Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pokój dla 17-latka - pomysły? :)

Snickers96

Recommended Posts

Witam! Mam 17 lat i planuję remont pokoju. Może nie tyle remont, lecz zbudowanie go od zera, gdyż będzie on zrobiony w obecnie "surowym" pomieszczeniu. Ma ono wymiary 5.60 m x 3.23 m z niewielkim "wypukleniem" (67 x 8 cm), gdzie jest jakiś komin, ale obecnie nieużywany.

Pokój chciałbym urządzić w jakimś nowoczesnym stylu. Ściany w kolorze kolory szarym (grafitowym) z dodatkiem jakieś jaskrawego (limonki) + biały sufit. Na podłodze panele (już zakupione), jasne, taki zwyczajne - jeżeli to komuś pomoże w pomocy mi to sprawdzę i podam dokładną ich nazwę koloru.

W pokoju nie ma jeszcze drzwi "na stałe" i tutaj mam możliwość wyboru, czy mają być one na środku ściany czy z boku (wszystko przedstawiłem na schematycznych rysunkach).

Na jednej ścianie jest duże okno od strony południowej. Pod oknem będzie grzejnik, tak jak na rysunkach. Ma mieć długość 2 m bodajże.

W pokoju musi się znaleźć biurko, gdyż przede mną jeszcze kilka lat nauki, rozkładana kanapa/sofa będąca takim 2w1 - meblem do posiedzenia i spania, regał na książki, stolik nocny, szklany/nowoczesny stolik na środku, niska szafka pod tv, komoda lub szafa na ubrania.

Zastanawiałem się na fototapetą na ścianie naprzeciwko okna, lecz nie wiem czy to dobry pomysł. Na fototapecie miasto nocą lub coś w tym stylu.

Drodzy Forumowicze! Proszę o pomoc w podjęciu decyzji jak urządzić mój pokój. Czy drzwi powinny się znaleźć na środku czy z boku ściany - jak będzie praktyczniej? Jak rozłożyć meble, by ładnie się to prezentowało i było funkcjonalne. Czekam na wasze opinie i pomysły, a także zdjęcia mebli czy kanapy! Za wszystkie z góry serdecznie dziękuje.

Załączam schematyczne rysunki pokoju: jego wymiary, oraz dwa moje wstępne projekty.

wymiary.jpgprojekt1.jpgprojekt2.jpg

biurko tyłem do okna?

To duży pokój, mozna wydzielić mu dwie strefy:

- sypialną, z szafą i łóżkiem. W szafie, prócz ciuchów mogłbyś mieć też inne rzeczy, chociażby podręczniki szkolne.

- dzienną z wielkim biurkiem i miejscem na posiedzenie z kumplem na pufach

Strefy mozna oddzielić od siebie ażurowym regalem na ksiązki (jak IKEA Expedit)

http://images64.fotosik.pl/344/b441c713f78f508e.jpg

Proponuje taki układ

http://img823.imageshack.us/img823/7461/hh4p.jpg

Hmm... układ sam w sobie nawet niezły, ale jak to już wspomniał Elfir, biurko tyłem do okna nie jest dobrym pomysłem raczej. Ja zawsze właśnie biurko ustawiałem przodem do okna, bądź tak, by światło padało na nie z lewej strony. Jak również nie przy grzejniku, bo ciepło źle działa na komputer.

http://images64.fotosik.pl/344/b441c713f78f508e.jpg

Podzielenie pokoju na 2 części bardzo mi się podoba, lecz coś w twoim projekcie mi jeszcze brakuje, coś bym zmieniał. Musiałbym sie nad tym dłużej zastanowić.

Jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś pomysły, to jestem otwarty na wasze propozycje :)

p.s. W jakim programie tworzycie takie plany pomieszczeń, bo widzę że to ten sam program został użyty?

Snickers96 w twoim układzie biurko jest na ścianie przy oknie,siedząc przy nim tyłem i tak zasłaniasz padające światło,pod oknem się nie da bo masz kaloryfer.

Bez sensu jest ustawiać je w ten sposób aby było dominującym meblem po wejściu do pokoju,bo jak wiadomo nie zawsze na nim panuje idealny porządek.

Umieściłam je w rogu razem z szafą i regałem na książki,którą częściowo zasłaniają drzwi.

Mnie się podział pokoju nie podoba,powstanie 8m przestrzeń z biurkiem w której będziesz musiał przyjmować swoich znajomych,dlatego stawiam na wielofunkcyjny pokój.

Edytowane przez kinka

Snickers96 w twoim układzie biurko jest na ścianie przy oknie,siedząc przy nim tyłem i tak zasłaniasz padające światło,pod oknem się nie da bo masz kaloryfer.

Bez sensu jest ustawiać je w ten sposób aby było dominującym meblem po wejściu do pokoju,bo jak wiadomo nie zawsze na nim panuje idealny porządek.

Umieściłam je w rogu razem z szafą i regałem na książki,którą częściowo zasłaniają drzwi.

Mnie się podział pokoju nie podoba,powstanie 8m przestrzeń z biurkiem w której będziesz musiał przyjmować swoich znajomych,dlatego stawiam na wielofunkcyjny pokój.

Wielofunkcyjny pokój to najlepsza opcja moim zdaniem, sam całe życie takie miałem :)

Jasne, tutaj się z wami zgodzę, że pokój wielofunkcyjny jest najlepszy - tak chce ten stworzyć (może nie powiedziałem tego wprost). Ale w projekcie kinki chodziło mi o położenie biurka. Może faktycznie dając je przy samym oknie będę sam sobie zasłaniał światło, ale wersja ułożenia go po drugiej stronie pod ścianą też jakoś do mnie nie przemawia :/

• 1 month później...
  • 2 weeks później...

Biurko koło okna to nigdy nie jest dobry pomysł, chyba że chłopak preferuje siedzenie po nocach, a dzień na zajęty... choć w lecie to i tak tu nie pomoże.

Natomiast łóżko obok okna to też nie jest dobry pomysł. :p

Szkoda, że się nie da pod oknem umieścić biurka. Po co mu tv w pokoju, może jeszcze dorzucicie lodówkę, umywalkę i kibelek to będzie dopiero wielofunkcyjny...