desmear 18.11.2013 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 mam pytanie do znających zagadnienie. czy kominiarze mają prawo robić odbiór kotłowni z kotłami kondensacyjnymi ? Moje pytanie bierze się z tego zapisu: http://www.gunb.gov.pl/info/kontrole_stanu/kontrol14.html z którego wynika, że kominy w których ciąg wymuszony jest przez urządzenie mechaniczne kontrolują osoby z uprawnieniami budowlanymi o odpowiedniej specjalności. O ile mnie moja wiedza nie myli to w kotle kondensacyjnym ciąg wymusza wentylator?!? Kominiarze wg powyższego zapisu mają prawo kontrolować jedynie przewody kominowe o ciągu grawitacyjnym. Drugie pytanie jest, co oznacza "uprawnienia budowlane o odpowiedniej specjjalności" ? Znaczy jakiej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 18.11.2013 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 Uprawnienia budowlane są nadawane po zdaniu egzaminu państwowego i z reguły po odpowiedniej praktyce otrzymują je inżynierowie odpowiedniej specjalności.W zakresie instalacji sanitarnych jest kilka rodzajów :-wykonawcze i projektowe na instalacje wewnętrzne -wykonawcze i projektowe na sieci W twoim przypadku powinien sprawdzić to inżynier z uprawnieniami wykonawczymi na instalacje wewnętrzne.Ale żeby to sprawdzić trzeba mieć analizator spalin (pomoże w ocenie szczelności) A tak naprawdę to kto Ci kazał zdobyć taki papier.Niech kominiarz napisze ,że jest ok . a ty nie chwal sie ,że masz kondensata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 19.11.2013 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 A tak naprawdę to kto Ci kazał zdobyć taki papier. Niech kominiarz napisze ,że jest ok . a ty nie chwal sie ,że masz kondensata taki papier musisz mieć, żeby odebrac budynek. takie papiery musisz mieć, żeby byc zgodnym z przepisami aby spełnić warunki chociażby ubezpieczenia budynku. Wygląda na to, że setki ludzi w tym kraju płaci za nic nie znaczące papiery które wymagają wbrew przepisom od nich urzędnicy. Kominiarze je wypisują, mimo, że nie mają do tego uprawnień. Jedna wielka fikcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 19.11.2013 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 TAKNajlepsze są te ubezpieczenia . Ludzie płacą i nie czytają warunków .Ale to nagminne Kominiarz pisze opinie na temat wentylacji i czy pomieszczenie nadaje się na kotłownie gazowąI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akumulator 19.11.2013 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 zaraz poszukam kominiarza on w tym dobry jest napiszę i odezwie się na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 21.11.2013 16:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 upgdyż bardzo mnie ten temat nurtuje.Jest tutaj jakis kominiarz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciuset 31.05.2022 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2022 mam pytanie do znających zagadnienie. czy kominiarze mają prawo robić odbiór kotłowni z kotłami kondensacyjnymi ? Moje pytanie bierze się z tego zapisu: http://www.gunb.gov.pl/info/kontrole_stanu/kontrol14.html z którego wynika, że kominy w których ciąg wymuszony jest przez urządzenie mechaniczne kontrolują osoby z uprawnieniami budowlanymi o odpowiedniej specjalności. O ile mnie moja wiedza nie myli to w kotle kondensacyjnym ciąg wymusza wentylator?!? Kominiarze wg powyższego zapisu mają prawo kontrolować jedynie przewody kominowe o ciągu grawitacyjnym. Drugie pytanie jest, co oznacza "uprawnienia budowlane o odpowiedniej specjjalności" ? Znaczy jakiej ? Udzieliłem wywiadu na ten temat w magazynie Wszystko Działa. str18. https://www.wszystkodziala.pl/media/0sjj4rcu/062018.pdf Wszelkie odbiory kominiarskie kotłów kondensacyjnych mogą wykonywać tylko osoby z uprawnieniami budowlanymi w odpowiedniej specjalności (instalacyjnej sanitarnej lub konstrukcyjnej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 31.05.2022 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2022 Udzieliłem wywiadu na ten temat w magazynie Wszystko Działa. str18. https://www.wszystkodziala.pl/media/0sjj4rcu/062018.pdf Wszelkie odbiory kominiarskie kotłów kondensacyjnych mogą wykonywać tylko osoby z uprawnieniami budowlanymi w odpowiedniej specjalności (instalacyjnej sanitarnej lub konstrukcyjnej). Tak. Zgodnie z prawem budowlanym mistrz kominiarski może opiniować 3 rodzaje przewodów: 1) Grawitacyjne dymowe (np. od pieców na paliwo stałe) 2) Grawitacyjne spalinowe (np. od pieców gazowych z otwartą komorą spalania) 3) Grawitacyjne wentylacyjne Piece z zamkniętą komorą spalania i wymuszonym obiegiem (np. turbo czy kondensacyjne) nie mogą być kontrolowane przez mistrza kominiarskiego. Niektórzy kominiarze wystawiają dokument "brak przewodów grawitacyjnych" i za to biorą 200-300 zł. Tylko powinno być napisane: "brak do kontroli przewodów do których mam uprawnienia ustawowe". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts