Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

U mnie chyba nic ciekawego. Mam auromatic i na poziomie instalatora mam info dot. co jest w obiegu bezpośrednim a co z mieszaczem oraz wyjście specjalne i ilość kotłów. Zmiana trybów jest po wejściu w poszczególne instalacje: grzejniki, podłogówka 1, podłogówka 2. U mnie wszystko pracuje na termostat i rano po wyłączeniu czasu grzania pracowały wszystkie pompy! Chyba nie bardzo wiem o co Ci chodzi.
W C9 mam na wszystkie obiegi OBNIŻENIE. Ustawił mi to monter i mówiąc szczerze nie za bardzo znam roli tych funkcji. Możesz rozjaśnić jak masz pojma na ten temat?

To jest w twoim przypadku nie potrzebne jeśli nie korzystasz z urządzenia teleswitch do którego podłączasz linie telefoniczną i zdalnie możesz zmienić stan obiegu na taki jaki masz ustawiony na sterowniku w menu C9, Czyli jak masz ustawione obniżenie to wtedy zdalnie w jakiś sposób (nie wiem dokładnie jak) możesz wymusić aby steronik przełączył się na obniżenie, czyli w danym obiegu będzie obowiązywać temp obniżona.

Odnośnie czasów jakie ustawiłem dla wszystkich obiegów to tak:

Pn-Pt 5.00-9.00, 12.00-16.00, 19.00-23.00

So-Nd 6.30-10.30, 13.30-17.30, 20.30-24.00

W nocy wiec jest 6 godzin przerwy (w weekend 6.5godz.), wtedy śpimy i obowiązuje temp. obniżona o 1 stopień niższa od zadanej.

Zasobnik, temp 55st.: 5.00-8.00, 12.00-15.00, 19.30-22.30

Pompa cyrkulacyjna: codziennie tylko na 1 godz. między 21.00-22.00

Dzięki Lennyx. Poustawiam u siebie i zobaczymy jak to będzie hulać. Pozdrawiam

Aha jeszcze ustawiłem parametr d.2 na piecu - blokadę palnika na 12 min (fabrycznie jest 20min), krzywe grzewcze dałem na 0.9 na każdy obieg, ale u ciebie będą zapewne innej krzywe szczególnie mniejsza dla obiegu podłogówki.

• 2 weeks później...

Witam serdecznie.

Zapraszam do lektury. Kompendium dot. pieców Vaillanta.

http://www.intechpolska.pl/files/component_files/-49.pdf

URUCHOMIENIA URZĄDZEŃ

ZESZYT SERWISOWY U 9.1

Poza tym pytanie: Czy obniżenie wartości blokady panika przynosi jakieś pozytywne zmiany? Mam na myśli głównie oszczędności. Pozdrawiam

• 1 year później...
Witam. Od niedawna jestem użytkownikiem tego sterownika. Po montażu zdziwiła mnie jedna cecha, a mianowicie dokładność ustawień temperatury w domu do 1 st. C. To bardzo dużo. Junkers ma 0,5 st. C, a Viessmann 0,2 st. C. Czy Wam to nie przeszkadza?
No niestety tak te sterowniki mają, można go ustawić z dokładnością do 0,5 stopnia zmieniając korektę temperatury pokojowej do -+0,5 st. Wtedy wprawdzie sterownik dalej pokazuje pełne stopnie, ale mierzy temp wewn lub zewn. z dokładnością do 0,5 st.
  • 1 month później...

No rozumiem, ale sami przyznacie, że z wygodą, ma to niewiele wspólnego. Zaciekawiło mnie zdjęcie na pierwszej stronie instrukcji obsługi. Pokazane tam temperatury są do jednego miejsca po przecinku i chociaż na wszystkich są pełne stopnie, to wydaje się, że Niemcy mają bardziej dokładne wskazania. Może to kwestia aktualizacji softu?

630.jpg

No widzisz na obrazku pokazują co innego a w rzeczywistości jest co innego, kolejny "Diesel Szwindel" ala Volkswagen. Kiedyś dzwoniłem nawet na serwis Vaillanta w Polsce, czy da się aktualizować soft na tych sterownikach i również do VR90 (mam w nim taki problem ze zawiesza mu się główny ekran i źle wyświetlał godzinę, po przejściu w dowolne menu, czyli odświeżeniu ekranu już poprawnie wyświetla) i powiedzieli że nie ma żadnej możliwości aktualizacji softu, czyli jak już kupisz to już kaplica. Ale z ciekawości przedzwoń do nich może coś się zmieniło i daj znać co maja do powiedzenia w sprawie połówek stopni i upgradu softu.
  • 4 weeks później...

A propos pytania Lennyx również telefonowałem do Vaillant'a i w rozmowie z panem z serwisu (może tym samym co Ty) ustaliłem to samo, tzn. nie można updatować softu, nie ma dokładności wskazań pomiaru i wyświetlania temp. do 0,5 st. C - BO NIE, nie ma podświetlania VR90 - BO NIE (o to też zapytałem, bo wydawało mi się oczywistą niekonsekwencją).

Może przy okazji, ktoś wyjawi mi jak działa ochrona antyzamrożeniowa, a dokładniej jej opóźnienie.

O ile rozumiem, bez opóźnienia działa to tak, że gdy temp. zewn. spadnie poniżej +3 st. C, to się załącza i co? Grzeje nawet jak w pomieszczeniach jest odpowiednia temperatura? A jeśli tak, to ile? Czy bez przerwy, aż temp. nie podniesie się ponad + 3st. C?

I drugie pytanie. Jeśli już opóźnimy ustawienie, np. o 6 godzin, to co to powoduje? Czy tylko to, że "czeka" 6 godzin, a później grzeje bez przerwy, czy tylko dogrzewa wg. jakichś ustalonych schematów?

• 10 months później...

Funkcja anty-zamarzaniowa po zaktywowaniu (przy załączonym do prądu kotle i włączonym gazie) załączy kocioł na temperaturę obniżoną (nocną) przy spadku temperatury zewnętrznej poniżej 3 *C niezależnie od temperatury w pomieszczeniu.

Jak rozumieć "zwłokę ochrony przeciwzamrożeniowej"? Jeżeli temperatura spadnie poniżej 3C to system będzie ogrzewał po zadanym czasie zwłoki o ile temperatura nie wzrośnie.

Jeśli temperatura zewnętrzna wzrośnie powyżej 4*C regulator nie wyłączy kotła i kontroluje temperaturę zewnętrzną