Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Borowina/Torf na działce.

rustin

Recommended Posts

Ziemię mam darmową i nawet nie wiem kiedy mi przywiozę. 10 wywrotek przywieźli mi ziemi takiej z pól,gliniastej,trochę z piachem to jest ok już wyrównane. A wczoraj przywieźli 5 wywrotek takiej czarnej ziemi, jakby smołą sklejoną. Zastanawiałem się co to jest, po ekspertyzach z innymi okazało się , że to borowina(torf) i moje pytanie. Jak ta ziemia się sprawuje na działce? Czy normalnie trawa na tym będzie rosła i wodę przepuszczała? Po rozsunięciu wszystko jest ok ale jak popada deszcz nie da się wejść na działke pod dom. Nie dlatego , że jest błoto tylko ta ziemia tak sie lepi do butów itd. Czy jak ona zarośnie chwastami a kiedyś sie posieje trawę to już nie będzie tego problemu?

torf ma zasadniczą wadę - jak wyschnie się kurczy. Poza tym jest jalowy.

Wszytsko, co zostało nawiezione powinno być za każdym razem dokładnie mieszane z tym, co już się na działce znajduje. Inaczej zamiast dobrego podłoża w ogrodzie będziesz miał tort-przekladaniec z warstwami o różnych parametrach fizycznych.

Poza właściwościami fizycznymi których pisze Elfir są jeszcze chemiczne - jest spora szansa że Twój torf jest kwaśny i może trzeba to będzie trochę zobojętnić. Zmieszać z tym co na działce i nie powinno być tragedii. Chociaż nie bardzo rozumiem sformułowanie "Przywieźli mi to z inną ziemią na wyrównywanie działki i koparka to rozwiozła po całej działce." To nie miałeś/aś wpływu na to Ci przywiozą? Teraz to już trochę za późno, trzeba dobie radzić z tym co jest, ale super to to nie jest.

Poszło mi już 30 wywrotek ziemi , jedna w mojej okolicy to koszt 300zł jak chcieć kupić. Ja mam wszystko za darmo wiec nie wybrzydzam , jak przywiozą to zrzucają nie powiem , że tego nie chcę bo nic nie przywiozą. A druga sprawa to to, że na początku nie miałem pojęcia co to jest. Zwykła ładna czarna ziemia.

A jakie pytanie powinienem zadać?

Spróbuję to jakoś wymieszać ze starą, jakimś grajberem czy czymś takim.

Ile chcesz wsadzić kasy w to, by tam coś urosło. Rośliny rosną przy stałej uwadze człowieka nawet na pożywkach w labolatorium

Nie wiesz, co przywożą - jak to ziemia z wykopów to jest ona martwa - odtworzenie w niej życia, tak by nadawała się pod uprawę to jeden sezon w plecy.

ziemia z gliną - jak zachowa się po większych opadach?

• 1 month później...