orasje 12.11.2013 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 U mnie chyba nic ciekawego. Mam auromatic i na poziomie instalatora mam info dot. co jest w obiegu bezpośrednim a co z mieszaczem oraz wyjście specjalne i ilość kotłów. Zmiana trybów jest po wejściu w poszczególne instalacje: grzejniki, podłogówka 1, podłogówka 2. U mnie wszystko pracuje na termostat i rano po wyłączeniu czasu grzania pracowały wszystkie pompy! Chyba nie bardzo wiem o co Ci chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 12.11.2013 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 Funkcje specjalne C9, co masz w HK1 i w HK2? dostępne opcje to: brak, grzanie, wył., Auto, Eco, obniżanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orasje 12.11.2013 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 W C9 mam na wszystkie obiegi OBNIŻENIE. Ustawił mi to monter i mówiąc szczerze nie za bardzo znam roli tych funkcji. Możesz rozjaśnić jak masz pojma na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 12.11.2013 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 Instrukcja, str. 8 tab. 3,3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lennyx 12.11.2013 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 W C9 mam na wszystkie obiegi OBNIŻENIE. Ustawił mi to monter i mówiąc szczerze nie za bardzo znam roli tych funkcji. Możesz rozjaśnić jak masz pojma na ten temat? To jest w twoim przypadku nie potrzebne jeśli nie korzystasz z urządzenia teleswitch do którego podłączasz linie telefoniczną i zdalnie możesz zmienić stan obiegu na taki jaki masz ustawiony na sterowniku w menu C9, Czyli jak masz ustawione obniżenie to wtedy zdalnie w jakiś sposób (nie wiem dokładnie jak) możesz wymusić aby steronik przełączył się na obniżenie, czyli w danym obiegu będzie obowiązywać temp obniżona. Odnośnie czasów jakie ustawiłem dla wszystkich obiegów to tak: Pn-Pt 5.00-9.00, 12.00-16.00, 19.00-23.00 So-Nd 6.30-10.30, 13.30-17.30, 20.30-24.00 W nocy wiec jest 6 godzin przerwy (w weekend 6.5godz.), wtedy śpimy i obowiązuje temp. obniżona o 1 stopień niższa od zadanej. Zasobnik, temp 55st.: 5.00-8.00, 12.00-15.00, 19.30-22.30 Pompa cyrkulacyjna: codziennie tylko na 1 godz. między 21.00-22.00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orasje 13.11.2013 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 Dzięki Lennyx. Poustawiam u siebie i zobaczymy jak to będzie hulać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lennyx 13.11.2013 07:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 Dzięki Lennyx. Poustawiam u siebie i zobaczymy jak to będzie hulać. Pozdrawiam Aha jeszcze ustawiłem parametr d.2 na piecu - blokadę palnika na 12 min (fabrycznie jest 20min), krzywe grzewcze dałem na 0.9 na każdy obieg, ale u ciebie będą zapewne innej krzywe szczególnie mniejsza dla obiegu podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orasje 21.11.2013 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Witam serdecznie.Zapraszam do lektury. Kompendium dot. pieców Vaillanta. http://www.intechpolska.pl/files/component_files/-49.pdf URUCHOMIENIA URZĄDZEŃZESZYT SERWISOWY U 9.1 Poza tym pytanie: Czy obniżenie wartości blokady panika przynosi jakieś pozytywne zmiany? Mam na myśli głównie oszczędności. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akm97 04.11.2015 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 Witam. Od niedawna jestem użytkownikiem tego sterownika. Po montażu zdziwiła mnie jedna cecha, a mianowicie dokładność ustawień temperatury w domu do 1 st. C. To bardzo dużo. Junkers ma 0,5 st. C, a Viessmann 0,2 st. C. Czy Wam to nie przeszkadza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lennyx 05.11.2015 09:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 No niestety tak te sterowniki mają, można go ustawić z dokładnością do 0,5 stopnia zmieniając korektę temperatury pokojowej do -+0,5 st. Wtedy wprawdzie sterownik dalej pokazuje pełne stopnie, ale mierzy temp wewn lub zewn. z dokładnością do 0,5 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akm97 05.12.2015 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2015 No rozumiem, ale sami przyznacie, że z wygodą, ma to niewiele wspólnego. Zaciekawiło mnie zdjęcie na pierwszej stronie instrukcji obsługi. Pokazane tam temperatury są do jednego miejsca po przecinku i chociaż na wszystkich są pełne stopnie, to wydaje się, że Niemcy mają bardziej dokładne wskazania. Może to kwestia aktualizacji softu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lennyx 07.12.2015 08:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 No widzisz na obrazku pokazują co innego a w rzeczywistości jest co innego, kolejny "Diesel Szwindel" ala Volkswagen. Kiedyś dzwoniłem nawet na serwis Vaillanta w Polsce, czy da się aktualizować soft na tych sterownikach i również do VR90 (mam w nim taki problem ze zawiesza mu się główny ekran i źle wyświetlał godzinę, po przejściu w dowolne menu, czyli odświeżeniu ekranu już poprawnie wyświetla) i powiedzieli że nie ma żadnej możliwości aktualizacji softu, czyli jak już kupisz to już kaplica. Ale z ciekawości przedzwoń do nich może coś się zmieniło i daj znać co maja do powiedzenia w sprawie połówek stopni i upgradu softu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akm97 03.01.2016 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 A propos pytania Lennyx również telefonowałem do Vaillant'a i w rozmowie z panem z serwisu (może tym samym co Ty) ustaliłem to samo, tzn. nie można updatować softu, nie ma dokładności wskazań pomiaru i wyświetlania temp. do 0,5 st. C - BO NIE, nie ma podświetlania VR90 - BO NIE (o to też zapytałem, bo wydawało mi się oczywistą niekonsekwencją).Może przy okazji, ktoś wyjawi mi jak działa ochrona antyzamrożeniowa, a dokładniej jej opóźnienie.O ile rozumiem, bez opóźnienia działa to tak, że gdy temp. zewn. spadnie poniżej +3 st. C, to się załącza i co? Grzeje nawet jak w pomieszczeniach jest odpowiednia temperatura? A jeśli tak, to ile? Czy bez przerwy, aż temp. nie podniesie się ponad + 3st. C?I drugie pytanie. Jeśli już opóźnimy ustawienie, np. o 6 godzin, to co to powoduje? Czy tylko to, że "czeka" 6 godzin, a później grzeje bez przerwy, czy tylko dogrzewa wg. jakichś ustalonych schematów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 21.11.2016 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Funkcja anty-zamarzaniowa po zaktywowaniu (przy załączonym do prądu kotle i włączonym gazie) załączy kocioł na temperaturę obniżoną (nocną) przy spadku temperatury zewnętrznej poniżej 3 *C niezależnie od temperatury w pomieszczeniu.Jak rozumieć "zwłokę ochrony przeciwzamrożeniowej"? Jeżeli temperatura spadnie poniżej 3C to system będzie ogrzewał po zadanym czasie zwłoki o ile temperatura nie wzrośnie.Jeśli temperatura zewnętrzna wzrośnie powyżej 4*C regulator nie wyłączy kotła i kontroluje temperaturę zewnętrzną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts