Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Potrzebuję pomocy nad wyborem odkurzacza z filtrem wodnym, gdyż mam remont i potrzebuje czegoś do odciągania pyłów z gładzi gipsowych, odkurzania kurzu itd. Odkurzacz z filtrem wodnym oprócz pracy przy remoncie przyda się także podczas codziennego odkurzania mieszkania, usunie cały kurz, który potem będę mógł wylać z wodą do toalety i dodatkowo odświeży powietrze jak naleje aromatu do zbiorniczka z wodą, wypierze (odświeży) także dywan i wykładzinę oraz tapicerkę w samochodzie z mniej uciążliwych plam.

Dom ma dość dużą powierzchnię;

Biorę pod uwagę 2 modele, które mieszczą się w przedziale cenowym do 600zł, bo tyle mogę przeznaczyć na odkurzacz:

zelmer aquawelt 919 ST

oraz hyundai VC 5750

ewentualnie mpm mod-03

Główne różnice to:

gwarancja w zelmerze 4 lata, a hyundai 2

wielkość zbiornika wodnego na korzyść hyundaia 9L zelmer 5

hyundaia chyba łatwiej będzie czyścić, natomiast najbardziej zależy mi na funkcjonalności i bezawaryjności tych sprzętów, a odkurzaczem z filtrem wodnym nigdy się nie posługiwałem. Proszę o opinie który z tych 2 jest lepszy. Pozdrawiam.

Ja mam doświadczenia z Rainbow (zupełnie inna półka cenowa - pewnie koło 7-8 tys) i generalnie do domu jednorodzinnego piętrowego bym tego sobie nie kupił.

Ciężki, duży, nieporęczny, choć fakt, bardzo dobrze sprząta (tylko żadko, bo jak myślę że mam go znowu wtachać na górę, to mi się od razu odechciewa)

Myślę, że da rade, bo aktualnie zrobiłem filtr wodny z beczki po ogórkach 60L i jak wlewam 5 litrów wody to następne 10L wypełnia się pianą, ale to po odkurzeniu całego pokoju po szlifowaniu ręcznym, Niestety trochę mało dokładny jest ten filtr i za duże bąble idą, także odkurzacz wysysający powietrze z beczki wysysa część kurzu ... wolałbym coś fabrycznego :)

• 9 months później...
Wielkość zbiornika nie ma takie znaczenie że podczas remontu, który będziesz prawdopodobnie robić raz z pewnością się przyda żeby dłużej na nim pracować na jednej wymianie wody. Natomiast podczas użytkowania normalnego w domu to chyba nie chcesz 2x cięższy odkurzacz nosić po pokojach. Powiem też że jestem patriotą.