Helpless 06.11.2013 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Mam w planach wymianę starego żeliwnego grzejnika w pokoju, lecz nie wiem na jaki się zdecydować. Jaka jest różnica pomiędzy grzejnikiem aluminiowym a metalowym i który lepiej sprawdzi się w mieszkaniu (35m2). Jestem kompletnym laikiem w tej dziedzinie i nie bardzo wiem, który będzie się lepiej nadawać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lennyx 06.11.2013 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Jeśli masz instalację z rur miedzianych to nie polecam grzejników aluminiowych, tlenki miedzi wydzielające się w wodzie źle wpływają na aluminium i grzejniki korodują. Grzejniki aluminiowe są modułowe tzn. mozna dokręcać dowolna liczbę "zeberek" za pomoca specjalnego klucza, żadany wymiar skręcają w sklepie albo zrobi ci to kazdy hydraulik. Grzejniki aluminiowe mają tylko podłączenie boczne. Na grzejniki stalowe miedz nie ma wpływu, Jeśli jednak masz instalacje z plastiku lub rur pex-al-pex to nie ma znaczenia jaki grzejnik podłączysz. Grzejniki stalowe sa z podłaczeniem bocznym jak i dolnym, co ładnie wygląda jeśli rurki wyprowadzisz na dole ze ściany nad wylewka i podłączysz przyłączem kątowym. Grzejniki stalowe trzeba kupić na wymiar, wiec trzeba dobrać moc w Watach do danego ogrzewanego pomieszczenia uwzględniając temp wody w CO, każdy porducent ma tabele z moca swoich grzejników dla zadanych temp. Zasilania i powrotu. Grzejniki stalowe z podłączeniem bocznym mają oznaczenie C, z dolnym V. Są też grzejniki dwupłytowe i jednopłytowe. Np. oznaczenie V22 mówi że jest to grzejnik dwupłytowy z podłączeniem dolnym. C22 to samo tylko z podłączeniem bocznym. Przy takich samych wymiarach dwupłytowe mają 2 razy większą moc Grzejniki stalowe mają zazwyczaj już wbudowany zawór termostatyczny, do którego wystarczy dokręcić głowice, w aluminiowych chyba tego nie ma i trzeba osobno dokupić. Mi osobiście podobają się grzejniki stalowe, z podłaczeniem dolnym płytowe V22. Z polecanych firm polecam Purmo dają 10 lat gwarancji oraz Kermi (bardzo dobry lakier i biel i technologia X2 o której możesz poczytać na stronie Kermi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 06.11.2013 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć tyle, że stalowe dużo szybciej korodują od aluminiowych. Ceny są już dosyć podobne aluminiowych i stalowych. Ja osobiście polecam aluminiowe i nie spotkałem jeszcze skorodowanych za to stalowych już wiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lennyx 06.11.2013 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć tyle, że stalowe dużo szybciej korodują od aluminiowych. Ceny są już dosyć podobne aluminiowych i stalowych. Ja osobiście polecam aluminiowe i nie spotkałem jeszcze skorodowanych za to stalowych już wiele. W instalacjach zamkniętych nie ma co korodować, w instalacjach otwartych z piecem na węgiel owszem, ale wtedy najlepiej podłączyć piec na węgiel za wymiennikiem ciepła w obiegu otwartym a grzejniki dać w układzie zamkniętym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Helpless 06.11.2013 14:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Dzięki ślicznie za tak szybką i obszerną odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasz_ka 19.11.2013 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 Lenyx, a co polecasz właśnie do instalacji miedzianej, bo taką posiadam? Grzejniki stalowe czy jakieś inne? W ogóle zauważyłem sporą oszczędność w posiadaniu instalacji miedzianej, nieźle energooszczędna jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 30.09.2015 04:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Lenyx, a co polecasz właśnie do instalacji miedzianej, bo taką posiadam? Grzejniki stalowe czy jakieś inne? W ogóle zauważyłem sporą oszczędność w posiadaniu instalacji miedzianej, nieźle energooszczędna jest. http://www.regulus.com.pl/jednorodna-instalacja-z-miedzi-gwarancja-trwalosci-instalacji-na-dziesieciolecia Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts