Piotrek157 30.10.2013 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Witam Serdecznie, Proszę o Waszą opinię w sprawie nadproży które wykonał mój murarz. Podstawowe pytanie to czy są wykonane zgodnie z zasadami i normami budowlanymi? Ścianka ma grubość 8 cm. Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź, Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kondziu87r 30.10.2013 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 a jakiej grubości jest ta wylewka, bo trudno nazwać to nadprożem, wkładał tam jakieś zbrojenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek157 30.10.2013 15:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 a jakiej grubości jest ta wylewka, bo trudno nazwać to nadprożem, wkładał tam jakieś zbrojenie? 2 max 3 cm w środek wkłada pręty stalowe, nie wiem jakiej grubości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.10.2013 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 w porównaniu z moimi wygląda jak papier Z drugiej strony to ścianka działowa, która nie przenosi obciązeń i lekki BK. Nie ma co przesadzać. Ale - jak jest w projekcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek157 30.10.2013 16:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Mam kazać to przerobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.10.2013 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 jak jest w projekcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek157 30.10.2013 17:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Niestety dom kupuję od dewelopera, mam rzuty na których nadproża są nie opisane. Natomiast moje pytanie tyczy się samej poprawności wykonania takiego elementu murarskiego. Czy to można uznać za dopuszczalne? Dodam, że w taki sposób są wykonane nadproża na parterze i pierwszym piętrze.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.10.2013 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 wezwij kierbuda, niech zobaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kondziu87r 30.10.2013 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 A widziałeś jak wkłada te pręty czy tylko on CI tak powiedział. Widziałem już jednego dewelopera, który wieniec zbroił drutem a nie prętem stalowym. Jeżeli na prawdę wkładał tam stal to nadproże to nie przenosi aż tak dużych obciążeń aby mogło to się zawalić, jedyne co bym zrobił na Twoim miejscu to wkładał tam metalowe futryny od drzwi, zawsze to trochę podtrzyma tą ściankę. Bardziej bym się martwił tym, że takie same nadproża są wykonane na parterze, mam nadzieje że tylko na ściankach działowych, bo jak takie coś odwalił na konstrukcyjnych, to człowieku bierz nogi za pas i....... Z jednego zdjęcia trudno coś powiedzieć, jeśli mogę Ci coś doradzić to weź jakiegoś kierownika budowy, pojedź z nim na tą budowę, temu deweloperowi nie mów kto to jest, a jak zapyta to powiedź, że brat, szwagier, kolega czy kochanek. niech ten kier bud popatrzy na to swoim okiem i w razie co niech popyta co, jak, gdzie robili. Jeżeli ten deweloper ma swojego kier buda to oni Ci będą wciskać każdą bajkę żebyś tylko kupił ten dom, a tak będziesz miał niezależną opinie. Za taką wizytę zapłacisz kolesiowi 100 a może ta wydana 100 ochroni CIę przed życiowym błędem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts