Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nieprzyjemny zapach w domu. Smród

emaju

Recommended Posts

Mam w domu problem z wydobywającym się z okolicy okna balkonowego bardzo nieprzyjemnym zapachem. Po prostu smród przypominający rozkładającą się padlinę. Dom jest nowy (4 lata). Smród obserwuję od ~3 lat. Występuję tylko w porze wieczorowo -nocnej w okresie jesienno-zimowym. Myślę, że w tym okresie zimne powietrze jest ciężkie i wszystkie gazy unoszą się blisko ziemi. Drzwi balkonowe są nieszczelne. Zaobserowałem, że zapach ten jest bardzo intensywny właśnie w rejonie tych nieszczelności. Jest bardzo intensywny. Nie wiem skąd ten smród się bierze, bo kiedy otwieram drzwi na zewnątrz jest w porządku, nic nie śmierdzi.

Mam kilka hipotez.

1: Mam przydomową oczyszczalnię ścieków z wywietrznikiem ponad dachem mojego domu. Może w jakiś sposób powietrze wieczorem opada i przez nieszczelności w oknie wpływa do wnętrza? W tym wypadku przykry zapach byłby jednak odczywalny na zewnątrz , czego jednak nie ma. Poza tym zapach z oczyszczalni jest chyba inny.

2: Gnijąca pianka montażowa mocująca okno balkonowe?

Naprawdę nie wiem co o tym myśleć. Problem jest poważny.

Może ktoś pomoże. Będę wdzęczny.

Edytowane przez emaju

Problem z wykonawcami - całkowicie odpada.

Mam jeszcze inną koncepcję. W odległości ~3-4m od tego okna biegnie pionowo na zewnątrz budynku pod styropianem odpowietrzenie od przydomowej oczyszczalni ścieków (wylot ponad dachem). Jest to typowa rura prostokątna (biała) wentylacyjna. Może jest nieszczelna i gazy przedostają się pomiędzy szczelinami między styropainem i ścianą zewn. i niszczelnościami w piance montażowej okna i wędrują do wnętrza?

Ciekawy jest następujący fakt. W ostatnim okresie zapach nie był wyczuwalny. Związane to jest z odpowiednią pogodą na zewnątrz. Fetor robi intensywny dpiero gdy jest bardzo zimno. Może to by się zgadzało . Powietrze robi się ciężkie. Gazy z oczyszczalni nie mogą się wydostać ponad dach, robie się ciśnienie i pompuje to wszystko w dół przez nieszczelności do ciepłego wnętrza (lub ciepłe zasysa?). Może ktoś z was potrafi to nazwać?

Edytowane przez emaju

Średnio sprawny nos raczej odróżni smród padliny od wyziewów z oczyszczalni ;) Spróbuj wsypać bakterie również do zlewów/kanalizacji, powinno trochę zmniejszyć natężenie jeśli to to. Pomijając śledzia/krewetkę w murze, może zdechła jakaś mysz w warstwie ocieplenia? Ciężko zgadywać. Po zlokalizowaniu źródła polecam odsmrodzenie domu wydajnym ozonatorem. Zrobiłem taki o wydajności 7g/h i poza odgrzybianiem auta przydaje się do usuwania wszelkich niepożądanych zapachów, również w garażu/domu.

Mam kominek.

Pytanie do TMK w sprawie ozonatora. Gdzie można kupić taki ozonator i jaki najlepiej wybrać?

Gotowy kupisz na popularnym serwisie aukcyjnym i osobiście odradzam słabsze niż o wydajności 3g/h. Swój mam w wersji "międzynarodowej" - obudowa z polskiego prostownika, wentylator 230V wojskowy z demobilu, płytki z zasilaczem ściągałem z Tajwanu, resztę z garażu :)

ps. Apelacyjny, mysza ma krótkotrwałą, ale wielką moc w sobie... :D

Edytowane przez TMK
literówka

Myślę, że to nie mysz . Tak jak napisaliście mysz śmierdziałaby krócej. To natomiast trwa już od co najmniej 2-3lat. Jak na razie zapach jest mało intensywny. Wyczywalny jedynie bardzo blisko wnęki okiennej.

Ciekawy jest pomysł z tym drewnem. W moim przypadku mogły zostać drewniane klocki montażowe od montowania okien. Niestety nie sprawdziłem czy wszystkie zostały usunięte.

Co do indentyfikacji zapachu: to zapach jak od padliny.

Najlepiej byłoby odkuć trochę muru przy oknie i może to rozwiązałoby sprawę. Obawiam się jednak, że narobię za dużo zniszczeń. Nie jestem dobry w gładziach. Jeżeli smród znów się nasili chyba jednak zdecyduję się na kucie.

czy to zawsze śmierdzi? latem, wiosną, zimą? postaraj się znaleźć jakieś sytuacje w których nie śmierdzi

jeśli masz kominek, to on potrafi zasysać powietrze przez wentylację, i jeśli obok niej jest wywiewka kanalizacji- będzie się smród przedostawał do domu. Ew w pewnych fazach , gdy wentylacja grawitacyjna pracuje przeciwnie do założeń (gorące lato lub bardzo mroźna zima)

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Nie jest to wina kominka. Tak jak wcześniej pisałem - w ostatnim czasie zaobserwowałem, że smród pojawia się późnym wieczorem kiedy jest co najmniej 0 stopni na zewn. lub mniej i robi się (ten smród) coraz intensywniejszy. Kiedy wstaję wczesnym rankiem po smrodzie nie ma już śladu. Stawiam na to, że to wina rury odpowietrzającej z oczyszczalni ścieków umiejscowionej pod styropianem. Brak możliwości wydostawania się smrodu ponad dach (około 9m w górę) tłumaczę sobie dużą wilgotnością powietrza w porze wieczorowo-nocnej i przez to większym ciężarem powietrza. Nie znam się na fizyce w tym zakresie ale myślę że o to chodzi. Jakaś różnica ciśnień czy coś w tym rodzaju. Dziwi mnie jednak, że znajduje się ona (rura) w sporej odległości od okna (około 3-4m). Najlepiej będzie zrobić odkrywkę.

Smród najbardzie jest intensywny przy styku okna ze ścianą (w jego górnej części). Czasami tak śmierdzi, że nos odpada. Kominek jest w przeciwległej części pokoju i tam nic nie śmierdzi.

Edytowane przez emaju

Problem z wykonawcami - całkowicie odpada.

Mam jeszcze inną koncepcję. W odległości ~3-4m od tego okna biegnie pionowo na zewnątrz budynku pod styropianem odpowietrzenie od przydomowej oczyszczalni ścieków (wylot ponad dachem). Jest to typowa rura prostokątna (biała) wentylacyjna. Może jest nieszczelna i gazy przedostają się pomiędzy szczelinami między styropainem i ścianą zewn. i niszczelnościami w piance montażowej okna i wędrują do wnętrza?

Ciekawy jest następujący fakt. W ostatnim okresie zapach nie był wyczuwalny. Związane to jest z odpowiednią pogodą na zewnątrz. Fetor robi intensywny dpiero gdy jest bardzo zimno. Może to by się zgadzało . Powietrze robi się ciężkie. Gazy z oczyszczalni nie mogą się wydostać ponad dach, robie się ciśnienie i pompuje to wszystko w dół przez nieszczelności do ciepłego wnętrza (lub ciepłe zasysa?). Może ktoś z was potrafi to nazwać?

że tak spytam...

a dlaczego to odpowietrzenie jest wypuszczone aż na budynek i to w dodatku zwykłym płaskim kanałem wentylacyjnym ...?

Nie jest to wina kominka. Tak jak wcześniej pisałem - w ostatnim czasie zaobserwowałem, że smród pojawia się późnym wieczorem kiedy jest co najmniej 0 stopni na zewn. lub mniej i robi się (ten smród) coraz intensywniejszy. Kiedy wstaję wczesnym rankiem po smrodzie nie ma już śladu. Stawiam na to, że to wina rury odpowietrzającej z oczyszczalni ścieków umiejscowionej pod styropianem. Brak możliwości wydostawania się smrodu ponad dach (około 9m w górę) tłumaczę sobie dużą wilgotnością powietrza w porze wieczorowo-nocnej i przez to większym ciężarem powietrza. Nie znam się na fizyce w tym zakresie ale myślę że o to chodzi. Jakaś różnica ciśnień czy coś w tym rodzaju. Dziwi mnie jednak, że znajduje się ona (rura) w sporej odległości od okna (około 3-4m). Najlepiej będzie zrobić odkrywkę.

Smród najbardzie jest intensywny przy styku okna ze ścianą (w jego górnej części). Czasami tak śmierdzi, że nos odpada. Kominek jest w przeciwległej części pokoju i tam nic nie śmierdzi.

odłącz tą nieszczęsną rurę biegnącą w ścianie i zrób zwykły kominek wentylacyjny na tej POŚ-ce...:yes: