Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

krakowskie Party u Asi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 140
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

I zaplanowane zmiany - właśnie trwa adaptacja.

Parter:

- powiększenie wnęki na lodówkę - automatycznie większa spiżarnia i wiatrołap

- przesunięcie okna w kuchni - z obu stron było po 50 cm, po przesunięciu z jednej będzie 70 cm ( potrzebne do zabudowy kuchni)

- powiększenie okna z wyjściem na taras - okno/drzwi z systemem HS o wymiarach wys. 270 cm x szer. 500 cm

- zlikwidowanie w kotłowni okna - w to miejsce drzwi na ścianie bocznej za garażem

parter zmiany.JPG

Piętro:

- zaaranżowanie oddzielnej przestrzeni z dużą sypialnią, łazienką i pralnią oraz garderobą

- wyodrębnienie dodatkowej łazienki dla dzieci/gości poprzez zmniejszenie sypialni - zlikwidowanie wnęk na szafy w zabudowie

- zmniejszenie ilości okien dachowych

pietro zmiany w sypialni.JPG

I okna - najważniejsze to wielkie z systemem HS. Muszę poszukać producenta i wykonawcę, a do tego okna dopasować resztę. Póki co wydaje mi się, że najlepsze i najładniejsze są Schuco, czekam tylko na wycenę. Drzwi_podnosno_przesuwne_Schuco_Corona_CT_HS.jpgimages.jpeg Edytowane przez asia_krakowianka

Jeśli chcesz wyspę w kuchni pomyśl o poszerzeniu całego domu. Ja poszerzyłem o 1,8m i uważam to za min. Osoby, które odwiedzały mnie przed kupnem projektu jak im pokazałem jak szeroki jest oryginalny salon to były w szoku jak jest różnica między tym co jest na papiarze a w rzeczywistości

Jeśli chcesz wyspę w kuchni pomyśl o poszerzeniu całego domu. Ja poszerzyłem o 1,8m i uważam to za min. Osoby, które odwiedzały mnie przed kupnem projektu jak im pokazałem jak szeroki jest oryginalny salon to były w szoku jak jest różnica między tym co jest na papiarze a w rzeczywistości

Ehh... chciałabym mieć te dodatkowe 1,8m, ale wtedy z niewielkiego domu 137 m2 mamy dodatkowe 18m2 na dole i kolejne 18m2 na poddaszu, więc ok 170 m2 powierzchni użytkowej. Przy tych gabarytach pewnie wybralibyśmy inny projekt niż Party. Poza tym raczej nie jest to dom do końca życia i na tym etapie chcemy niewielki dom, który nas nie wykończy finansowo i na niewielkiej działce (częste wyjazdy, brak czasu na zajmowanie się ogrodem i dużym domem). Ale na pewno przestrzeń jest wtedy duuuużo przyjemniejsza i łatwiej coś poustawiać:)

Sprawa okien z HS na tapecie. Pierwsze kosztorysy z firm jakie zapytaliśmy nas zmiażdżyły:(

Okno/drzwi o wymiarach 2.7x5.5m

Podaję ceny bardzo przybliżone. Zakładam szkło dwukomorowe ( pakiet 3 szybowy ) Montaż standardowy.

Drzwi przejezdne 5000 x 2700 , 1 X Stałe 1 X PPrzes.

ASS70HI - ok 30 000 zł ( wersja ręczna )

ASS70HI E-slide dopłata ok 6000 zł ( wersja elektryczna )

ASS77PD - ok 65 000 zł ( wersja elektryczna )

Ceny netto należy dliczyć należny podatek VAT

Chyba mi przeszło :) Zaczynam szukać nowego pomysłu na drzwi tarasowo-widokowe :)

zrób fixa na połowie a połowę lub mniej otwieraną HS

Mój HS 3 m długości kosztował 11 tyś. Tyle, co pozostałe okna.

Ja bym zastanowiła się nad pomieszczeniem pod schodami - schodki w dół to komplikacje przy fundamentach.

Właśnie o tym Fixie muszę też doczytać, bo to faktycznie może być jeszcze lepsze rozwiązanie, tylko nie wiem czy się da bo chcę HS w aluminium.

A co do pomieszczenia pod schodami - będzie tam toaleta. Miałam mnóstwo wątpliwości związanych z tym, że nie jest to na jednym poziomie, ale:

- żeby podnieść do poziomu "0" schody trzeba wysunąć o dwa stopnie czyli ok 40 cm, a już i tak zmniejszamy hol powiększając wnękę na lodówkę, spiażarnię i wiatrołap

- podpisaliśmy umowę z kierownikiem budowy, który budował już taki dom i podobno nie ma wielkich problemów

- miałam możliwość zobaczenia w realu jak to wygląda i jest naprawdę ok

A jak się to sprawdzi w naszym przypadku - jak ze wszystkim zobaczymy:)

Witam się znów :)

Widzę, że planujecie dużo przeszkleń. U nas okna w miarę standardowo.

tarasowe szerokości 2,7 chyba dzielone na pół.

Jedna częśc fix.

Drugie okno w salonie, małe szaleństwo ;) Prawdopodobnie cały fix.

Pozwalam sobie wstawić fotki, coby pokazać jak to u nas wygląda.

Nasz dom jest metr dłuższy? Nie wiem jak to napisać.. Gdzie tu długość, gdzie szerokość... ;)

W każdym razie dla mnie o ten metr za długi :/ Ale tego już się nie zmieni.

Przestrzeń w salonie jest spora. Zapewne inne odczucia będę miała, jak (mam nadzieję) za rok będę mieszkać i będą już meble..

Brakuje daszku nad wejściem. Myślimy jak to rozwiązać.

Nie ma betonowej konstrukcji. Prawdopodobnie będzie drewno plus ... nie wiemy co :)

pozdr.e. :)

DSC_1145.jpg

DSC_0966.jpg

DSC_0971.jpg

DSC_0961.jpg

Edytowane przez asti

"Widzę, że planujecie dużo przeszkleń. U nas okna w miarę standardowo.

tarasowe szerokości 2,7 chyba dzielone na pół.

Jedna częśc fix.

Drugie okno w salonie, małe szaleństwo ;) Prawdopodobnie cały fix."

Marzenia o dużej ilości okien i światła wynikają z posiadania mieszkania z salonem od strony wschodniej - przez cały rok jest ciemno i o ile latem rekompensuje nam to brak upału to jednak mam dość świecenia światła przez okrągły rok i stanów depresyjnych od jesieni do późnej wiosny:) a raczej jestem urodzona optymistka:)

Edytowane przez asia_krakowianka