dimitri4 03.11.2013 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Witam, bardzo Was proszę o poradę jak rozmieścić oświetlenie w salonie i jadalni. Wiem, że nad stolikiem przy sofie i tym jadalnym chciałbym mieć wiszące lampy. Prawdopodobnie będzie to jednak za mało przy takim metrażu. Myślałem, aby dołożyć tam lampy typu spot. Może ktoś ma jakiś pomysł jak rozmieścić pozostałe lampy (nie będzie tam sufitu podwieszanego). Z góry dziękuje za wszelkie porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
i.buczyńska 03.11.2013 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Witaj. Myślę, że w Twoim salonie bardzo fajnie uzupełniłyby przestrzeń ze 3 kinkiety. Oczywiście, wiszące lampy nad stołem jadalnym jak najbardziej są wskazane Lampa nad stolikiem przy sofie musi być na odpowiedniej wysokości, aby nie uderzyć się w głowę, wstając z sofy Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolasia 04.11.2013 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 (edytowane) Masz bardzo podobny uklad do mojego i powiem Ci jakie oswietlenie ja mam i jakie sa moje obserwacje. Mam zwisy: nad czescia barowa, nad stolem jadalnym i nad czescia wypoczynkowa mam sufitowa listwe typu spot, 3-punktowa. Oprocz tego mam w trzech rogach pokoju waskie lampy podlogowe (nazywam je "dzidy":) wlaczane pilotem i jeszcze nad kanapa dwie polki podswietlone paskiem LED.Generalnie w zupelnosci wystarczaja mi te trzy lampy sufitowe i z nich glownie korzystam, czasami jak chce posiedziec tylko przy telewizorze to zapalam jedna lampe podlogowa, albo tylko podswietlam polki i wtedy jest bardzo kameralnie. Jesli wiec dorzucisz do swoich planow jakies dwa punkty z przytulnym swiatlem (jakas lampa podlogowa lub kinkiety) to w zupelnosci moim zdaniem wystarczy Edytowane 4 Listopada 2013 przez Jolasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.11.2013 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 dodaj kinkiety koło kanapy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dimitri4 04.11.2013 17:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 dodaj kinkiety koło kanapy Dwa kinkiety zaplanowałem już na tyłach kanapy Jednak moja obawa o brak światła (w nocy bo w dzień salon jest bardzo jasny) wzięła się stąd iż aktualnie mam o wiele mniejszy salon i lampa 3 pkt (spot) daje troszkę kiepskie światło (żarówki mam 3 x 35w). Mam małe dzieci które często bawią się w salonie i wtedy bardzo narzekamy na bram światła. Swoją drogą salon bez kuchni ma troszkę ponad 40m2 i przy zapalnym świetle nad częścią wypoczynkową ciągle wydaje mi się to za mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.11.2013 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 spoty dają kierunkowe światło, stąd wrażenie ze go mało. Normalny żyrandol da rozproszone.Obejrzyj sobie inspiracje w sieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 04.11.2013 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 (edytowane) Ja nie jestem zwolennikiem taśm led i podświetlanych półeczek,dlatego proponuję dobrze oświetlić kuchnię oprawami natynkowymi,a nad częścią wypoczynkową dodać oprócz oświetlenia głównego,boczne kinkiety,lampę podłogową i nad tv ruchome oprawy na listwie. http://img543.imageshack.us/img543/5971/vxxm.jpg Edytowane 4 Listopada 2013 przez kinka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 05.11.2013 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Ja nie jestem zwolennikiem taśm led i podświetlanych półeczek,dlatego proponuję dobrze oświetlić kuchnię oprawami natynkowymi,a nad częścią wypoczynkową dodać oprócz oświetlenia głównego,boczne kinkiety,lampę podłogową i nad tv ruchome oprawy na listwie. Hmm! Mam sporo wątpliwości do tak zaprojektowanego oświetlenia, niezgodnie zresztą z podstawowymi zasadami ( może i ładnie będzie to wyglądać lecz mało funkcjonalnie) ale najbardziej frapuje mnie propozycja szyno-przewodu nad telewizorem. Dlaczego akurat ten rodzaj oprawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.11.2013 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Wojtek - zawsze mnie zastanawia dlaczego komentujesz czyjąś pomoc (nawet nieprofesjonalną), zamiast samemu odnieśc do do tematu i rzeczowo pomóc pytającemu? Albo chociażby wyjaśnić dimitri4 dlaczego propozycja kinki jest niezgodna z zasadami.Bo teraz to wygląda jakbyś chciał komuś dogryźć. Kince widocznie taki rodzaj oprawy się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 05.11.2013 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Wojtek - zawsze mnie zastanawia dlaczego komentujesz czyjąś pomoc (nawet nieprofesjonalną), zamiast samemu odnieśc do do tematu i rzeczowo pomóc pytającemu? Albo chociażby wyjaśnić dimitri4 dlaczego propozycja kinki jest niezgodna z zasadami. Bo teraz to wygląda jakbyś chciał komuś dogryźć. Kince widocznie taki rodzaj oprawy się podoba. Droga Elfir, fajna babka jesteś ale czemu zachowujesz się jak przedszkolanka strofująca podopiecznego w dodatku notorycznego drania? Doskonale wiesz, że nikomu tu nie jest potrzebna rzeczowa pomoc. Tu się liczy zainteresowanie i samouspokojenie. Po za tym, powinna istnieć zasada - skoro na czymś się nie znam, to nie powinienem chyba doradzać, bo najlepszymi chęciami piekło jest brukowane. Jakoś nie wydaje mi się ,żeby odczuwać wdzięczność tylko za to , że ktoś z dobrego serca radzi, bo mu się coś wydaje i w naiwności mojej naciąga mnie na kasę lub namawia do popełnienia trudnych do odwrócenia błędów. Jest mi jakoś obojętne czy pytający uwierzy dobremu doradzającemu czy podłemu i złośliwemu "dogryzaczowi" ponieważ zainteresowało mnie jedynie : czemu akurat taki rodzaj oprawy ktoś poleca w tym miejscu ? Reszta była dygresją, nie mam ochoty dyskutować i uzasadniać swoich racji "dlaczego jest źle", chcę się dowiedzieć jedynie czegoś zupełnie innego. Człowiek całe życie się przecież uczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.11.2013 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 (edytowane) Nie zgodzę się z zasadniczą tezą twojego postu - że ludzie tutaj nie oczekują rzeczowej pomocy. Kiedy ja nie zgadzam się z kinką to pisze wprost, o co konkretnie chodzi (np. za wąskie przejście, biurko tyłem do okna). Nie robię z tego elaboratów o źródłach wzornictwa i zasadach ergonomii. To starczy osobie, która pyta, podjąc decyzję. W gąszczu nieprofesjonalnych rad można sobie skompilowac coś, co się spodoba. Jasne, nie będa to wyżyny wzornictwa, ale też nie jakieś straszne koszmarki. Jeśli wszystkie nieprofesjonalne rady będą gaszone, ludzie zaczną się bać pisać i radzić. I cały wielki dział forum umrze śmiercią naturalną, bo ludzie będą się bać cokolwiek napisac w strachu przed krytyką. *****W dziale budowlanym byl koleś, podobno kierbud z długoletnim stażem, który wpadał do jakiegoś wątku z teksem w stylu: "haha, to jest źle! tak się konczy czytanie forum/zatrudnianie najtańszych wykonawców" Jak ktoś prosil, by po prostu wyszczególnił te błędy, to odpowiadał, że jego wiedza kosztuje. Albo rzucał jakimiś normami, których nikt nie miał jak sprawdzić, bo trzeba kupić wydawnictwo. Czasem miał rację (gdy mu się zdarzyło rozpisać na temat), ale pisał po prostu w irytującej formie lekceważenia innych forumowiczów.Oczywiście w końcu zirytowani forumowicze zgłosili go do zbanowania. Edytowane 5 Listopada 2013 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dimitri4 05.11.2013 17:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 ok, dostałem kilka propozycji modyfikacji lamp w części wypoczynkowej. a co myślicie o oświetleniu w części jadalnianej która także ma 20m2 ? Dziękuje za Te rzeczowe porady i proszę o więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.11.2013 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 (edytowane) u ciebie to się trudno zorientowac bo wrysowałes meble nieproporcjonalnie do wielkości pomieszczenia - np. stół. Tutaj podobny układ, co u ciebie:http://cdn2.muratordom.smcloud.net/t/photos/thumbnails/33173/nowoczesna_kuchnia_otwarta_na_salon_600x0_rozmiar-niestandardowy.jpg Dwie wielkie lampy nad stołem grają główne skrzypce w pomieszczeniu. Nad kanapą są tylko 4 małe halogenowe lampki. W sumie bardzo minimalistycznie. A tutaj też podobny układ zaś lampy kompletnie inaczej:http://czasnawnetrze.pl/i/dz04MDAmaD02MDA=/6f6160d9/22137-salon_w_stylu_angielskim_apartament_styl_angielski_wnetrze.JPG Kązda lampa jest inna. Dwie duże nad stołem. Duża też nad kanapą ale w kolorystyce nie rzucającej się od razu w oczy. Nad barkiem w kuchni lampa przypominająca trochę oświetlenie stołu bilardowego. a do tego kinkiety i lampy stojące dla nastroju. Edytowane 5 Listopada 2013 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.11.2013 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 (edytowane) Tutaj pęk lamp nad stołem a dalej szyna z reflektorkami i pojedyncze "oczka" w suficie http://www.terazdom.info/data/catalogued/StMTYxLTQ1NjcxMS1JTUdfMDA5My5qcGc=.jpg A tutaj znów wyrazista lampa dajaca dobre oświetlenie blatu stołu i słabsze, punktowe światło nad kanapą + lampy stojące:http://www.bebiuro.pl/projekty/wnetrza-aptdom-projekt-aranzacji-wnetrza-domu-jednorodzinnego-rzeszow/bebiuro_wnetrza_aptdom_projekt_wnetrza_domu_jednorodzinnego_w_rzeszowie-02.jpg Edytowane 5 Listopada 2013 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 05.11.2013 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Zawsze staram się doradzić tak,jak ja bym to zrobiła gdyby to był mój dom.To tylko mój pomysł i to w ciemno bo nie wiem jaki styl preferujesz stąd ta szyna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 05.11.2013 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 . W gąszczu nieprofesjonalnych rad można sobie skompilowac coś, co się spodoba. Jasne, nie będa to wyżyny wzornictwa, ale też nie jakieś straszne koszmarki. Jeśli wszystkie nieprofesjonalne rady będą gaszone, ludzie zaczną się bać pisać i radzić. I cały wielki dział forum umrze śmiercią naturalną, bo ludzie będą się bać cokolwiek napisac w strachu przed krytyką. . Nie przesadzaj z tym strachem nie będzie tak źle. Dobre serce, oprócz mnie, ma wpisane w posiadanie większość forumowiczów. Ale OK! Moja wina ,że z nawyku zrobiłem wtręt o zauważonych błędach, ale jeszcze raz powtarzam, że są mi one obojętne jak i autor. Przeczytaj proszę raz jeszcze co napisałem i nie wmawiaj mi ,że chcę komuś dogryźć. Zafascynowało mnie tylko i zainteresowało jedynie, czemu akurat ten nieszczęsny szynoprzewód a nie czy dobrze czy źle zaprojektowano?:DI to wszystko! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.11.2013 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Wojtek - w tej chwili rad udzielają w miarę regularnie tylko trzy-cztery osoby. Jak się zniechęcą nie będzie nikogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 05.11.2013 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Wojtek - w tej chwili rad udzielają w miarę regularnie tylko trzy-cztery osoby. . No właśnie! Dlaczego? Może to jest jednak potwierdzenie mojej tezy, że naprawdę nie chodzi o fachowość. Na forum wciąż można spotkać doświadczone stare ryje i milczących zawodowców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.11.2013 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 tylko jakby wszyscy milczeli, to co to by było za forum? Fachowcy olewają ludzi, którzy nie płacą za rady i ludzie są zdani na niefachowców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 05.11.2013 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Fachowcy olewają ludzi, którzy nie płacą za rady i ludzie są zdani na niefachowców. Myślę, że głównie nie chodzi tu wcale o pieniądze. Z czasem można się zniechęcić widząc upór i czcze gadanie do obrazu lub przekonywanie, że nie jest się koniem. Z drugiej też strony widząc jak ktoś oczekuje gotowca ... to też jakieś nieporozumienie. Dawniej było tu lepiej i ciekawiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts