Rafkito 17.11.2013 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Drodzy koledzy, jestem właśnie na etapie robienia łóżka-kanapy 200x90cm. Konstrukcję wykonałem z drewna sosnowego. Na pięciu legarkach chciałem położyć płytę OSB (materac jest piankowy, więc musi być płyta) o grubości 12 lub 18mm. Oparcie, boki i front będą tapicerowane, więc OSB wydaje się rozsądnym rozwiązaniem. Niemniej jednak, w 'internetach' wyczytałem, że OSB nie bardzo się nadaję, ponieważ nie jest zbyt zdrowe. I tu moje pytania: czy mogę użyć płyt OSB?czy 12 mm wystarczy? jeżeli nie to jakich? jakich płyt używają producenci mebli wypoczynkowych tapicerowanych? Czy to nie przypadkiem OSB? Wolałbym nie używać typowych płyt meblowy ponieważ są bardzo ciężkie, no i dużo droższe od OSB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 17.11.2013 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Nie dałbym u siebie OSB na łóżko. Pamiętam że ktoś stosował wosk na OSB we wnętrzach, może dzięki temu emisja formaldechydu była niższa?Alternatywą dla płyty OSB mogą być w tym przypadku tanie deski podłogowe z marketu. Cena 20-30 zł za m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafkito 17.11.2013 22:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Właśnie desek wolałbym uniknąć. A płyty wiórowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts