Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła w parterowym budynku biurowym 550 m2.

SzczwanyLis

Recommended Posts

• Odpowiedzi 89
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Autor stwierdził, że rocznie kocioł zużywa około 5500l oleju.

Żeby było dokładniej, wypadałoby zrobić bilans cieplny takiego kotła, bo nawet zabrudzenie wymiennika ( co w kotłach olejowych jest mocniej odczuwane niż w gazowych ze względu na produkty spalania oleju) może diametralnie obniżyć sprawność.

Jestem zwolennikiem obliczeń i tego co mam na papierze. Ale tutaj chyba można uprościć nieco tok doboru PC. Obiekt nie jest szczególnie duży, przy czym przewymiarowanie pompy o parę kW aby być po bezpiecznej stronie nie będzie szczególnie kosztowne.

Ja wiem i zdaję sobie z tego sprawę, że instalatorzy nagminnie korzystają z uproszczeń, tłumacząc się tym, iż 'tak się robi zazwyczaj', 'tam wystarczyło to teraz też powinno' i należy być na to wyczulonym. W 19 przypadkach na 20 takie myślenie będzie działać. Ale przy 20 sytuacja będzie mocno nietypowa, która bez wglądu w szczegóły będzie tą 'typową' i wtedy instalator się mocno przejedzie a inwestor będzie gorzko odczuwał skutki takiego myślenia

A tak w ogóle to nie możesz się dowiedzieć, jaką moc ma kocioł

Nie ma to wielkiego związku z zapotrzebowaniem. Zobacz sobie, że większość domów ma kotły gazowe i węglowe koło 24kW, bo tak zwykle się daje. W tym konkretnym przypadku sporo zależy od trybu pracy instalacji, czy pracuje jak w domu czyli na okrągło i można dopasować moc tak jak to się robi dla zwykłych domów, czy o 7 rano w poniedziałek włączają na maxa i grzeją do 15 tylko w dni powszednie i stąd potrzebna jest duża moc kotła.

Moc starego kotła w zasadzie nic nie da, bo czort jedyny wie jak była dobrana - najprawdopodobniej na odwiecznej zasadzie, będzie pan zadowolony, czyli przewymiarowana.

Licząc ze "zużycia" mamy wiarygodną informację ile ten dom "pali". Nawet nie bawiąc się w sprawności starego urządzenia, licząc ze zużycia możemy w zasadzie ze 100% pewnością dobrać moc nowego kotła, która zapewni "rekompensatę" strat budynku w sezonie grzewczym - i najprawdopodobniej lekko przewymiarowaną (o te straty starego kotła).

Zauważyliście może (jak widać nie) jak łatwo was nakręcić? Gość o 2 postach walnął pytanie "od czapy" i przestał się odzywać (pewnie napisał to jakiś redaktor muratora dla ożywienia dyskusji) a wy piszecie już 70 postów i skaczecie sobie do oczu :(

PS.

Jak można dyskutować merytorycznie mając tylko powierzchnię i ilość spalonego oleju? Nie znacie sprawności kotła, nie znacie temperatury w pomieszczeniu, nie wiecie kiedy jest ona osiągana i utrzymywana...

Edytowane przez chcialbympompe

Nie ma to wielkiego związku z zapotrzebowaniem. Zobacz sobie, że większość domów ma kotły gazowe i węglowe koło 24kW, bo tak zwykle się daje. W tym konkretnym przypadku sporo zależy od trybu pracy instalacji, czy pracuje jak w domu czyli na okrągło i można dopasować moc tak jak to się robi dla zwykłych domów, czy o 7 rano w poniedziałek włączają na maxa i grzeją do 15 tylko w dni powszednie i stąd potrzebna jest duża moc kotła.

Racja , . Zapomniałem o tym.

Zauważyliście może (jak widać nie) jak łatwo was nakręcić? Gość o 2 postach walnął pytanie "od czapy" i przestał się odzywać (pewnie napisał to jakiś redaktor muratora dla ożywienia dyskusji) a wy piszecie już 70 postów i skaczecie sobie do oczu :(

PS.

Jak można dyskutować merytorycznie mając tylko powierzchnię i ilość spalonego oleju? Nie znacie sprawności kotła, nie znacie temperatury w pomieszczeniu, nie wiecie kiedy jest ona osiągana i utrzymywana...

Nie przesadzaj. to zwykle gawedzenie juz praktycznie zupelnie oderwane od naglowkowego pytania w watku. Lepsze to niz pierdzielenia o dupie Maryni.

Ja tu jakiegos skakania do oczu nie widze. Kto komu skacze?

Jak ktos nie podaje pelnych danych, to sie pewne rzeczy zaklada jako typowe. Raczej w tym biurowcu bedzie chcial miec w okolicy 20*C niz 15 czy 25*C. To samo dotyczy sprawnosci kotla. Trzeba zalozyc jakas "realno-bezpieczna". To nie apteka.

Przepraszam, ze dopiero się odzywam. Długi weekend bez komputera miałem. Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Nie spodziewałem się w ogóle odzewu. Miło mnie zaskoczyliście. Zabieram się do odpisywania na pytania.

Duze zuzycie energii. Jesli na samo CO to IMHO musisz celowac w okolice 18kW. Ja dojdzie jakas CWU dla 3-4 osob, to robi sie kolo 20kW. Jak chcesz grzac glownie w tanim pradzie, to okolice 24kW. Pisze o gruntowej.

Co to za obiekt?

PS.

Zalozenie dla sporej sprawnosci pompy a wec dla ogrzewania niskotemperaturowgo raczej.

CO i CWU. Jest to biuro dla ok. 20 osób. Praca od 7 do 16. Są prysznice, ale mało kto z nich korzysta. Nie wiem czy raz w tygodniu. Tak to tylko ręce myją ludzie i zmywają kubki.

A ja spytam Szczwanego Lisa... Jaki system grzewczy jest teraz zainstalowany w budynku?

Kaloryfery? Podlogowe?

:)

Pisałem w pierwszym poście. Kaloryfery.

Obawiam się że wątek "idzie" w całkiem inna stronę niż autor tego tematu sobie życzy.

W temacie i poście nr 1 zawarte są informacje nt budynku i ilość OO, "budynek ocieplony" tzn nie będzie poddawany termomodernizacji bo nie ma takiej potrzeby.

Autor z pewnością chciałby wiedzieć o jakiej mocy kupić pompę, osobiście uważam, że jedynie P-W + olejak który już tam jest. Gruntowa wyjdzie DROGO (DZ), bo za całą kompletną kotłownie z odwiertami wybuduje drugi budynek biurowy w SSO tzw szkieleciak...

A ile to jest drogo? Dotacja może sięgnąć 85% kosztów inwestycji, więc może opłacalne jest zastosowanie gruntowej?

A tak w ogóle to nie możesz się dowiedzieć, jaką moc ma kocioł? Po co się bawić w jakieś przeliczanie kWh na kW itp?

Obecnie jest ten kocioł: http://ekozefir.pl/centralka/szczegoly/318-centrala-wentylacyjna-z-odzyskiem-ciepla-rk-1000-kpe-22.html

Edytowane przez SzczwanyLis

Czegoś tu nie rozumiem albo nie widzę.

Przecież link jest do centrali wentylacyjnej, to skąd wiadomo jaki jest kocioł? Poza mocą nagrzewnicy nic nie wiadomo

Tak to jest, jak zapytasz pracownika, by coś sprawdził. Ten zefir to oczywiście centrala wentylacyjna. Piec to Ulrich Ederlich ED 41 kW.

A zmieniać chcemy, bo jest okazja na dotację w wysokości 85% inwestycji.

Wiesz moze jakie temp w systemie musialy byc aby utrzymac zadana temp w budynku?

Temperatura na wyjściu w chwili obecnej to 37 stopni.

Więc tym bardziej nie rozumiem 'zachwytu' użytkownika kbab nad kotłem, skoro nawet nie wiadomo co to był za kocioł.

Czytanie w myślach, czy pisanie aby pisać ?

A tego to nie wiem :D

A tego to nie wiem :D

Odnośnie taniej modernizacji systemu i zmniejszenie kosztów eksploatacji już się wypowiedziałem. Ale w Twoim przypadku to weź przyzwoitą firmę, niech wykona dobrą instalację pc - ostatecznie zapłacisz jedynie 15% - resztę my dopłacimy w podatkach. Jak potrzebujesz rady to zainteresuj się założonym tematem, moc kotła powinieneś podać w pierwszym poście a nie po kilku dniach na 4str. Firma nie musi być białostocka, do takiej pc dojadą z Pn lub Pd (oby nie ta dobrze znana na FM działająca w obu regionach).

Edytowane przez kbab