Greg_81 06.11.2013 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Witajcie,w związku z tym że do rozpoczęcia budowy upłynie trochę czasu wiosna 2015 ,mam pytanie co warto kupić wcześniej jakie MATERIAŁY drożeją znacznie ?MOJ PROJEKT TO http://www.domdlaciebie.com.pl/projekty-domow-parterowych-z-poddaszem-uzytkowym/gawel,209.html Czy jest sens kupować i magazynowac ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 06.11.2013 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Nie jestem przekonana.Z jednej strony cena materiałów się zmieni, ale czy sporo w stosunku do zamrożenia środków na taki okres czasu? Jak wpłacisz na lokatę może wyjdzie korzystniej? Druga sprawa to przechowanie i ewentualne reklamacje/zwroty.My kupiliśmy na początku budowy materiały konstrukcyjne bloczki, klej, trochę chemii budowlanej i potem okazało się po długim czasie, że kilka rzeczy jednak mogliśmy odpuścić (wykorzystaliśmy je potem do innych celów więc nie była to kasa wyrzucona w błoto ale różnie bywa). Poza tym czasami wiele decyzji podejmuje się na gorąco, zmienia się zdanie dot. materiałów, okazuje się, że czegoś jednak potrzeba więcej/mniej niż w projekcie. Jeśli jednak się zdecydujesz kupić wcześniej, gdzie to przechowasz? Na budowie? A jak ukradną? Albo może w składzie? Nam przechowywali za darmo przez kilka miesięcy. Ja bym się nie zdecydowała na zakup w tym momencie. Można śledzić ceny przez ten czas pozostały do rozpoczęcia budowy, jeśli idzie fama, że np. pustak zdrożeje drastycznie to można się wówczas zastanawiać nad zamówieniem itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
judyta87 24.11.2013 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 Zgodzę się z Princeską, co prawda wyczerpała już temat, ale i ja dołożę swoje 3 grosze. Wydaje mi się że ceny materiałów budowlanych nie wzrosną znacznie w najbliższym czasie. Ceny mieszkań aktualnie spadają i spodziewałabym się, że ceny materiałów nie mogą wystrzelić w górę. Te pieniążki na pewno lepiej byłoby zainwestować nawet w lokatę lub obligacje, choć i tu oprocentowanie jest słabsze. Odkłądając zakup materiałów zyskujesz gwarancje, spokój, bo nie musisz się martwić o składowanie materiałów, a także ich zabezpieczenie i możliwość ewentualnej zmiany materiałów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makow11 24.11.2013 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 Czy jest sens kupować i magazynowac ??? Jeżeli masz powyżej 36lat to zdecydowanie powinieneś robić zapasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.11.2013 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 nie ma sensu - mogą wejść na rynek nowe materialy, nowe technologie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saruman 24.11.2013 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 Nie ma sensu. Gdzie to przechowasz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w_a_c_h 25.11.2013 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 Jest sens na zime 2014/15 pod warunkiem że jest gdzie przechować materiały w odpowiadających dla nich warunkach. Tylko chodzi tu o materiały drożejące na zimę jak np. materiały ścienne i ogólnie te co zajmują dużo miejsca. Niektóre składy lubią się ich pozbyć na zimę i nie myśleć o nich. Masz czas więc idź do składu zapytaj o cenę jaką byś dostał teraz, wróć na wiosnę i sytuacja za rok raczej się powtórzy i będziesz wiedział czy jest sens i ewentualnie jaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halek 30.11.2013 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 Wach ma dobry pomysł. Warto zobaczyć, jaka jest tendencja w składach budowlanych, czego chcą się pozbyć przed zimą, a czego nie. Inaczej jest z materiałami, w których dominują coraz to nowsze technologie. Za tym naprawdę ciężko nadążyć czasem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 01.12.2013 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 Nigdy nie miałem czasu na takie planowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
judyta87 09.12.2013 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Czasem można sporo zaoszczędzić w taki sposób, ale na pewno jest to ryzykowne i jak już było powiedziane wcześniej, zamrażasz pieniążki, którymi możnaby jeszcze trochę sobie poobracać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tereska77 09.12.2013 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 W sytuacji, gdy do rozpoczecia budowy jest jeszcze ponad rok, to faktycznie mocno bym sie zastanowila.Co do zamrazania pieniedzy, to jesli mam kase na konkretny cel, to wole juz nimi nie obracac;) Jak zaczne obracac, to moze nic nie zostac:PJa kupilam pustaki, cegly na kominy i stal 7 miesiecy wczesniej, ale to dlatego, ze budowa byla rozciagnieta w czasie. Jednego roku zrobilismy fundamenty, a dopiero za rok ruszylismy ze scianami. Kupilam wczesniej nie ze wzgledu na cene, a dlatego, ze chcialam kupic i miec jeden problem z glowy. Kupione, zaplacone, potem tylko telefon z prosba o dowiezienie i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomsurm 10.12.2013 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Ze względu na zniesienie starych zasad zwrotu vat na materiały budowlane poważnie przemyślałbym zakup przed końcem roku. Gdybym miał gdzie składować na pewno kupiłbym: bloczki betonowe na fundament, pustaki na ściany, dachówkę, ewentualnie okna, drzwi. Materiały, które w odpoweiednich warunkach mogą spokojnie poczekać rok do budowy. Warunek jest oczywiście jeden trzeba posiadać już pozwolenie na budowę.U mnie był to koszt około 70 000 PLN zatem zwrot vat na starych zasadach to około 10 000 PLN. Kwota warta przemyśleń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg_81 11.12.2013 21:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Dzięki wszystkim za podpowiedzi, niestety nie mam jeszcze w ręku pozwolenia na budowę i wersja tomsurma nie obejmie mnie,ale są plusy takiego oczekiwania na rozpoczęcie budowy -jest czas na przemyślenia nad zmianami w projekcie już mam kolejne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ostap 14.12.2013 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 Zwrot Vatu będzie dla osób do 35 roku i pozwolenie na budowę po 1 stycznia 2014. Z własnych doświadczeń to mogę powiedzieć że ceny stali mogą się mocno zmieniać, poza tym to reszta nie ma większego sensu, może jeszcze styropian ale jak jeszcze nie zaczęłaś budować to styropian jeszcze długo nie będzie potrzebny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 15.12.2013 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 Nie jestem taka pewna, że trzeba posiadać pozwolenie na budowę aby uszczknąć kwotę z odpisu.... Sprawdź to.... Dzięki wszystkim za podpowiedzi, niestety nie mam jeszcze w ręku pozwolenia na budowę i wersja tomsurma nie obejmie mnie,ale są plusy takiego oczekiwania na rozpoczęcie budowy -jest czas na przemyślenia nad zmianami w projekcie już mam kolejne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesz 11.09.2014 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 @Hefajstos lokaty maja niski zarobek, ale relatywnie spore bezpieczenstwo (gwarancje funduszu, itp) przy sumach o ktorych tu mowimy. w momencie wycofania lokaty na ogol tracimy odsetki, ale pieniadze mamy od razu, co dla budowy moze miec duze znaczenie. We wspomnianym przez Ciebie produkcie (obli. korp) ryzyko jest sporo wieksze, odzysk pieniedzy w momencie wycofania zalezy (jesli dobrze rozumiem opis systemu) od znalezienia nastepnego kupca(jelenia?) na obligacje, co moze byc kwestia tygodni, ale tez i miesiecy. Jak dla mnie kolejna maszynka na ktorej zarobia nieliczni a z ktorej moze wyjsc afera, bo ludzie znowu poinwestuja nie analizujac co tak w sumie kupuja... ale to tylko moje zdanie pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartek-kuc 11.09.2014 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Czy ja wiem, kupowanie materiałów na zapas raczej nie ma sensu. Na tym rynku za pół roku może być i drożej i taniej w zalezności od materiałów. Ryzyk-fizyk. No chyba, że trafi ci się jakaś okazja. Ale z drugiej strony do przyszłego roku mogą się pokazać jakieś nowe rozwiązania, a materiały nietrwałe - typu kleje do płytek itp. mogą się zestarzec i juz nie będą się nadawać do użytku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrian624 17.09.2014 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2014 Nie ma sensu kupować w zapasie już teraz. Kilka tygodni przed budową należy rozglądać się mniej więcej gdzie taniej dostać materiały. Laporta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inkom 22.09.2014 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2014 (edytowane) Ciężko jest przewidzieć rezultat. Ceny nie powinny zmienić się aż tak drastycznie, by to znacząco odczuć. Natomiast przechowywanie dużej ilości materiałów związane jest z potencjalnymi stratami - niepewni wykonawcy mogą tam "węszyć", może wedrzeć się wilgoć, opakowania mogą być naruszone...podczas jednej budowy w pomieszczeniu pękła rura doprowadzająca wodę - cały skład zalany, ponad połowa materiałów nadawała się na śmietnik. Jeśli już koniecznie chcemy magazynować - to w naprawdę bezpiecznym pomieszczeniu. https://odzywkinamaseranking.pl/ Edytowane 19 Września 2019 przez inkom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts