Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaka najlepsza wełna na rynku ?

szub1234

Recommended Posts

Witam szukam wełny na ocieplenie poddasza jako pierwszą warstwę między belki ,podpowiedzcie mi jak wełna na naszym rynku jest najlepsza pod każdym względem czyli bo nie wiem co wybrać

1.wełne rockwool,ursa,isover czy inna

2.wełna mineralna ,slalnaczy szklana

za odpowiedzi bardzo dziękuje

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
Kupiłem po jednej rolce superrock rockwoola i isover supermat na testy i wygrała isover po pierwsze lepszy współczynnik ,lepiej wchodzi w zakamarki,ale znowu problem na drugą warstwę max mogę dać 8 cm twardej takiej jak styropian albo płyty pir albo styrodur ,czy ktoś wie co będzie lepsze ?

Witam, jako że też szukam sprawdzonych, dobrych materiałów zastanawiam się nad wykorzystaniem wełny w rolce lub w płytach. Mam zamiar ocieplać w dwóch warstwach po 15-17cm. Krokwie mam 20cm, są różnie oddalone od siebie. Czy lepiej dawać płyty między krokwie czy ciąć z rolki (wydaje mi się, że z płyt będzie więcej odpadu). Na wierzch z pewnością dam wełnę z rolki, w poziomie.

Ja mam pytanie z troszkę innej beczki a mianowicie planuję poddasze użytkowe i o ile sprawa na skosach jest prosta czyli 15cm wełny między krokwie i 15 pod (krokwie 18cm) o tyle na suficie poddasza już troszkę problem. Jętki mam tak jak krokwie 18 cm i jak to rozwiązać doradźcie:

opcja 1

5cm pod jętki między jętki 15cm zostawić tam szczelinę (pustkę powietrzną) a na jętki płyta osb (czy płyta osb też może być traktowana jako pewien rodzaj ocieplenia????)

opcja 2

5cm pod jętki między jętki 18cm bez szczeliny a na jętki płyta osb

opcja 3

5cm pod jętki między jętki 15cm zostawić tam szczelinę a na jętki jeszcze 10cm wełny i potem płyta osb

opcja 4

5cm pod jętki, między jętki 18cm czyli bez szczeliny na górę jeszcze 10 cm wełny i płyta osb

I którą opcję wybrać???

Witam, jako że też szukam sprawdzonych, dobrych materiałów zastanawiam się nad wykorzystaniem wełny w rolce lub w płytach. Mam zamiar ocieplać w dwóch warstwach po 15-17cm. Krokwie mam 20cm, są różnie oddalone od siebie. Czy lepiej dawać płyty między krokwie czy ciąć z rolki (wydaje mi się, że z płyt będzie więcej odpadu). Na wierzch z pewnością dam wełnę z rolki, w poziomie.

Najmniej odpadów powinieneś mieć w sytuacji cięcia wełny z rolki w poprzek.

Edytowane przez Tomek W

Możesz napisać jak to się oblicza?

Ja korzystam z softu BuildDesk Energy Certificate. Tam masz program do wyliczania U dla przegród, z listą materiałów budowlanych dostępnych na rynku. http://www.builddesk.pl/oprogramowanie/program-do-swiadectw-energetycznych

Wzorami to jest U=1/R, R=d/lambda, przy czym w przypadku dachu skośnego musisz wziąć pod uwagę że pierwsza warstwa jest między krokwiami, czyli trochę traci się na krokwiach właśnie, więc lepiej korzystać z programu aniżeli liczyć ręcznie.