emaju 08.11.2013 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 (edytowane) Mam w domu problem z wydobywającym się z okolicy okna balkonowego bardzo nieprzyjemnym zapachem. Po prostu smród przypominający rozkładającą się padlinę. Dom jest nowy (4 lata). Smród obserwuję od ~3 lat. Występuję tylko w porze wieczorowo -nocnej w okresie jesienno-zimowym. Myślę, że w tym okresie zimne powietrze jest ciężkie i wszystkie gazy unoszą się blisko ziemi. Drzwi balkonowe są nieszczelne. Zaobserowałem, że zapach ten jest bardzo intensywny właśnie w rejonie tych nieszczelności. Jest bardzo intensywny. Nie wiem skąd ten smród się bierze, bo kiedy otwieram drzwi na zewnątrz jest w porządku, nic nie śmierdzi.Mam kilka hipotez.1: Mam przydomową oczyszczalnię ścieków z wywietrznikiem ponad dachem mojego domu. Może w jakiś sposób powietrze wieczorem opada i przez nieszczelności w oknie wpływa do wnętrza? W tym wypadku przykry zapach byłby jednak odczywalny na zewnątrz , czego jednak nie ma. Poza tym zapach z oczyszczalni jest chyba inny.2: Gnijąca pianka montażowa mocująca okno balkonowe? Naprawdę nie wiem co o tym myśleć. Problem jest poważny.Może ktoś pomoże. Będę wdzęczny. Edytowane 8 Listopada 2013 przez emaju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.11.2013 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 Podpadłeś wykonawcom i ci coś śmierdzącego zamurowali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T0MII 09.11.2013 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 A humus był dokładnie wybrany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 09.11.2013 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 Elfir: stawiasz na delikatnie pęknięte jajeczko które zaczęło sobie gnić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo503 09.11.2013 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 Ryba napchana w karnisz (w jakimś filmie było)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.11.2013 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 tak mi się skojarzylo od razu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MATRON 09.11.2013 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2013 Zgadzało by się, smród zaczął się rok po skończeniu, proszę sobie przeanalizować czy nie było konfliktu z którymś z wykonawców, może montażyści okien lub tynkarze. Może też coś zdechło i się rozkłada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emaju 12.11.2013 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 (edytowane) Problem z wykonawcami - całkowicie odpada.Mam jeszcze inną koncepcję. W odległości ~3-4m od tego okna biegnie pionowo na zewnątrz budynku pod styropianem odpowietrzenie od przydomowej oczyszczalni ścieków (wylot ponad dachem). Jest to typowa rura prostokątna (biała) wentylacyjna. Może jest nieszczelna i gazy przedostają się pomiędzy szczelinami między styropainem i ścianą zewn. i niszczelnościami w piance montażowej okna i wędrują do wnętrza?Ciekawy jest następujący fakt. W ostatnim okresie zapach nie był wyczuwalny. Związane to jest z odpowiednią pogodą na zewnątrz. Fetor robi intensywny dpiero gdy jest bardzo zimno. Może to by się zgadzało . Powietrze robi się ciężkie. Gazy z oczyszczalni nie mogą się wydostać ponad dach, robie się ciśnienie i pompuje to wszystko w dół przez nieszczelności do ciepłego wnętrza (lub ciepłe zasysa?). Może ktoś z was potrafi to nazwać? Edytowane 12 Listopada 2013 przez emaju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 12.11.2013 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 Średnio sprawny nos raczej odróżni smród padliny od wyziewów z oczyszczalni Spróbuj wsypać bakterie również do zlewów/kanalizacji, powinno trochę zmniejszyć natężenie jeśli to to. Pomijając śledzia/krewetkę w murze, może zdechła jakaś mysz w warstwie ocieplenia? Ciężko zgadywać. Po zlokalizowaniu źródła polecam odsmrodzenie domu wydajnym ozonatorem. Zrobiłem taki o wydajności 7g/h i poza odgrzybianiem auta przydaje się do usuwania wszelkich niepożądanych zapachów, również w garażu/domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 12.11.2013 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 a masz w domu kominek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emaju 13.11.2013 07:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 (edytowane) Mam kominek.Pytanie do TMK w sprawie ozonatora. Gdzie można kupić taki ozonator i jaki najlepiej wybrać? Edytowane 13 Listopada 2013 przez emaju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apelacyjny 13.11.2013 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 Mała mysz nie śmierdziałby tak mocno. spróbuj zidentyfikować co to za zapach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 13.11.2013 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 (edytowane) Mam kominek. Pytanie do TMK w sprawie ozonatora. Gdzie można kupić taki ozonator i jaki najlepiej wybrać? Gotowy kupisz na popularnym serwisie aukcyjnym i osobiście odradzam słabsze niż o wydajności 3g/h. Swój mam w wersji "międzynarodowej" - obudowa z polskiego prostownika, wentylator 230V wojskowy z demobilu, płytki z zasilaczem ściągałem z Tajwanu, resztę z garażu ps. Apelacyjny, mysza ma krótkotrwałą, ale wielką moc w sobie... Edytowane 13 Listopada 2013 przez TMK literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 13.11.2013 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 podobno drewno zakopane w fundamentach lub zamurowane w scianach bardzo smierdzi. duzo osob mnie przed tym ostrzegalo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emaju 14.11.2013 07:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Myślę, że to nie mysz . Tak jak napisaliście mysz śmierdziałaby krócej. To natomiast trwa już od co najmniej 2-3lat. Jak na razie zapach jest mało intensywny. Wyczywalny jedynie bardzo blisko wnęki okiennej.Ciekawy jest pomysł z tym drewnem. W moim przypadku mogły zostać drewniane klocki montażowe od montowania okien. Niestety nie sprawdziłem czy wszystkie zostały usunięte.Co do indentyfikacji zapachu: to zapach jak od padliny.Najlepiej byłoby odkuć trochę muru przy oknie i może to rozwiązałoby sprawę. Obawiam się jednak, że narobię za dużo zniszczeń. Nie jestem dobry w gładziach. Jeżeli smród znów się nasili chyba jednak zdecyduję się na kucie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 16.11.2013 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 czy to zawsze śmierdzi? latem, wiosną, zimą? postaraj się znaleźć jakieś sytuacje w których nie śmierdzijeśli masz kominek, to on potrafi zasysać powietrze przez wentylację, i jeśli obok niej jest wywiewka kanalizacji- będzie się smród przedostawał do domu. Ew w pewnych fazach , gdy wentylacja grawitacyjna pracuje przeciwnie do założeń (gorące lato lub bardzo mroźna zima) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k.szpenio 28.11.2013 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 Czytam Twoj problem i powiem szczerze, że pierwszy raz spotkałem się z czymś takim. Bardzo dziwna sprawa, ale wydaje mi się, że może być to spowodowane przedostawaniem sie przykrego zapachu do domu za sprawą problemów z kominkiem.koniecznie to sprawdz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emaju 10.12.2013 16:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 (edytowane) Nie jest to wina kominka. Tak jak wcześniej pisałem - w ostatnim czasie zaobserwowałem, że smród pojawia się późnym wieczorem kiedy jest co najmniej 0 stopni na zewn. lub mniej i robi się (ten smród) coraz intensywniejszy. Kiedy wstaję wczesnym rankiem po smrodzie nie ma już śladu. Stawiam na to, że to wina rury odpowietrzającej z oczyszczalni ścieków umiejscowionej pod styropianem. Brak możliwości wydostawania się smrodu ponad dach (około 9m w górę) tłumaczę sobie dużą wilgotnością powietrza w porze wieczorowo-nocnej i przez to większym ciężarem powietrza. Nie znam się na fizyce w tym zakresie ale myślę że o to chodzi. Jakaś różnica ciśnień czy coś w tym rodzaju. Dziwi mnie jednak, że znajduje się ona (rura) w sporej odległości od okna (około 3-4m). Najlepiej będzie zrobić odkrywkę.Smród najbardzie jest intensywny przy styku okna ze ścianą (w jego górnej części). Czasami tak śmierdzi, że nos odpada. Kominek jest w przeciwległej części pokoju i tam nic nie śmierdzi. Edytowane 10 Grudnia 2013 przez emaju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.12.2013 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Problem z wykonawcami - całkowicie odpada. Mam jeszcze inną koncepcję. W odległości ~3-4m od tego okna biegnie pionowo na zewnątrz budynku pod styropianem odpowietrzenie od przydomowej oczyszczalni ścieków (wylot ponad dachem). Jest to typowa rura prostokątna (biała) wentylacyjna. Może jest nieszczelna i gazy przedostają się pomiędzy szczelinami między styropainem i ścianą zewn. i niszczelnościami w piance montażowej okna i wędrują do wnętrza? Ciekawy jest następujący fakt. W ostatnim okresie zapach nie był wyczuwalny. Związane to jest z odpowiednią pogodą na zewnątrz. Fetor robi intensywny dpiero gdy jest bardzo zimno. Może to by się zgadzało . Powietrze robi się ciężkie. Gazy z oczyszczalni nie mogą się wydostać ponad dach, robie się ciśnienie i pompuje to wszystko w dół przez nieszczelności do ciepłego wnętrza (lub ciepłe zasysa?). Może ktoś z was potrafi to nazwać? że tak spytam... a dlaczego to odpowietrzenie jest wypuszczone aż na budynek i to w dodatku zwykłym płaskim kanałem wentylacyjnym ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.12.2013 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Nie jest to wina kominka. Tak jak wcześniej pisałem - w ostatnim czasie zaobserwowałem, że smród pojawia się późnym wieczorem kiedy jest co najmniej 0 stopni na zewn. lub mniej i robi się (ten smród) coraz intensywniejszy. Kiedy wstaję wczesnym rankiem po smrodzie nie ma już śladu. Stawiam na to, że to wina rury odpowietrzającej z oczyszczalni ścieków umiejscowionej pod styropianem. Brak możliwości wydostawania się smrodu ponad dach (około 9m w górę) tłumaczę sobie dużą wilgotnością powietrza w porze wieczorowo-nocnej i przez to większym ciężarem powietrza. Nie znam się na fizyce w tym zakresie ale myślę że o to chodzi. Jakaś różnica ciśnień czy coś w tym rodzaju. Dziwi mnie jednak, że znajduje się ona (rura) w sporej odległości od okna (około 3-4m). Najlepiej będzie zrobić odkrywkę. Smród najbardzie jest intensywny przy styku okna ze ścianą (w jego górnej części). Czasami tak śmierdzi, że nos odpada. Kominek jest w przeciwległej części pokoju i tam nic nie śmierdzi. odłącz tą nieszczęsną rurę biegnącą w ścianie i zrób zwykły kominek wentylacyjny na tej POŚ-ce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts