Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak świerki były kopane to niektóre galązki mogą uschnąć i na to nie ma rady.

A co do karczownika, to warto poświęcić się i bardzo solidnie podlać te świerki ale tak, żeby pływały, najlepiej ukształtować pod nimi pojemne misy ziemne i kilka razy napełnić wodą. To powinno pomóc zlikwidować te tunele karczownika.

• Odpowiedzi 437
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...

Ja wszystkim drzewom i krzewom młodym, na jesień sypię siarczan potasu z magnezem (MgO+SO3) . To je wzmacnia, a 2 torebki po 1 kg starczają mi na 3 lata :-). Dopóki mączniak nie zniknie, a są jeszcze liście - ja bym pryskała przeciw grzybowi.

Moja Chariot ma nowe liście i niedawno miała piękne kwiaty. Amistar zdziałał cuda , w likwidacji mączniaka:D

I mam nadzieję, że ta zima tez będzie " zielona" :-)))

• 6 months później...
  • 2 months później...
nie znalazłam odpowiedzi na forum, może słabo szukałam...moja glicynia nie jest w najlepszej kondycji...na liściach ma plamy brązowe zaczynają się pojawiać od krawędzi liścia po czym liść usycha, ogólnie roślina jakoś "przędzie" pojawiają się nowe liście, i na początku są zdrowe...opryskiwałam już topsinem...bo może grzyby, czymś na przędziorka bo mam zaatakowane iglaki...w każdym razie nie od oprysków te problemy... opryskiwałam w dużych odstępach czasu,i cały czas obserwowałam co się dzieje....

• 2 weeks później...

c.d o mojej trefnej róży :D róża co prawda mączniaka już w tym roku nie miała, pięknie kwitła i odwdzięczyła mi się tym że ma teraz WCIORNASTKA :D przędziorka i jakieś mszyce też wypatrzyłam. Niestety żałuję, że jej wcześniej nie wywaliłam, bo pewnie mączniak ją tak osłabił a raczej te antybiotyki, że złapała wszystko co możliwe, pozostałe róże jakoś się trzymają ale przędziorek już je dopada :evil:

Przeczytałam, że jest już na rynku Envidor 240 SC ale w dużych butlach.

Widzieliście gdzieś małe opakowania? A może jakaś inna chemia?

Wciornastku, czy możliwe że Twoja imienniczka może być też na wiciokrzewie? no i jak skutecznie się z nią pożegnać?

No własnie pod spodem nic nie ma... Żadnego szkodnika, ani sladów drążenia ani czegoś podobnego...

Generalnie wyglada to jak wycieki "soku z brzozy"... Ponoc jest słodki może z tego ten brązowy kolor..? Chyba jednak nie jest to normalne, bo pojawiło się tylko na jednym drzewie, ale trochę mnie martwi, bo byłoby szkoda drzewa...

No własnie pod spodem nic nie ma... Żadnego szkodnika, ani sladów drążenia ani czegoś podobnego...

Generalnie wyglada to jak wycieki "soku z brzozy"... Ponoc jest słodki może z tego ten brązowy kolor..? Chyba jednak nie jest to normalne, bo pojawiło się tylko na jednym drzewie, ale trochę mnie martwi, bo byłoby szkoda drzewa...

Posadziłem złotokap w maju tego roku, w słonecznym miejscu, jednak słabo rośnie, zaczęły mu żółknąć liście. Może jest to spowodowane złą glebą.

Bardzo proszę o pomoc jak to sprawdzić, i ewentualnie jak poprawić jakość gleby?