Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jeżeli chodzi o tkaninę, myślałam o woalu, panele uszyć w kilku kolorach, z tego samego gatunku materiału oczywiście. Kolory pasujące do wnętrza, od bieli, poprzez beż aż do ciemnej czekolady. "Zagrać" tymi kolorami w oknie, tak by te ciemniejsze tworzyły coś jakby zasłony - przepuszczając mniej światła, a jasniejsze dać w środek. Mam dwa rzędy na karniszu i oba je zagospodarować, naprzemiennie ekranami które by na siebie "zachodziły. Jednolite ekrany, tylko w różnych barwach. Bez jakichkolwiek wzorów, haftów czy innych ozdób na tkaninie. ;)

Mam tylko pytanie co do tych obciążników, są do kupienia w jakichś sklepach? Internecie? I czy można je zastapić np. drewnianymi, oszlifowanymi listewkami. Boje się że te jednak, mogą być zbyt lekkim obciążnikiem...

• Odpowiedzi 3,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zaraz mnie zlinczujecie , ale musze , dlaczego tak koniecznie chcecie zeszpecic często piekne okna , te "ozdoby" niestety robia wiecej złego niz dobrego , poza kilkoma fajnymi tkaninami , wiekszosć to koszmarki , te falbanki , drapowania , kolory brrrrrrr

Rozumiem w blokach , po pierwsze sasiedzi , po drugie rury , nieciekawe kaloryfery , ale i tu mozna z gustem . Sama mam tkaniny w oknach , ale nie porazaja zaraz na wejściu , sa tłem , pokazujecie często piekne domy , w kolejnych etapach " wykańczania" i nagle pod koniec te firaneczki i czar prysł

ja cię nie zlinczuję ;) mam czstopodobn odczucia i sama dumam, co tu wymyślić do domu, by nie pospuć tych pięknych okien.

Przyłączam się. Proponowałam nawet, żeby pokazać również (podkreślam - również a nie tylko) coś innego. Ale niestety... tylko firanki, falbanki, koroneczki.... A mnie się marzy w oknach coś skromnego ale ze smakiem. I od razu zaznaczam, nie chcę nikogo urazić. O gustach się podobno nie dyskutuje.

Zeby przerwać tę ciszę to pochwalę się roletami , które Asia uszyła mi do kuchni :D

http://lh4.ggpht.com/_KsuZOMCQMbo/SxJQf_rijrI/AAAAAAAAA6o/T2nn-3-NUY0/s800/rolety%20011.jpg

http://lh6.ggpht.com/_KsuZOMCQMbo/SxJXXz6QMrI/AAAAAAAAA6w/txp52M1-ouc/s576/rolety%20017.jpg

I nie mam nawet problemu z otwarciem okna na całą szerokość bo na oknami mam schowane skrzynki z roletami zewnętrznymi

:lol:

Asiu, dziękuję jeszcze raz

Ale tu smutno. Nikt nie zagląda?

To ja troszkę popiszę. Jeśli pojawią się jakieś błędy z góry przepraszam, dopada mnie zmęczenie a doba zrobiła się zdecydowanie za krótka.

Małgoś11

Taśmę pod przelotki kupuję w firmie REMA, która mieści się w Babicach koło Lutomierska (okolice Łodzi). Jest to tzw. mgiełka, gdyż jest bardzo cieniutka. Jej zasadniczą zaletą, jakże niezmiernie ważną przy tkaninach firankowych jest to, że po przyklejeniu rozpuszcza się dosłownie i nie jest widoczna lecz wyczuwalna (oczywiście sztywność, którą spowodowała owa taśma). Nie wiem jak zachowują się te mgiełki innych firm, zresztą swojego czasu nawet je szukałam ale bez pozytywnego efektu, ale ta jest dla mnie bardzo dobra jak na moje wysokie wymagania jakościowe. Polecam z czystym sumieniem. Natomiast możesz ją kupić tylko w dużym metrażu. Natomiast zobacz, tak czy tak musisz do mnie przyjechać i może nawet kilka cm jej dostaniesz :D . A tak całkiem na serio to poważnie mam ją na stanie i jeśli ją potrzebujesz to się polecam.

A tak w ogóle wpadłam na pomysł, że od stycznia dokładnie raz w m-cu bardzo szczegółowo i w miarę prosto będę omawiać kilka tematów związanych z oknami. Pokażę zdjęcia z opisami np. karniszy, dodatków do firanek, taśm i innych rzeczy i postaram się wytłumaczyć na co zwracać szczególną uwagę i gdzie to kupować.

Rozpoczął się czas Świąteczny (tzw. żniwa) w dekoracjach okien i brakuje czasu dosłownie na wszystko. Dlatego mogę pojawiać się troszkę mniej niż zawsze ale z pewnością odrobię wszystko po Nowym Roku.

Zazdrostki

Dziś wpadłam na pewien pomysł. Klientka ma w domu zazdrostki dosłownie na wszystkich oknach. Pozostało jedno większe okno o wysokości 180 cm. Dobrałam Pani zwykłą białą organzę, do której i górą i dołem doszyłam zazdrostki. Efekt końcowy był super. I to jest najważniejsze.

Hej !Cicho tu jak makiem zasiał :wink: Dziewczyny,powiem tak,nie jestem krawcową,maszynę mam od jakiegoś miesiąca ,dwóch.Jednak dzięki temu że znalazłam to forum ,pomęczyłam trochę Asię i uparłam sie jak osioł że uszyję sama,mam teraz w jadalni takie oto panele :lol:

http://images39.fotosik.pl/230/9fc8008b15fe254d.jpg

Wiem,wiem,nie ma czym się zachwycać,bo jeden krzywy,drugi...ale zrobiłam sama,choć do końca nie wierzyłam że coś może wyjść.Dlatego jeszcze raz wielkie dzięki za wszystkie rady!!!

A mnie się podobają proste zasłony w jednolitym kolorze, najlepiej nieinwazyjnym, które nie skupiają uwagi od razu na oknie. Ostatnia moja miłość to takie coś: :-)

http://decoratorium.blox.pl/resource/salon_5.jpg

Oj, :D mnie się też podoba :D Piękna kolorystyka

Te zasłony i ta kanapa, i ten stolik drewniany, i te lampy, chociaż dla mnie trochę tam za ciasno, lampy duze, ale widzę je u siebie, jak się wybuduję :lol: to takie będę mieć, a jakże ... a i takie lub podobne proste zasłony też planuję na duuuże okno tarasowe,(piękny widok, to po co go zastawiać firaną) a do kuchni panele podobne jak własnie ma ziutkowa z dodatkiem materiału zasłonowego z salonu, albo roletę rzymską.

Pomóżcie kobietki - ekspertki i nie-ekspertki - każda rada mile widziana.

Powyżej zdjęcia moich rolet - te z gładkiego woalu.

Chciałabym coś do nich dodać.

Myślałam o czymś takim

http://lh5.ggpht.com/_KsuZOMCQMbo/Sxflfx0aHyI/AAAAAAAAA7k/LUsy69vqibs/s576/okno%20001.jpg

Albo coś takiego

http://lh4.ggpht.com/_KsuZOMCQMbo/Sxflf929-RI/AAAAAAAAA7g/yP6NUBJfReI/233657Image017.jpg

Problem w tym, że nie wiem ile trzeba mi materiału - bardziej podaba mi się pierwsze rozwiązanie ale nie wiem czyzlew nie będzie przeszkadzał.

okno przy zlewie ma szer. 89cm wys 130

Drugie okno, to z prawej szer. 117, wys. 160 cm

Chodzi mi wyliczenie długośći i szerokości tkaniny bo wolałabym ten "zwis" mieć węższy jak na pierwszym zdjęciu a nie tak jak na drugim.

HELP - ktoś pomoże?? :roll:

Aha!! Pytanie odnośnie makaronów - już się wcześniej wywewnętrzniałam w tej sprawie :wink: , że jakieś dwa kolory na różnych oknach i że chcę od góry doszyć pas materiału - coś w ten deseń

http://www.vsys.pl/dana/UserFiles/Image/Fotosy/58516320048f0996293a3f.jpg

i dylemat mam taki - wcześniej przewijały się rady, że kupować makarony szersze niż karnisz, żeby były trochę przymarszczone i gęstsze. Ale przy takim szerokim pasie raczej nie da się tego pomarszczyć na karniszu (przynajmniej tak mi się wydaje, a chciałam w górze zrobić tunel, żeby to na rurkę nasunąć) - dobrze myślę? Nie będzie to wyglądać mizernie?