Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proszę o pomoc w rozmieszczeniu oświetlenia

dimitri4

Recommended Posts

Co do stylu to będzie on raczej nowoczesny. Myślałem o lampach tego typu 1 dużej nad kanapą i dwoma małymi nad stołem w jadalni.

http://pufadesign.pl/lampy-normann-copenhagen-design/361-lampa-norm-69-x-large-60-cm-od-normann-copenhagen.html

Co dy wymiarów to racja mogą się nie do końca zgadzać : sciana za kanapą ma 3,5 potem okno 1,7m , scianka 1 m i okno 1,7 m. potem kuchnia okolo 3,4m

Wiesz, że to cecha dziadków mówienie, że "za moich czasów...."? :D

Fakt, że też mnie czasem irytuje, jak ktoś wpada na mój wątek ze zdjeciem pustej działki i prośbą "zaprojektuj mi rabatę" - i nic, zero własnego wkładu, nawet opisu na jakiej glebie ma ogród. Ale jakiś mały rysunek poglądowy czasem narysuję. Gorzej, jak ta rabata to pół ogrodu :)

Nie sądzę by dimitri4 oczekiwał rozrysowania instalacji elektrycznej z podaniem wzorów lamp. Pewnie starczyłoby mu stwierdzenie, np. że nad kanapą starczy lampa z żarówkami o łącznej mocy 90 W (opisu strumienia świetlnego w lumenach pewnie większośc zwykłych zjadaczy chleba i nie nie zrozumie) + stojąca lampa przy telewizorze i te kinkiety, o których pisał.

Co dy wymiarów to racja mogą się nie do końca zgadzać : sciana za kanapą ma 3,5 potem okno 1,7m , scianka 1 m i okno 1,7 m. potem kuchnia okolo 3,4m

To narysuj wszytsko w skali - będzie ci łatwiej ocenić zasięg światła lamp.

Tutaj inspiracje z tą lampą:

http://www.houzz.com/photos/1289454/Tobin-contemporary-living-room-seattle

http://www.houzz.com/photos/1289459/Tobin-contemporary-kitchen-seattle

przy okazji obejrzyj sposób oświetlenia kuchni.

Edytowane przez Elfir

Nie sądzę by dimitri4 oczekiwał rozrysowania instalacji elektrycznej z podaniem wzorów lamp. Pewnie starczyłoby mu stwierdzenie, np. że nad kanapą starczy lampa z żarówkami o łącznej mocy 90 W (opisu strumienia świetlnego w lumenach pewnie większośc zwykłych zjadaczy chleba i nie nie zrozumie) + stojąca lampa przy telewizorze i te kinkiety, o których pisał.

Nie miałem na myśli robienia fotometrii czy rysowania instalacji mówiąc o wadach koncepcji. Przypatrz się dostawiając w domyśle fantomy czy tak zaproponowany układ faktycznie zapewni odpowiednie oświetlenie dla zadanych tam funkcji i stref ? Moim zdaniem raczej nie.

Też mi się wydaje, że nikt nie oczekuje tutaj podawania parametrów , dlatego rozmieszczenie powinno być oczywiste a i typy opraw orientacyjnie zasygnalizowane. Nastropowy spot nie da tej samej jakości światła co plafoniera czy down, przy kinkiecie trudno czytać, lampa stojąca nie jest tylko ozdobą. Co z tego że wyznaczone są jakieś tam punkty? Ilość światła nawet dokładnie przeliczona na luksy może być wystarczająca a i tak może być miejscami za ciemno

PS

Jeśli mamy tak ważny dla naszego samopoczucia , nie dający nam spać dylemat jak rozmieszczenie światła, można ściągnąć sobie darmowego DIALux-a i "wklepać" własne pomieszczenie w jakim innym darmowym dwg-u ,żeby zobaczyć jak orientacyjnie światło będzie się tam rozkładać, łącznie z zasięgiem i mocą źródeł. Wszystkie strefy niedoświetlone , zmiany typów opraw oraz ich mocy pokażą gdzie jest pies pogrzebany i co trzeba by zrobić.

pozdrawiam

dziadek

Edytowane przez 2112wojtek

Widzisz, jak ładnie można pomóc - napisac o programie do oświetlenia :)

przy kinkiecie trudno czytać? Przecież sa kinkiety z regulowanym ramieniem, właśnie do czytania.

Pomysł kinki w zasadzie jest standardowy - lampa nad stołem, lampa nad kanapą, oczka w kuchni, zwisy nad barkiem. Tak ma 90% forumowiczów. Może nie mają wzorcowo, ale nie spotkałam się z jakimiś skargami we wątkach o lampach.

Nie widzę tu jakiś strat finansowych na etapie rozplanowania przewodów elektrycznych. A przewód nad TV zawsze da się zagospodarować.

Lampa stojąca ma to do siebie, że można ją przestawiać, więc dostawić do kanapy w razie potrzeby to zaden problem.