asia_krakowianka 03.11.2013 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Witajcie, po kilku próbach założenia wątku mam nadzieję, że w końcu znalazłam swoje miejsce na forum - dzięki pomocy życzliwych forumowiczów Bo swoje miejsce na ziemi już znalazłam i tam wybuduję swoje Party wg projektu pracowni MGProjekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia_krakowianka 03.11.2013 18:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Rzuty i elewacja w oryginale: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia_krakowianka 03.11.2013 18:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 I zaplanowane zmiany - właśnie trwa adaptacja. Parter: - powiększenie wnęki na lodówkę - automatycznie większa spiżarnia i wiatrołap - przesunięcie okna w kuchni - z obu stron było po 50 cm, po przesunięciu z jednej będzie 70 cm ( potrzebne do zabudowy kuchni) - powiększenie okna z wyjściem na taras - okno/drzwi z systemem HS o wymiarach wys. 270 cm x szer. 500 cm - zlikwidowanie w kotłowni okna - w to miejsce drzwi na ścianie bocznej za garażem Piętro: - zaaranżowanie oddzielnej przestrzeni z dużą sypialnią, łazienką i pralnią oraz garderobą - wyodrębnienie dodatkowej łazienki dla dzieci/gości poprzez zmniejszenie sypialni - zlikwidowanie wnęk na szafy w zabudowie - zmniejszenie ilości okien dachowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia_krakowianka 03.11.2013 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 (edytowane) I okna - najważniejsze to wielkie z systemem HS. Muszę poszukać producenta i wykonawcę, a do tego okna dopasować resztę. Póki co wydaje mi się, że najlepsze i najładniejsze są Schuco, czekam tylko na wycenę. Edytowane 3 Listopada 2013 przez asia_krakowianka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 03.11.2013 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Trzymam kciuki!!! My też budujemy party i jesteśmy na etapie hydrauliki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia_krakowianka 03.11.2013 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Trzymam kciuki!!! My też budujemy party i jesteśmy na etapie hydrauliki. Wiem wiem, przeczytałam dokładnie wszystkie Twoje wpisy o Party, na pewno pomęczę o rady jak zacznie się budowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 03.11.2013 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Na wiosnę ruszacie z budową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia_krakowianka 03.11.2013 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Tak, chyba, że sprawdzi się rosyjska prognoza o zimie stulecia.... Ale planujemy na marzec początek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 03.11.2013 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Fajnie, że się udało przenieść dziennik. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asti 04.11.2013 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Witaj Asiu-Krakowianko Będę podglądać Waszą budowę. Projekt party był u nas na tapecie Wyszlo coś między party a galą, dopasowane do naszych potrzeb i funduszy Piękny domek będziecie mieć A ja będę podglądać i kibicować pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia_krakowianka 04.11.2013 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Fajnie, że się udało przenieść dziennik. Powodzenia Nie obyło się bez pomocy Moderatora, ale jakoś przebrnęłam i jestem wmiejscu, które polecałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 05.11.2013 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Jeśli chcesz wyspę w kuchni pomyśl o poszerzeniu całego domu. Ja poszerzyłem o 1,8m i uważam to za min. Osoby, które odwiedzały mnie przed kupnem projektu jak im pokazałem jak szeroki jest oryginalny salon to były w szoku jak jest różnica między tym co jest na papiarze a w rzeczywistości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia_krakowianka 05.11.2013 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Jeśli chcesz wyspę w kuchni pomyśl o poszerzeniu całego domu. Ja poszerzyłem o 1,8m i uważam to za min. Osoby, które odwiedzały mnie przed kupnem projektu jak im pokazałem jak szeroki jest oryginalny salon to były w szoku jak jest różnica między tym co jest na papiarze a w rzeczywistości Ehh... chciałabym mieć te dodatkowe 1,8m, ale wtedy z niewielkiego domu 137 m2 mamy dodatkowe 18m2 na dole i kolejne 18m2 na poddaszu, więc ok 170 m2 powierzchni użytkowej. Przy tych gabarytach pewnie wybralibyśmy inny projekt niż Party. Poza tym raczej nie jest to dom do końca życia i na tym etapie chcemy niewielki dom, który nas nie wykończy finansowo i na niewielkiej działce (częste wyjazdy, brak czasu na zajmowanie się ogrodem i dużym domem). Ale na pewno przestrzeń jest wtedy duuuużo przyjemniejsza i łatwiej coś poustawiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia_krakowianka 05.11.2013 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Sprawa okien z HS na tapecie. Pierwsze kosztorysy z firm jakie zapytaliśmy nas zmiażdżyły:( Okno/drzwi o wymiarach 2.7x5.5m Podaję ceny bardzo przybliżone. Zakładam szkło dwukomorowe ( pakiet 3 szybowy ) Montaż standardowy. Drzwi przejezdne 5000 x 2700 , 1 X Stałe 1 X PPrzes. ASS70HI - ok 30 000 zł ( wersja ręczna ) ASS70HI E-slide dopłata ok 6000 zł ( wersja elektryczna ) ASS77PD - ok 65 000 zł ( wersja elektryczna ) Ceny netto należy dliczyć należny podatek VAT Chyba mi przeszło Zaczynam szukać nowego pomysłu na drzwi tarasowo-widokowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 05.11.2013 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Po takich wycenach, tarasówki tego kalibru na pewno przestałyby mi się podobać . Moje skromne drzwiczki przesuwne 270x230, 3szyby, ciepła ramka kosztowały 4500:). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.11.2013 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 zrób fixa na połowie a połowę lub mniej otwieraną HSMój HS 3 m długości kosztował 11 tyś. Tyle, co pozostałe okna. Ja bym zastanowiła się nad pomieszczeniem pod schodami - schodki w dół to komplikacje przy fundamentach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia_krakowianka 06.11.2013 21:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 zrób fixa na połowie a połowę lub mniej otwieraną HS Mój HS 3 m długości kosztował 11 tyś. Tyle, co pozostałe okna. Ja bym zastanowiła się nad pomieszczeniem pod schodami - schodki w dół to komplikacje przy fundamentach. Właśnie o tym Fixie muszę też doczytać, bo to faktycznie może być jeszcze lepsze rozwiązanie, tylko nie wiem czy się da bo chcę HS w aluminium. A co do pomieszczenia pod schodami - będzie tam toaleta. Miałam mnóstwo wątpliwości związanych z tym, że nie jest to na jednym poziomie, ale: - żeby podnieść do poziomu "0" schody trzeba wysunąć o dwa stopnie czyli ok 40 cm, a już i tak zmniejszamy hol powiększając wnękę na lodówkę, spiażarnię i wiatrołap - podpisaliśmy umowę z kierownikiem budowy, który budował już taki dom i podobno nie ma wielkich problemów - miałam możliwość zobaczenia w realu jak to wygląda i jest naprawdę ok A jak się to sprawdzi w naszym przypadku - jak ze wszystkim zobaczymy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asti 07.11.2013 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 (edytowane) Witam się znów Widzę, że planujecie dużo przeszkleń. U nas okna w miarę standardowo. tarasowe szerokości 2,7 chyba dzielone na pół. Jedna częśc fix. Drugie okno w salonie, małe szaleństwo Prawdopodobnie cały fix. Pozwalam sobie wstawić fotki, coby pokazać jak to u nas wygląda. Nasz dom jest metr dłuższy? Nie wiem jak to napisać.. Gdzie tu długość, gdzie szerokość... W każdym razie dla mnie o ten metr za długi :/ Ale tego już się nie zmieni. Przestrzeń w salonie jest spora. Zapewne inne odczucia będę miała, jak (mam nadzieję) za rok będę mieszkać i będą już meble.. Brakuje daszku nad wejściem. Myślimy jak to rozwiązać. Nie ma betonowej konstrukcji. Prawdopodobnie będzie drewno plus ... nie wiemy co pozdr.e. Edytowane 7 Listopada 2013 przez asti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia_krakowianka 07.11.2013 12:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 (edytowane) "Widzę, że planujecie dużo przeszkleń. U nas okna w miarę standardowo. tarasowe szerokości 2,7 chyba dzielone na pół. Jedna częśc fix. Drugie okno w salonie, małe szaleństwo Prawdopodobnie cały fix." Marzenia o dużej ilości okien i światła wynikają z posiadania mieszkania z salonem od strony wschodniej - przez cały rok jest ciemno i o ile latem rekompensuje nam to brak upału to jednak mam dość świecenia światła przez okrągły rok i stanów depresyjnych od jesieni do późnej wiosny:) a raczej jestem urodzona optymistka:) Edytowane 7 Listopada 2013 przez asia_krakowianka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reni1980 07.11.2013 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 helloł Asia przyszłam kibicować i natknęłam się na moją elewację, zobacz tez moje okna mam 2 hs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts