Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzięki. W 100% zgadam się z odpowiedzią krzysztofj .

Tak wogóle z tego wynika że nie ma dobrego rozwiązania. Wkładka topikowa zapewni w moim przypadku selektywność ale będzie zaplombowana i w razie "w" będę musiał wzywać elektrownię i płacić za usługę.

U mnie jest o tyle trudniej że mam głowne zapezpieczenie na strychu. Ale za to mam podwójne zapezpieczenie przedlicznikowe (2x 50A)!

Dzięki za wszystkie wypowiedzi.

https://forum.murator.pl/topic/18439-pytanie-z-brany-elektrycznej/page/3/#findComment-316020

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

PRZEPRASZAM ale mam pytanie.

Problem jest następujący, mamy parę gniazd na zewnatrz budynku, podczas naszej nieobecności mieliśmy próbe włamania i prawdopodobnie aby teren nie był oświetlony zrobiono zwarcie w instalacji a co za tym idzie zadziałał "wyłącznik przeciwporażeniowy" i odłączył wszystko w domu. Teraz pytanie jak zrobić aby oświetlenie "czujnikowe zewnetrzne domu" dziłało pomimo zrobienia zwarcia w instalacji, oraz jakie obwody warto w domu połączyc poza "wyłącznikiem przeciwporażeniowym" aby w zimie dom pozostawiony na okres urlopu nie zamarzł i był bezpieczny.

Pzdrv.

na samo oswietlenie ogrodu na pewno wystarczy B6 i z takim zabezpieczeniem bedzie latwiej uzyskac selektywnosc. gniazda i nisko umieszczone oswietlenie mozna podlaczyc na oddzielnym obwodzie i wyjezdzajac na wakacje je wylaczyc.

w obwodzie gniazd w ogrodzie powinno sie stosowac wylacznik roznicowopradowy choc wiele urzadzen w ogrodzie nie "wykorzystuje" PE.

https://forum.murator.pl/topic/18439-pytanie-z-brany-elektrycznej/page/3/#findComment-316038

PRZEPRASZAM ale mam pytanie.

Problem jest następujący, mamy parę gniazd na zewnatrz budynku, podczas naszej nieobecności mieliśmy próbe włamania i prawdopodobnie aby teren nie był oświetlony zrobiono zwarcie w instalacji a co za tym idzie zadziałał "wyłącznik przeciwporażeniowy" i odłączył wszystko w domu. Teraz pytanie jak zrobić aby oświetlenie "czujnikowe zewnetrzne domu" dziłało pomimo zrobienia zwarcia w instalacji, oraz jakie obwody warto w domu połączyc poza "wyłącznikiem przeciwporażeniowym" aby w zimie dom pozostawiony na okres urlopu nie zamarzł i był bezpieczny.

Pzdrv.

To jest problem, o którym pisałem cześniej w jakimś postcie. Zostałem wtedy potraktowany jako nadgorliwiec bo stosuję bogato wyposażoną rozdzielnicę.

Dla przykładu podam że zastosowałem 3 różnicówki 3-fazowe zasilające obwody domowe zabezpieczone nadmiarówkami.

Ponadto 4 różnicówki chroniące alarm, kocioł, zasilanie obwodów zewnętrznych (oświetlenie ogrodu i gniazdo) oraz zasilanie napędu bramy ogrodzeniowej.

Wszystko po to aby właśnie uniknąć takiej sytuacji, o której z resztą pisałem.

Jak widać długo nie trzeba było czekać, aby wspomniany przypadek komuś się przydarzył (współczuję).

W Twoim przypadku albo zastosuj osobny obwód z niezależnym zasilaniem albo przynajmniej zadbaj o jego wyłączanie ręczne podczas nieobecności.

W przypadku oświetlenia interwencyjnego (halogeny sterowane czujkami PIR) powstaje jednak pewna nikonsekwencja, bo jak je wyłączymy to nici z naszego oświetlania intruzów kiedy nas nie ma w domu.

https://forum.murator.pl/topic/18439-pytanie-z-brany-elektrycznej/page/3/#findComment-316098

Krzysztofh, nie wszystko zrozumiałem ale mam nadzieje że elektryk to jakoś potrafi zrobić aby "halogeny PIR" i obwód kotła CO były zasilane niezależnie tak aby "opadnięcie" włącznika przeciwporażeniowego nie "odcinało" całego domu od zasilania a szczególnie tych obwodów. Pzdrv. pwm
https://forum.murator.pl/topic/18439-pytanie-z-brany-elektrycznej/page/3/#findComment-316221