Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy w przypadku zwarcia instalacji elektrycznej powinien "wylecieć" tylko bezpiecznik o najmniejszym amperażu, czy wszystkie po kolei?

Mam po koleji bezpieczniki S 50A, 32A, 16A wszystkie typu C. Ostatnio gdy powstało zwarcie poleciały wszystkie po kolei? Czy to jest poprawne? Elektryk zapewniał że tak. Dla mnie jest to conajmniej zastanwiające!? :roll:

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeśli instalacja byłaby wykonana zgodnie z projektem - a ten nie był wersją "oszczędną " - to powinna być zachowana selektywność , czyli własnie powinien wyłączyć , ten bezpiecznik , który zabezpieczał obwód , w którym wystąpiło zwarcie.

Mógł nie wyłączyć w dostatecznie krótkim czasie - i wtedy powinien wyłączyć ten poprzedzający...

Tak na prawdę zależy to od wspomnianych charakterystyk , lub od stosunku prądów bezpieczników tradycyjnych - jeśli stosunek ten jest > 1.6 to selektywność jest zachowana .

Obecnie jest najczęściej tak ,że główny - to wkładka topikowa , a ten dalej od zasilania to wyłacznik "S". W takiej sytuacji sprawdza się w specjalnych tablicach - które są w katalogach tych wyłączników.

Typ C to powinienes mieć raczej w złączu. W rozdzielni już raczej B, ale to wszystko zalezy od projektu i założeń. Stopniowanie zabezpieczeń ma swoje zasady. Niestety dokładnie ich nie znam.

W złączu, to nawet D, ale w domu raczej C, a w szczególności przy oświetleniu halogenowym z transformatorami

charakterystyka (pradowo-czasowa) zabezpieczenia pozwala tak dobrac stopnie zabezpieczen aby dzialaly one selektywnie a wiec wylaczalo sie zabezpieczenie najblizsze odbiornikowi. Selektywnosci nie zapewni tylko przejscie z ch-ki C na B (np z 16C na 16B). Obnizyc przede wszytskim obnizyc 1,6x wartosc pradu wylaczajacego kolejne zabezpieczenie uwzgledniajac ch-ke czasowa zabezpieczenia. Np za zabezpieczeniem A32C mozna zainstalowac spokojenie zarowno A16B jak i A16C i beda dzialac selektywnie. Ch-ke czasowa i prad wylaczajacy zabezpieczenia dobiera sie ze wzgledu na odbiornik(!). Wszystkie wyzsze wylaczniki powinny jedynie spelniac role zabezpieczen linii (kabla) i spelniac warunki selektywnosci.

Jedynym sposobem zapewnienia selektywności jest zastosowanie wkładek topikowych jako zabezpieczenia główne, a wyłaczników nadmiarowo-prądowych jako zabezpieczeń poszczególnych obwodów. Wyłaczniki (tzw. eski) maja dwie charakterystyki. Jedna określa sposób działania w przypadku przeciążeń (i w tym przypadku jest możliwe selektywne działanie zabezpieczeń np. C32 i B16), druga charakterystyka określa działanie w przypadku zwarcia i tutaj praktycznie nie ma znaczenia czymamy D, C czy B. Prąd zwarciowy (który nie jest w esce ograniczany)jest zwykle na tyle duży, że wyłacza każde zabezpieczenie. W przypadku wkładki topikowej prąd zwarciowy jest ograniczony poprzez rezystancję drucika i osiąga dużo mniejsze wartości.

Zaznaczam, że nie jestem specjalistą od zabezpieczeń elektrycznych, a to co piszę wynika z analizy charakterystyk oraz doświadczenia (też mi wywala wszystko łącznie z zabezpieczeniam głównym - zrobionym na razie za pomoca wyłaczników nadmiarowo-prądowych.

Czy w przypadku zwarcia instalacji elektrycznej powinien "wylecieć" tylko bezpiecznik o najmniejszym amperażu, czy wszystkie po kolei?

Mam po koleji bezpieczniki S 50A, 32A, 16A wszystkie typu C. Ostatnio gdy powstało zwarcie poleciały wszystkie po kolei? Czy to jest poprawne? Elektryk zapewniał że tak. Dla mnie jest to conajmniej zastanwiające!? :roll:

Sytuacja którą opisujesz jest nieprawidłowa. Zabezpieczenia powinny działać selektywnie. Jeśli twój elektryk stwierdził że wszystko jest OK to oznacza że jet to d...a a nie elektryk. Pomiędzy zabezpieczeniami instalacyjnymi o wartościach i typach jak napisałeś praktycznie nie występuje selektywność zadziałania w przypadku zwarcia szczególnie jeśli występuje to w pobliżu transformatora. Bezpieczniki mają wyzwalacze elektromagnetyczne taka jest ich konstrukcja i nic na to nie poradzisz . Następna sprawa jest dziwny sposób budowy instalacji. W budynkach jednorodzinnych nie występuje potrzeba stosowania takiego stopniowania zabezpieczeń. Coś ten twój elektryk zbyt mocno przekombinował sprawę.

Pozdrawiam

Sytuacja którą opisujesz jest nieprawidłowa. Zabezpieczenia powinny działać selektywnie. Jeśli twój elektryk stwierdził że wszystko jest OK to oznacza że jet to d...a a nie elektryk. Pomiędzy zabezpieczeniami instalacyjnymi o wartościach i typach jak napisałeś praktycznie nie występuje selektywność zadziałania w przypadku zwarcia szczególnie jeśli występuje to w pobliżu transformatora. Bezpieczniki mają wyzwalacze elektromagnetyczne taka jest ich konstrukcja i nic na to nie poradzisz . Następna sprawa jest dziwny sposób budowy instalacji. W budynkach jednorodzinnych nie występuje potrzeba stosowania takiego stopniowania zabezpieczeń. Coś ten twój elektryk zbyt mocno przekombinował sprawę.

Pozdrawiam

Nie masz racji. Przy zastosowaniu typowych esów przy zwarciu prąd zwarcia jest na tyle duży że wylecą wszystkie zabezpieczenia ES aż do zabezpieczeń topikowych.

Sposobem rozwiązania tego problemu jest zastosowanie w zabezpieczeniu głównym ESów selektywnych ale niestety ich koszt to ok 750zł.

Dodam że te zabezpieczenia łatwo sie rozpoznaje po tym że oprócz zacisków prądowych posiadają zasik dodatkowy do podłączenia przewodu neutralnego.

Moja wypowiedź jest poparta doświadczeniem. Prawda że selektywność zabezpieczeń powinna być zachowana, ale jak już pisałem i Twój przedmówca zgadza się, że w przypadku zwarcia prąd zwarciowy jest tak duży że na ogól (95% przypadków) wylatyją wszystkie ESy. Inaczej jest w przypadku selektywnego doboru zabezpieczeń topikowych.

Rada to zastosowanie zabezpieczeń pn. firmy Moeller z serii LSH.

Moja wypowiedź jest poparta doświadczeniem. Prawda że selektywność zabezpieczeń powinna być zachowana, ale jak już pisałem i Twój przedmówca zgadza się, że w przypadku zwarcia prąd zwarciowy jest tak duży że na ogól (95% przypadków) wylatyją wszystkie ESy. Inaczej jest w przypadku selektywnego doboru zabezpieczeń topikowych.

Rada to zastosowanie zabezpieczeń pn. firmy Moeller z serii LSH.

Krzysztofh

W instalacjach brak jest selektywności bo niestety elektromonterzy bezmyślnie stosują wszędzie jak leci wyłaczniki instalacyjne. Nic praktyka nie ma tu do powiedzenia. Rada jest taka aby w instalacjach przemysleć sprawę selektywności, ograniczyć do minimum ilość stopni zabezpieczeń np. w budynku jednorodzinnym do 2 (bezpiecznik topikowy przedlicznikowy ograniczający i wyłącznik instalacyjny na obwodzie odbiorczym). Nie stosować jak leci samych tylko nadmiarówek ale pamiętać że są jeszcze bezpieczniki topikowe i wyłączniki selektywne.

Pozdrawiam

Masz rację, ale STOEN w swoich wymaganiach ujętych w wydanych warunkach określił zabezpieczenie przyłącza (topikowe BM) oraz zabezpieczenie przedlicznikowe nadmiarowo-prądowe przystosowane do plombowania. Czyli już są dwa, z czego tak na prawde jedno jest wrażliwe (nadmiarówka).

Potem w rozdzielnicy jest tylko jedno zabezpieczenie nadmiarowe osobno na każdy obwód (plus różnicówka oczywiście).

Jak sam widzisz życie nie jest takie proste.

Zatem mam szeregowo trzy zabezpieczenia z czego dwa nie selektywne. Kiedyś jak już się wprowadzę wymienię nadmiarówkę przed licznikiem na selektywną i powinienem mieć spokój.

(..)Wyłaczniki (tzw. eski) maja dwie charakterystyki. Jedna określa sposób działania w przypadku przeciążeń (i w tym przypadku jest możliwe selektywne działanie zabezpieczeń np. C32 i B16), druga charakterystyka określa działanie w przypadku zwarcia i tutaj praktycznie nie ma znaczenia czymamy D, C czy B.

gdyby tak bylo to nie mialoby sensu stosowanie roznych wyl instalacyjnych. wylacznik instalacyjny ma przede wszystkim chronic instalacje i urzedzenia podlaczone za nim. Jesli stopnie zabezpieczen sa dobrane prawidlowo selektywnosc powinna byc zachowana. Nalezy tu uwzglednic cala ch-ke czasowo-pradowa wylacznika.

Prąd zwarciowy (który nie jest w esce ograniczany)jest zwykle na tyle duży, że wyłacza każde zabezpieczenie. W przypadku wkładki topikowej prąd zwarciowy jest ograniczony poprzez rezystancję drucika i osiąga dużo mniejsze wartości.

(...)

zasada dzialania wylacznika topikowego i wylacznika instalacyjnego jest taka sama. wylacznik topikowy jedynie wymaga wymiany wkladki. Wylacznik nie potrafi rozroznic czy prad jest pradem wynikajacym z przeciazenia czy ze zwarcia (zwarcie i przeciazenie ma ten sam charakter).

Jasne, tylko, że przy przeciążeniu ma to sens powiedzmy przekroczenie prądu nominalnego jest 2-ktrotne. Tutaj zabezpieczenia powinny zadziałać selektywnie (pod warunkiem, że są dobrze dobrane).

W przypadku prądu zwarciowego jego wartości żadko są mniejsze od 200A. Jeżeli porównasz charakterystyki zabezpieczeń B,C i D łatwo dojdfziesz do wniosku,że w tym samym czasie zadziałają wszystkie zabezpieczenia po kolei. Taką sytuację obserwowałem dość często. Potwierdzają to również specjaliści ze STOENu oraz doradcy techniczni np. firmy Moeller.

Typ C to powinienes mieć raczej w złączu. W rozdzielni już raczej B, ale to wszystko zalezy od projektu i założeń. Stopniowanie zabezpieczeń ma swoje zasady. Niestety dokładnie ich nie znam.

Wszystkie są typu C ponieważ do obwodu wpięty jest silnik trójfazowy napedzający hydrofor.