marekm7 12.11.2013 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 Witam, czy tak zbudowana ściana jest prawidłowa? - chodzi mi o braki w zaprawie a jeśli nie jest prawidłowa, to czy brak zaprawy na całym pustaku grozi jakimiś konsekwencjami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekm7 15.11.2013 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Nikt mnie nie uspokoi, czy też nie chcecie mnie dobijać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 15.11.2013 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 (edytowane) Raczej na całym pustaku ci zaprawy nie brakuje bo wszędzie masz spoinę, oszczędną bo oszczędną ale masz. Można to lepiej zrobić, wypełnić spoiny w 100%, można o ile projekt na to zezwala na pasach zaprawy murować z przerwą po środku, na "ciapkach" się nie powinno.Wiązania też nie są jakieś specjalnie udane, powinny wynosić o ile dobrze się orientuję min 8cm w kolejnych warstwach dla takiego pustaka no i zbyt wąskich docinków przy otworach okiennych i drzwiowych też się nie daje. Edytowane 15 Listopada 2013 przez _olo_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekm7 15.11.2013 22:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 To jest raczej ta gorsza część ściany, wiązania - chodzi o przesunięcie górnej i dolnej warstwy pustaków? W pozostałych przypadkach przesunięcie jest mniej więcej w połowie. Rozumiem, że szału nie ma, ale stał będzie i trochę więcej kleju i tynku mi "wejdzie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 16.11.2013 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Tu, na forum, nikt poważny nie podejmie decyzji równoznacznej z projektantem budynku lub doświadczonym kierownikiem budowy. Twój problem MOŻE się zakończyć katastrofą budowlaną i nie możesz tego zostawić po poradzie nawet doświadczonych forumowiczów. Jeśli to jest porotherm od Winerbergera, to jego ściana wygląda inaczej na moim domu! Nikt mnie nie uspokoi, czy też nie chcecie mnie dobijać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 16.11.2013 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Tu, na forum, nikt poważny nie podejmie decyzji równoznacznej z projektantem budynku lub doświadczonym kierownikiem budowy. Twój problem MOŻE się zakończyć katastrofą budowlaną i nie możesz tego zostawić po poradzie nawet doświadczonych forumowiczów. Jeśli to jest porotherm od Winerbergera, to jego ściana wygląda inaczej na moim domu! Racja, porady forumowiczów powinno się traktować jak porady a nie wytyczne do wykonywania prac, jednak mam wrażenie, że np wspomniani kierownicy budów w większości przypadków zgadzają się na odstępstwa i akceptują niedoróbki na znacznie większym poziomie niż by to byli w stanie zostawić bez komentarza forumowicze lub zaakceptować inwestorzy, gdyby tylko się wiedzieli jak to powinno być zrobione. Marekm7 - zapytaj twojego kierownika co sądzi o tych wiązaniach warstw po max parę cm u dołu ściany i w kilku innych miejscach i o wypełnieniu spoin (bo tego to do końca na foto nie widać) - zapewne powie, że może być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekm7 16.11.2013 08:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Sęk w tym, że szef ekipy budowlanej i kierownik to ta sam osoba. Oczywiście, że mówi, że może tak być cytuję "trochę kleju więcej wejdzie, tak może być"W okolicy jest znany i buduje domy cały czas, zanim wziąłem tą ekipę to dzwoniłem po inwestorach, którzy z nim budowali - nie było narzekań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 16.11.2013 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Sęk w tym, że szef ekipy budowlanej i kierownik to ta sam osoba. Oczywiście, że mówi, że może tak być cytuję "trochę kleju więcej wejdzie, tak może być" W okolicy jest znany i buduje domy cały czas, zanim wziąłem tą ekipę to dzwoniłem po inwestorach, którzy z nim budowali - nie było narzekań. A pomierzyłeś sobie piony ? Bo to "trochę kleju więcej wyjdzie" wskazuje na to, że izolacja będzie musiała być na grubym kleju kładziona bo ściany krzywe. Lepiej mieć jednak wykonawcę i kierownika w dwóch osobach niż w jednej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 16.11.2013 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Rozumiem, że szału nie ma, ale stał będzie i trochę więcej kleju i tynku mi "wejdzie". Sam murowałem swój dom więc doświadczenie mam, żadna katastrofa ci nie grozi, spoiny wyglądają normalnie ,mogłyby być pełniejsze , przewiązanie po za dwoma miejscami też ok, oczywiście jak się ma mnóstwo czasu i robi się super dokładnie można takich nieistotne błędów uniknąć. Jednak KIEROWNIK I WYKONAWCA w jednej osobie to błąd , trudno to odkręcić, spróbuj znaleść kiera który za kasę będzie udzielał ci konsultacji, zawsze będąc na miejscu oceni stan lepiej niż ludzie tu na FM na podstawie zdjęcia, Twoja ekipa pracuje tak na 3+ bo może tyle im płacisz ? Oczywiście rada OLO by wszystko mierzyć i sprawdzać z projektem jak najbardziej słuszna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekm7 16.11.2013 09:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Ta ekipa buduje tylko SSO, a kierownik zostaje już do końca. Wiem, że kierownik i wykonawca w jednym to błąd, ale cenę miałem taką samą z kierownikiem i bez, więc wziąłem z kierownikiem i nie szukałem innego. Nie wiem czy mało? Za coś takiego http://z500.pl/projekt/534/Z128_GP,z-garazem-jednostanowiskowym-i-tarasem.html z zadaszonym tarasem płacę 39 tys. To jest 200m po podłodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 16.11.2013 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Może jestem zmęczony (dzień na budowie) ale jak są zrobione nadproża (bo nie widać)? Marek, pewnie wiekiej hecy z tego nie będzie (Kiero sam na siebie by kręcił bat) jak pisze Tomraider (też sam murowałem swój) ale jakoś mi się wydaje że przez taką "staranność" potem wychodzą np. pęknięcia pod oknami itp. i po tym mit#1500100900 "panie to normalne, budynek pracuje" (wiem, pracuje, ale do d... z takimi efektami tej pracy). Czy to jest zgodne ze sztuką bud.? Wątpię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekm7 17.11.2013 10:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 nadproża wyglądają tak: to samo okno od wewnątrz i jeszcze inny przykład przed zalaniem nad garażem jest tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m4rsh4ll 17.11.2013 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 (edytowane) Wszystko pewnie zależy jak było umówione, od całości roboty płatne czy na godziny.. Jak od całości, to każdy zrobi szybko i niestarannie, bo to mu się opłaca, Ty pewnie też szybko chciałeś żeby Ci to zbudowali. Druga sprawa, jeśli liczyłeś od całości, to ktoś na pewno szefowi zaoszczędził zaprawy.. Jak dla mnie, można to było zrobić starannie i powoli.. Dodatkowo nie wiem czy taka zaprawa nie robi w roli jakiejś tam grubości izolacji. W końcu, można by wymyślić technologie, łączenia bloczków ze szparami, a tam na pewno ich trochę jest.. z drugiej strony czy ktoś praktykuje takie coś.. ? Edytowane 17 Listopada 2013 przez m4rsh4ll Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 17.11.2013 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 (edytowane) marshall, jest trudność umawiać się z wykonawcami "od godziny", opór u nich często, choć bym wolał, bo oczekuję staranności i nie chcę aby potem było miałczenie "że wydziwiem", i że "gdybym wiedział", nie jeden fachowiec szczelilł focha "jak śmę wogle jemu proponować". Ostatecznie jak od roboty to z góry zakładam że ma być książkowo (a i tak muszę być na miejscu i pilnować/wskazywać). Na szczęście wielu zewnętrznych fachowców u siebie nie potrzebowałem, z tej próbki którą mam wynika żałosny obraz (wcale kluczem #1 przy poszukiwaniach nie jest cena!). Same q*m*ć "magistry" socjologii merkjetingu i kosmetologii a na budowie nie ma komu pracować. marek, dobrze że jest jakieś zbrojonko ta belka wew. to po prawdzie chyba powinna być wpuszczona zbrojeniem do tej zew. (na fot. nie widać ani zagięć ani "elek"). Edytowane 17 Listopada 2013 przez grzeniu666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekm7 17.11.2013 16:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Gdzieś to zbrojenie musiało być, w końcu kupiłem 3660 kg prętów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarn-y 17.11.2013 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Może je znajdziesz na pobliskim złomie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 18.11.2013 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 Albo któryś murarz swoją chałupę przy okazji Twojej stawia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekm7 19.11.2013 21:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 (edytowane) niemożliwe Edytowane 20 Listopada 2013 przez marekm7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 20.11.2013 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 Nie no, zbrojenie masz pierwsza klasa. O ile połowy po odbiorze a przed wylaniem betonu nie zdemontowano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekm7 20.11.2013 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 Chociaż zbrojenie dobre i zaprawy teraz więcej kładą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts