dimitri4 05.11.2013 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Co do stylu to będzie on raczej nowoczesny. Myślałem o lampach tego typu 1 dużej nad kanapą i dwoma małymi nad stołem w jadalni.http://pufadesign.pl/lampy-normann-copenhagen-design/361-lampa-norm-69-x-large-60-cm-od-normann-copenhagen.html Co dy wymiarów to racja mogą się nie do końca zgadzać : sciana za kanapą ma 3,5 potem okno 1,7m , scianka 1 m i okno 1,7 m. potem kuchnia okolo 3,4m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.11.2013 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Wiesz, że to cecha dziadków mówienie, że "za moich czasów...."? Fakt, że też mnie czasem irytuje, jak ktoś wpada na mój wątek ze zdjeciem pustej działki i prośbą "zaprojektuj mi rabatę" - i nic, zero własnego wkładu, nawet opisu na jakiej glebie ma ogród. Ale jakiś mały rysunek poglądowy czasem narysuję. Gorzej, jak ta rabata to pół ogrodu Nie sądzę by dimitri4 oczekiwał rozrysowania instalacji elektrycznej z podaniem wzorów lamp. Pewnie starczyłoby mu stwierdzenie, np. że nad kanapą starczy lampa z żarówkami o łącznej mocy 90 W (opisu strumienia świetlnego w lumenach pewnie większośc zwykłych zjadaczy chleba i nie nie zrozumie) + stojąca lampa przy telewizorze i te kinkiety, o których pisał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.11.2013 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 (edytowane) Co dy wymiarów to racja mogą się nie do końca zgadzać : sciana za kanapą ma 3,5 potem okno 1,7m , scianka 1 m i okno 1,7 m. potem kuchnia okolo 3,4m To narysuj wszytsko w skali - będzie ci łatwiej ocenić zasięg światła lamp. Tutaj inspiracje z tą lampą: http://www.houzz.com/photos/1289454/Tobin-contemporary-living-room-seattle http://www.houzz.com/photos/1289459/Tobin-contemporary-kitchen-seattle przy okazji obejrzyj sposób oświetlenia kuchni. Edytowane 5 Listopada 2013 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 06.11.2013 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 (edytowane) Nie sądzę by dimitri4 oczekiwał rozrysowania instalacji elektrycznej z podaniem wzorów lamp. Pewnie starczyłoby mu stwierdzenie, np. że nad kanapą starczy lampa z żarówkami o łącznej mocy 90 W (opisu strumienia świetlnego w lumenach pewnie większośc zwykłych zjadaczy chleba i nie nie zrozumie) + stojąca lampa przy telewizorze i te kinkiety, o których pisał. Nie miałem na myśli robienia fotometrii czy rysowania instalacji mówiąc o wadach koncepcji. Przypatrz się dostawiając w domyśle fantomy czy tak zaproponowany układ faktycznie zapewni odpowiednie oświetlenie dla zadanych tam funkcji i stref ? Moim zdaniem raczej nie. Też mi się wydaje, że nikt nie oczekuje tutaj podawania parametrów , dlatego rozmieszczenie powinno być oczywiste a i typy opraw orientacyjnie zasygnalizowane. Nastropowy spot nie da tej samej jakości światła co plafoniera czy down, przy kinkiecie trudno czytać, lampa stojąca nie jest tylko ozdobą. Co z tego że wyznaczone są jakieś tam punkty? Ilość światła nawet dokładnie przeliczona na luksy może być wystarczająca a i tak może być miejscami za ciemno PS Jeśli mamy tak ważny dla naszego samopoczucia , nie dający nam spać dylemat jak rozmieszczenie światła, można ściągnąć sobie darmowego DIALux-a i "wklepać" własne pomieszczenie w jakim innym darmowym dwg-u ,żeby zobaczyć jak orientacyjnie światło będzie się tam rozkładać, łącznie z zasięgiem i mocą źródeł. Wszystkie strefy niedoświetlone , zmiany typów opraw oraz ich mocy pokażą gdzie jest pies pogrzebany i co trzeba by zrobić. pozdrawiam dziadek Edytowane 6 Listopada 2013 przez 2112wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.11.2013 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Widzisz, jak ładnie można pomóc - napisac o programie do oświetlenia przy kinkiecie trudno czytać? Przecież sa kinkiety z regulowanym ramieniem, właśnie do czytania. Pomysł kinki w zasadzie jest standardowy - lampa nad stołem, lampa nad kanapą, oczka w kuchni, zwisy nad barkiem. Tak ma 90% forumowiczów. Może nie mają wzorcowo, ale nie spotkałam się z jakimiś skargami we wątkach o lampach. Nie widzę tu jakiś strat finansowych na etapie rozplanowania przewodów elektrycznych. A przewód nad TV zawsze da się zagospodarować. Lampa stojąca ma to do siebie, że można ją przestawiać, więc dostawić do kanapy w razie potrzeby to zaden problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts