Eskarina 08.11.2013 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Witam serdecznie, bardzo prosiłabym o porady dotyczące projektu Marzanka Studio Atrium, pow. 141 m2, maksymalnie dla 4 osób: http://www.studioatrium.pl/projekty-domow/wszystkie-projekty/S-GL-668-Marzanka,747.html Działka 61 a, południowy stok, wjazd od północy, widokowa: stąd pomysł na całoroczną werandę. Niestety nie znalazłam nikogo, kto budował według tego projektu... Z góry dziękuję za wszystkie uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.11.2013 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 jak macie stok, to zejście do ogrodu będzie bardzo wysoko nad pow. gruntu.Nie bardzo wiem po co tą werandę oddzielać ścianami od salonu, skoro i tak jest otwarta, czyli zimą trzeba ją grzać. Podoba wam się ta stylistyka? Bo okna mają dużo podzialów, więc kosztują więcej niż normalne. Pomyśl też jak chcesz zaaranżować tę przestrzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciekawski83 09.11.2013 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 uważam, że kosztorys na stronie www jest mocno zaniżony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eskarina 10.11.2013 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2013 Witam ponownie, dziękuję za odpowiedź. Co do stoku, obszar, gdzie planujemy budować dom, jest wyrównany, dopiero druga część działki ma spadek, więc mam nadzieję, że duża różnica poziomów dom-ogród nie będzie problemem... Ogólnie o projekcie: Marzankę znaleźliśmy z mężem niedawno i przykuła naszą uwagę właśnie tą werandą, chcieliśmy oszklony taras, żeby zimą również można było się cieszyć widokiem Babiej Góry Osobiście myślałam o wyrzuceniu jednej ściany działowej oddzielającej werandę od salonu, chciałam, żeby w tej dodatkowej przestrzeni pojawił się kącik, gdzie będzie można odpocząć wśród zieleni. Kratkowane okna nie są elementem, przy którym bym się upierała, jednak przyznam, że nie wyobrażałam sobie, jak wyglądałby tył, gdyby okna były "normalne". Gdybyśmy wybrali ten projekt, prawdopodobnie wybralibyśmy tańszą opcję bez kratkowań. Nasze plany są w powijakach, ciągle szukamy Naszego projektu. Marzanka obudziła w nas sporo sprzecznych emocji, ale coś nas do niej ciągnęło Chcieliśmy poczytać o opinii innych osób, może ktoś zwróciłby uwagę na coś, co by nas całkowicie do niej zniechęciło, a na co sami nie wpadliśmy Kosztorysy niestety w większości przypadków mijają się z rzeczywistością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciekawski83 10.11.2013 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2013 Kosztorysy niestety w większości przypadków mijają się z rzeczywistością a czym to jest spowodowane? tym, że: 1. każda pracownia chce być konkurencyjna więc zaniża jak się da kosztorys (o ile jet to kosztorys) 2. przedmiar robót jest źle zrobiony co wpływa na wartość 3. tzw kosztorys nie jest kosztorysem tylko wyliczeniami na wskaźnikach, czyli cena x m2 = ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.11.2013 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2013 ale między salonem a werandą nie ma ściany działkowej tylko nośna. Trzeba będzie robić podciągi, jak chcecie ją usunac. Pamiętaj, że ogród zimowy/werandę dobudujesz do jakiś 99% istniejących projektów, więc nie musicie się ograniczać w wyborze. Nawet jak dom jest nowoczesny w wyglądzie to drobnymi detalami mozna przekształcić jego brylę w górskie schronisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.11.2013 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2013 (edytowane) Spójrz też na takie projekty:http://imganuncios.mitula.net/dom_157_80_m_czorsztyn_97834931081404454.jpg gdzie masz ogromną przeszkloną ścianę w salonie i sypialni z widokiem. Nie trzeba wychodzić na werandę by cieszyć się pięknym widokiem. Przy dobrym rozplanowaniu wnętrz gory będą widoczne z kuchni, jadalni i salonu. Podobny dom - w sensie przeszklenia ściany (tylko nie drewniany) ma amglad na forum. http://img89.imageshack.us/img89/3710/13032013933.jpg Edytowane 10 Listopada 2013 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts