razie nie robią i każda swoje kilkaset W ciepła w czasie pracy wyprodukuje, o kuchni czy czajniku elektrycznym nie wspomnę.
Merkwa jak tak pięknie szacujesz to podaj planowane koszty tej ściany 0,05 Wm2K , okien 0,2 Wm2K , czy drzwi 0,15 . Jak przy takich parametrach domu planujesz pozbyć się latem zysków bytowych ? ( i nie o słońce mi chodzi ) . 4 osoby w kuchni przegrzeją Ci pomieszczenie - ps lodówek ledowych na razie nie robią i każda swoje kilkaset W ciepła w czasie pracy wyprodukuje, o kuchni czy czajniku elektrycznym nie wspomnę.

GWC + praca reku na większych obrotach czyli na przewietrzaniu powinno pomóc.

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...

DF.07.00.00.08-A1d2 Szczegół osadzenia okna w elewacji.jpg a o tego pomysł z samymi pakietami w izolacji się zaczął.

Od pracy inż :) akurat tu pakiet co już nie raz pokazywałem .. w wersji osadzonej.

Oczywiście to jest 1 generacja rozwiązania, nie jakaś jeszcze wybitnie ciepła.

• 4 months później...
Ja jestem drogą i prawdą, i życiem

Słowa Ewangelii według świętego Jana (J 14, 1-12)

.

Dużo się działo przez ostatni czas, oj bardzo dużo.

Dom już jest jak potrzeba, teraz tylko strona materialna :)

Edytowane przez מרכבה
  • 2 months później...
No to prosimy:) wpadam tu co jakiś czas bo choć sam niewiele mam do powiedzenia to śledzę wątki i dzienniki energooszczędne. Masz jakieś nowe pomysły których tu nie wyłożyłeś jeszcze?
  • 3 weeks później...
No to prosimy:) wpadam tu co jakiś czas bo choć sam niewiele mam do powiedzenia to śledzę wątki i dzienniki energooszczędne. Masz jakieś nowe pomysły których tu nie wyłożyłeś jeszcze?

Pomysłów parę by się znalazło, pierwsze z oknami, drugie z ogrzewaniem ? i magazynowaniem ciepła- trochę by tego było.

Najważniejsze, że wszystko układa się jak powinno.

Już dawno to czy siamto powinno tu być, jeśli chodzi o sprawy techniczne.

Ale kiedy człowiek odzyskał wiarę, dzięki mocy opatrzności to jest pierwsze i najważniejsze.

Jezus Jest Żywym Bogiem - a reszta się ułożyła, układa w zaufaniu do Niego.

Teraz kiedy świat się na lewą stronę prawie wywrócił, w tym i ja...

Stąd taka dziura w dzienniku. Wielu pewnie będzie miało lekki szok.

Najważniejsza sprawa to solidny fundament domu, to jest płyta fundamentowa o jakiej sobie nawet nie śnimy. Zbrojenie jest tu doskonałe, beton najwyższej półki.

Edytowane przez מרכבה
  • 1 month później...
  • 6 months później...
  • 4 months później...

7913041923af.jpg nowa wersja "piwnicy"

z garażem jest "problem" tylko 5,5 m stąd dość spore rozpiętości trzeba będzie przerzucić płytą i tylko 23 tony na słup ;)

Nowa piwnica2m.jpg aby nie zginęło - bo z zapodaj może uciec :(

f6940dd8fd7c.jpg tak to wygląd ciut lepiej,

Nowa piwnica23dm.jpg

Edytowane przez מרכבה

001ca3cd64f0.jpg tak by chciało wyglądać na tle starego, głównie dopasowanie i nie wyniesienie zbytnie nad teren - to cel który mi przyświecał

Rysunek4a1.jpg wersja - jak by się zapodaj rozsypało.