Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 437
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pinus, radzisz trochę cieniować świerki. Zastanawiam się nad posadzeniem takiego żywopłotu. Tyle tylko że pomiędzy naszym domem a sąsiada nie ma kolosalnych odległości i jak nie jeden to drugi fragment żywopłotu by zacieniał. Reszta raczej całkiem "odsłonięta". W takich warunkach maja szanse świerki (gleba raczej piaszczysta), jak tak to jakie gatunki najlepiej? Na jakiej szerokości żywopłotu można utrzymać świerki - można je intensywnie ciąć?

Pinus- dzięki

Mam jeszcze jedno (chyba :lol: ) pytanie do Ciebie- na tych świerkach pajawiły się pajączki- takie małe ohydne, zielone, zbijają się razem w kokony- ohyda brrr.. Pinus -czy to mogą być przędziorki ??? Ja nie mam pojęcia jak taki okaz wygląda? Może się już z nimi spotkałeś :wink:

Już polaliśmy trochę jakąś trutką- właśnie na przędziorka. Część tych robali zdechła, niektóre okazy zostały. Możliwe że to te pająki załatwiły moje świerki (2 już wykopałam i spaliłam :cry: wszystkie igiełki im spadły, dwóm opadają igiełki ale nie tak intensywnie- dałam im jeszcze czas) Reszta pięknie kwitnie- cuda

Pinus,

ja też mam pytanie w temacie świerków. Posadziłam świerki pospolite jako żywopłot w tzw. "piątkę" w odległości co około 2 m (tzn każdy ma do najbliższego około 2 m). Czy to nie za blisko? Pytam bo jeszcze jest ewentualnie czas przesadzić.... Na razie mają 1,5 m wysokości i wszystko to wygląda bardzo "łyso"...

pozdrawiam

Aga

tomek1950 to poskręcanie i zczernienie liści jest wynikiem wiosennych przymrozków, które pewnie zmroziły liście Twojego dębu. Przejdzie, nic debowi nie będzie. W ostateczności póści pedy świętojańskie.

Aga75 - a czy Twoje dęby już póściły nowe, zdrowe listki? Bo najprawdobniej spotkało je to samo. Za mało danych żeby coś powiedzieć konkretnego :D .

Darz Bór :D

Redwald, miałeś rację. Listki na moich dębach pojawiły sie ponownie! :D

Dzięki

tomek1950 to poskręcanie i zczernienie liści jest wynikiem wiosennych przymrozków, które pewnie zmroziły liście Twojego dębu. Przejdzie, nic debowi nie będzie. W ostateczności póści pedy świętojańskie.

Aga75 - a czy Twoje dęby już póściły nowe, zdrowe listki? Bo najprawdobniej spotkało je to samo. Za mało danych żeby coś powiedzieć konkretnego :D .

Darz Bór :D

W połowie maja byłem w szkółce i na własną odpowiedzialność wykopałem 10 świerków o wys. ok 1,5 m. Wszystkie nowe pędy zwiędły na 3-5 dni po czym ruszyły ostro do przodu i jest ok. Zapłaciłem po 10 zł za szt. a w doniczce kosztowały 80 zł - myslę , że było warto. Przy sadzeniu iglaków trzeba pamietać o 2 sprawach:

1. nie nawozić w 1 roku

2. podlać bardzo obficie a potem dać sobie spokój na kilka dni lub dłużej w zalezności od pogody i podlewać potem rzadko ale bardzo obficie.

Sosny są duzo trudniejsze niz świerki i przy przesadzaniu mogą pojawic sie problemy.

• 2 months później...
  • 9 months później...

Witam;

Na moich iglaczkach pojawia się kolor brązowy. Brązowieją igły a nawet całe gałązki. Największy problem dotyczy sosny kalifornijskiej. Na gałązkach znalazłem delikatną pajęczynkę. Czy to ślady jakiegoś szkodnika? jeżeli tak to czym go poczęstować !!!. Prysnąłem dwa razy jakimś środkiem na grzyba ale nie wiem czy to coś da. POMOCY !!! :(