rustin 30.10.2013 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Ziemię mam darmową i nawet nie wiem kiedy mi przywiozę. 10 wywrotek przywieźli mi ziemi takiej z pól,gliniastej,trochę z piachem to jest ok już wyrównane. A wczoraj przywieźli 5 wywrotek takiej czarnej ziemi, jakby smołą sklejoną. Zastanawiałem się co to jest, po ekspertyzach z innymi okazało się , że to borowina(torf) i moje pytanie. Jak ta ziemia się sprawuje na działce? Czy normalnie trawa na tym będzie rosła i wodę przepuszczała? Po rozsunięciu wszystko jest ok ale jak popada deszcz nie da się wejść na działke pod dom. Nie dlatego , że jest błoto tylko ta ziemia tak sie lepi do butów itd. Czy jak ona zarośnie chwastami a kiedyś sie posieje trawę to już nie będzie tego problemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.10.2013 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 torf ma zasadniczą wadę - jak wyschnie się kurczy. Poza tym jest jalowy.Wszytsko, co zostało nawiezione powinno być za każdym razem dokładnie mieszane z tym, co już się na działce znajduje. Inaczej zamiast dobrego podłoża w ogrodzie będziesz miał tort-przekladaniec z warstwami o różnych parametrach fizycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 30.10.2013 16:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 To nie jest w ogrodzie tylko na całej rozsypane , bo działkę równamCzyli nie będzie na tym rosła trawa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.10.2013 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 skoro nie sypiesz tego w ogrodzie to gdzie? Torf pod brukami chcesz mieć? Czy pod domem? Jak przyjdzie susza i torf zaschnie to kurcząc się rozrywa korzenie roślin. Na dodatek jest lekki - jedna wichura i wywieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 30.10.2013 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Przywieźli mi to z inną ziemią na wyrównywanie działki i koparka to rozwiozła po całej działce. Czyli trawa nie będzie rosła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.10.2013 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Trawa urośnie nawet na włokninie, jak ją będziesz pielęgnował. Zadajesz złe pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 30.10.2013 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Poza właściwościami fizycznymi których pisze Elfir są jeszcze chemiczne - jest spora szansa że Twój torf jest kwaśny i może trzeba to będzie trochę zobojętnić. Zmieszać z tym co na działce i nie powinno być tragedii. Chociaż nie bardzo rozumiem sformułowanie "Przywieźli mi to z inną ziemią na wyrównywanie działki i koparka to rozwiozła po całej działce." To nie miałeś/aś wpływu na to Ci przywiozą? Teraz to już trochę za późno, trzeba dobie radzić z tym co jest, ale super to to nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 31.10.2013 08:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 Poszło mi już 30 wywrotek ziemi , jedna w mojej okolicy to koszt 300zł jak chcieć kupić. Ja mam wszystko za darmo wiec nie wybrzydzam , jak przywiozą to zrzucają nie powiem , że tego nie chcę bo nic nie przywiozą. A druga sprawa to to, że na początku nie miałem pojęcia co to jest. Zwykła ładna czarna ziemia. A jakie pytanie powinienem zadać? Spróbuję to jakoś wymieszać ze starą, jakimś grajberem czy czymś takim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.10.2013 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 Ile chcesz wsadzić kasy w to, by tam coś urosło. Rośliny rosną przy stałej uwadze człowieka nawet na pożywkach w labolatorium Nie wiesz, co przywożą - jak to ziemia z wykopów to jest ona martwa - odtworzenie w niej życia, tak by nadawała się pod uprawę to jeden sezon w plecy.ziemia z gliną - jak zachowa się po większych opadach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 05.12.2013 16:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 Nie jest to z wykopów , tylko jak kopią rowy melioracyjne, czy robią drogi. Przywiozłem teraz ładniejszej ziemi. Mam pytanie czy tą ziemie rozciągnąć po działce , po tym torfie i potem zorać to wszystko , czy teraz zorać i dopiero potem rozciągnąć tą ziemie co przywiozłem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.12.2013 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 wysypać i zaorać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 05.12.2013 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 Czyli tak jak myślałem. Rozsypię tę ziemie co mam , przywieźli mi 4 wywrotki taki po ok 15-20ton , a potem to zaoram i przelecę agregatem przed zimą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 05.12.2013 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 Na zimę zostaw w ostrej skibie, agregat wiosną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 06.12.2013 11:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 ale najpierw rozsunąć tą inną potem zorać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts