Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prawidłowe wykonanie nadproża drzwiowego

Piotrek157

Recommended Posts

2013-10-30 11.23.08.jpg

Witam Serdecznie,

Proszę o Waszą opinię w sprawie nadproży które wykonał mój murarz.

Podstawowe pytanie to czy są wykonane zgodnie z zasadami i normami budowlanymi?

Ścianka ma grubość 8 cm.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź,

Piotr

Niestety dom kupuję od dewelopera, mam rzuty na których nadproża są nie opisane. Natomiast moje pytanie tyczy się samej poprawności wykonania takiego elementu murarskiego. Czy to można uznać za dopuszczalne? Dodam, że w taki sposób są wykonane nadproża na parterze i pierwszym piętrze.

Pozdrawiam

A widziałeś jak wkłada te pręty czy tylko on CI tak powiedział. Widziałem już jednego dewelopera, który wieniec zbroił drutem a nie prętem stalowym. Jeżeli na prawdę wkładał tam stal to nadproże to nie przenosi aż tak dużych obciążeń aby mogło to się zawalić, jedyne co bym zrobił na Twoim miejscu to wkładał tam metalowe futryny od drzwi, zawsze to trochę podtrzyma tą ściankę. Bardziej bym się martwił tym, że takie same nadproża są wykonane na parterze, mam nadzieje że tylko na ściankach działowych, bo jak takie coś odwalił na konstrukcyjnych, to człowieku bierz nogi za pas i.......

Z jednego zdjęcia trudno coś powiedzieć, jeśli mogę Ci coś doradzić to weź jakiegoś kierownika budowy, pojedź z nim na tą budowę, temu deweloperowi nie mów kto to jest, a jak zapyta to powiedź, że brat, szwagier, kolega czy kochanek. niech ten kier bud popatrzy na to swoim okiem i w razie co niech popyta co, jak, gdzie robili. Jeżeli ten deweloper ma swojego kier buda to oni Ci będą wciskać każdą bajkę żebyś tylko kupił ten dom, a tak będziesz miał niezależną opinie. Za taką wizytę zapłacisz kolesiowi 100 a może ta wydana 100 ochroni CIę przed życiowym błędem.