Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Miernik wilgotności drewna - jaki?

Frankai

Recommended Posts

dobrze jak na drewno leje i potem mróz rozsadza

Nie wiem co z rozsadzaniem, ale o tym że może powinno zmoknąć też słyszałem. Z kolei - z innego źródła - jak już drewno jest dość dobrze wysuszone, to deszcz mu nie zaszkodzi.

Słońce operujące bezpośrednio na czoła szczap lub pni wysusza przedwcześnie i "zamyka" końcówki naczyń i włókien drzewnych

To by po części potwierdzało, że po wyschnięciu deszcz już nie szkodzi. Z kolei tutaj napisali, że słońce jest dobre. W sumie cały artykuł niczego sobie, pomijają, że do palnia dają już drewno z 25% wilgotności.

• Odpowiedzi 57
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie zwróciłeś uwagi na sedno niezgadzania się / czepiania. Jakie drewno ma 2 lata a nie ma 2 zim? ..

Ludzie czasem tak powiadają o drewnie z 2012, którym chcieliby już w tym sezonie palić . Bo zeszłego lata już schło. I tego też! Ale nie chciałbym wyjść na semantycznego upierdliwca , to tylko dla precyzyjniejszej oceny tego o czym mówimy ;)

Co jeszcze może być ważne dla nowicjuszy- to powinno się czas liczyć nie od wycinki, ale od połupania, no może pocięcia na klocki. Drewno w kłodzie potrafi spróchnieć pod dachem, podczas gdy polana i klocki wyschną nawet w stosie pod gołym niebem. Trudno wysuszyć całe jabłko, pocięte - łatwiej :rolleyes:

Ludzie czasem tak powiadają o drewnie z 2012, którym chcieliby już w tym sezonie palić . Bo zeszłego lata już schło. I tego też! Ale nie chciałbym wyjść na semantycznego upierdliwca , to tylko dla precyzyjniejszej oceny tego o czym mówimy ;)

No teraz rozumiem co miałeś na myśli :rotfl: 2 lata w znaczeniu 2 sezony letnie, a ja cały czas myślałem o latach kalendarzowych. Chyba każdy spotkał się z mówieniem, o kimś że X wiosen. W przypadku palenia mówi się o X sezonów lub X zim, ale nie kojarzę, by do czegoś używano jesieni jako jednostki miary. Natomiast lato używane jest najczęściej, ale jako synonimu roku kalendarzowego. Stąd nie zakumałem o co Ci chodzi i traktowałem to strasznie poważnie.

No to teraz już się przynajmniej semantycznie rozumiemy :)

Co się tyczy połupania, to dla mnie jest naturalne, że jak tylko drewno z lasu przyjedzie, to gość z piłą rżnie, a ja z moim pomarańczowym tomahawkiem łupię. Tempo wypadło bodajże godzinę na porżnięcie, połupanie i poukładanie kubika. Przy czym były to ilości z pewnością poniżej 6 kubików.

To jak - uchwalamy, że optymalne drewno to takie, które jeszcze nie zdążyło się na wiosnę zassać? Co więcej - zgodnie z wyczytanymi postami na forum leśników, wtedy jest najmniejszy popyt na drewno opałowe. Największy jest na początku okresu opałowego. Pewnie Ci co palą w piecach, nie są świadomi wartości opałowej mokrego drewna i myślą, że sezonuje się tylko do kominków, bo mokre brudzi szybę. Innego wytłumaczenia nie znajduję.

Umówmy się jeszcze, że jak ktoś zanabędzie drewno, to opisze kiedy kupił, połupał, jak ułożył i okresowo porobi pomiary jak schnie. Może tak - jak to już w swojej grupie zorganizowałem - ale tam jako moderator mam narzędzie przymusu bezpośredniego: osobny wątek o 1 poście dla każdej osoby. Ten post można w dowolnym momencie przeedytować, więc nie trzeba grzebać się przez setki postów. Wówczas taki post wyglądałby np tak:

Zakup: xx.03.2014

Prawdopodobny dzień wycinki: xx.xx.2014

Cięcie na klocki: xx.xx.2014

Łupanie: xx.xx.2014. Wilgotność średnia (3 pomiary min.): xx.x%. Wilgotność zewnętrzna (3 pomiary min.): xx.x%. Miernik: nazwatyp

Sezonowanie: np. ułożone wzdłuż ażurowego płotu w jednym rzędzie, kierunek warstw naprzeniemnny, nakryte pasem papy, ekspozycja na południowe słońce. Albo zamiast opisu - zdjęcie :)

Pomiar po pół roku xx.09.2014. Wilgotność średnia (3 pomiary min., rozłupanie klocków do pomiaru): xx.x%. Wilgotność zewnętrzna (3 pomiary min.) xx.x%. Miernik: nazwatyp

Pomiar po 12 miesiącach....

Pomiar po 18 miesiącach....

Pomiar po 24 miesiącach....

Edytowane przez Frankai

• 3 weeks później...

Witam. Jako że w nowo wybudowanym domu chce mieć kominek ale jeszcze go nie mam ponieważ do tego jeszcze daleko ale już pomyślałem o drewnie do kominka . W 2012 w kwietniu zakupiłem trochę drewna brzoza i dąb (około 5,5mp ) . Porąbane na początku maja i od tamtej pory już schnie w postaci polan długości 33 cm. O zakupie wilgotnościomierza myślałem już wtedy ale dopiero teraz się zebrałem i zakupiłem na allegro coś takiego : http://allegro.pl/miernik-wilgotnosci-drewna-wilgotnosciomierz-etui-i3716287617.html

Dzisiaj pomierzyłem trochę drewno i mój wynik po 1,5 roku sezonowania drewna to 20 % wilgotności (+- 1,2 %)przeważnie 20. Mierzyłem od czoła jaki z boku szczapki i wynik zawsze był taki sam. Po przełupaniu na pół dąb w środku miał tak samo 20% a brzoza już 8 %. Sprawdzone na 2 kawałkach brzozy . Zobaczymy za pół roku jaki będzie wynik po 2 latach sezonowania (w tym 2 zimy)

Pozdrawiam.

Sprawdziłem jeszcze raz na 3 szczapie takiej większej . I podobnie z zewnątrz 20 % a w środku po przedziabaniu na pół max 12 %. Bolce wbijałem tak jak pisałeś na około 5-6 mm z zewnątrz wchodziły w miarę lekko a w środek ciężko mi było je wbić głębiej jak na jakieś 4 mm tak jakby w środku drewno było bardziej suche czyli ściśnięte a na zewnątrz bardziej wilgotne może od powierza. Wiadomo jaką mamy teraz pogodę deszczową .

• 2 months później...

Do poruszonych tematów dorzucę jeszcze początek, o którym nikt nie wspomniał.

Soki.

Drzewa liściaste nie fotosyntezują zimą, wchodzą w okres spoczynku zrzucając liście i odprowadzając soki z części nadziemnej.

Iglaste, fotosyntezują nawet zimą, więc w nich, wody niewiele ubywa zimową porą.

Te botaniczne, fizjologiczne reguły, mają/ miały zastosowanie w budownictwie ludowym, gdzie drzewa na budowę domów były wycinane jedynie zimą,

gdy soków/wody, było najmniej, a żywic najwięcej ( korozja biologiczna).

Dlatego przy zakupie drewna do suszenia, może warto też kierować się także porą jego wycinki.

Bo zimowe, to już na starcie, to kilkanaście -kilkadziesiąt % mniej wilgotności.

• 2 weeks później...

Czy to możliwe ???

Zakupiłem dopiero co miernik wilgotności drewna z kratki.pl [60zł] i pokazuje mi : 4-7% wilgotności

pomiar w różnych miejscach drewna suszonego naturalnie , 8 lat [pod zadaszeniem, duży wygwizdów znaczy wieje dużo i często, w cieniu, choć 1 sezon czy 2 leżał w metrokach w trawie - dopiero potem pocięty, połupany i włożony pod ten daszek].

Drewno-buk,dąb,owocowe...

To wyniki jak z dobrej suszarni .

Miernik trefny? Źle mierzę? Coś innego?

Tkanki przewodzące w drzewie, jak rurki.

Jeśli drzewo miało wysuszający mróz, słońce, wiatr, a wilgotność powietrza mała, to możliwe, że wyschło na wiór.

Przez miesiąc na mrozie, wysuszyłam do sucha, gruby na 3 cm dywanik z wełny, który był prany ręcznie w wodzie.

I dosłownie, ociekał wodą, z której potem zrobiły się firany sopli.

Po miesiącu na "wygwizdowie", po cyklach mróz-odwilż, skręcone rurki przędzy były suche, jak gazeta.

Dlatego wierzę, że i drewno może wyschnąć tak, jak opisałeś.

hanka, dzięki za odzew i podtrzymanie na duchu ...

czy ktoś z posiadających miernik wilgotności [domniemywam że posiadaczy owego ekskluzywnego rarytasu jest paru] miał może takie zajście ?

Na wilgotnej desce miernik pokazuje mi 35% do 40% [jego max], bułka graham z rannej dostawy ma 34%-40% :lol2: [takie głupoty przychodzą do głowy jak masz nowy gadżet] - czyli pokazuje też wyższe wilgotności ale szukam potwierdzenia tych tak niskich wartości dla drewna ?

enybady???

Jedź do jakiegoś zakładu stolarskiego czy tartaku i porównaj....Poznasz wartość nabytku....

To mam w planie - liczyłem tylko na opinie forum ... czy to w ogóle jest możliwe? [bo jak nie możliwe to bez porównań reklamuję nabytek]

a tak cóż, trzeba zacząć pracę badawczą :confused:

To mam w planie - liczyłem tylko na opinie forum ... czy to w ogóle jest możliwe? [bo jak nie możliwe to bez porównań reklamuję nabytek]

a tak cóż, trzeba zacząć pracę badawczą :confused:

Z pożytkiem dla potomnych:). Teoretycznie niemożliwe ale sprawdź, bo cuda się zdarzają

hanka, dzięki za odzew i podtrzymanie na duchu ...

czy ktoś z posiadających miernik wilgotności [domniemywam że posiadaczy owego ekskluzywnego rarytasu jest paru] miał może takie zajście ?

Na wilgotnej desce miernik pokazuje mi 35% do 40% [jego max], bułka graham z rannej dostawy ma 34%-40% :lol2: [takie głupoty przychodzą do głowy jak masz nowy gadżet] - czyli pokazuje też wyższe wilgotności ale szukam potwierdzenia tych tak niskich wartości dla drewna ?

enybady???

Zapytam Cie skoro już mierzysz wilgotność pieczywa,przez deski i drewno właściwe.Po co Ci potrzebny ten przyrząd???Dla własnej satysfakcji??? Czy ma spełniać inne funkcje???

Zapytam Cie skoro już mierzysz wilgotność pieczywa,przez deski i drewno właściwe.Po co Ci potrzebny ten przyrząd???Dla własnej satysfakcji??? Czy ma spełniać inne funkcje???

1/ chcę wiedzieć jakim drewnem palę : mokre/suche? [a jestem nowy w tym temacie i dopiero się uczę palenia - m.in. korzystając z uwag światłych forumowiczów]

2/ wynikające z 1/ - jak pali się źle to będę wiedział czy główna przyczyna podawana na forum czyli mokre drewno jest rzeczywiście winowajcą czy też trzeba szukać gdzie indziej

3/ jak będę kupował drewno - będę wiedział jak bardzo mnie orżnęli na "sezonowaniu" :p lub sprawdzę wilgotność przed zakupem

4/ przypomniałem sobie że tym samym miejscu trzymam deski suche po suszarce - były wysuszone do 10% z 6 lat temu ... sprawdzę czy zeszły niżej czy też zassały trochę wilgoci [co na zdrowy rozum powinno mieć miejsce]

a bułka tak dla urozmaicenia - nic nie było pod ręką a gadżet świeżo rozpakowany :D