Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile zaoszczędzę na ogrzewaniu ubierając sweter/polar?

Zielony ogród

Recommended Posts

Moje skażenie jest niczym, wobec Twojego... Przed czym się bronisz? Co Cię motywuje? Przeczytaj swoje posty w tym wątku od samego początku. Cóż one wnoszą?

Przestudiuj dokladne znaczenie powiedzenia "głos wołającego na puszczy". Podpowiem tylko, że słowo "puszcza" oznacza w nim pustynię...

Jeśli mój "medal" stanowi dla Ciebie wstęgę Mobiusa, tym lepiej dla medalu i dla moich tez...

Posiadam interdyscyplinarną wiedzę, którą się dzielę. Dyplom lekarza medycyny uzyskałem w roku 1979 a pierwszy grzejnik wyprodukowałem w roku 1994. To nie wszystko, czym się zajmuję... Nie ma dla mnie między tymi działaniami żadnej istotnej kolizji, poza czasem, który muszę jakoś dzielić...

Nie macie pojęcia, jak cudownym, pełnym tysięcy wzajemnych zależności i sprzężeń, w tym sprzężeń zwrotnych stanowi organizm człowieka.

Jak precyzyjna i krucha jest jego równowaga.

80% chorób ta wspaniała struktura potrafi do pewnego momentu zwalczyć sama.

Należy jej, należy organizmowi pomagać czy też utrudniać życie?

Jest takie pojęcie jak zmęczenie materiału. Są granice możliwości odnowy i regeneracji tkanek. Granica ilości możliwych do wykonania podziałów komórek.

I dlatego też medycyna stworzyła takie pojęcie jak "czynnik ryzyka".

Sam w sobie w krótkim czasie nie wywoła ostrej choroby, lecz działając długoterminowo, wyczerpuje posiadane przez organizm mechanizmy adaptacji do niego.

Dlatego też należy o czynnikach ryzyka mówić, pisać, uświadamiać.

Jeden zachoruje wcześniej, drugi później, u kolejnego, przy związanych z wiekiem schorzeniach wielonarządowych, inny objaw, niezwiązany z ekspozycją na konkretny czynnik ryzyka wysunie się na plan pierwszy...

Strukturą szczegolnie wrażliwą jest nasz mózg. Jego rezerwa tlenowa wynosi tylko 6 sekund!

Po kilkudziesięciu sekundach braku krążenia w nim, z kory mózgu, z naszych wspomnień, wiedzy i potencjału robi się błoto...

Analogicznie jest z nerkami, które po mniej więcej podobnym czasie od zatrzymania krążenia, ulegają nieodwracalnemu zniszczeniu..

Jesteśmy potężni, lecz jesteśmy też niezwykle delikatnymi, kruchymi istotami. Zakres warunków, w ktorych czujemy sie dobrze, jest bardzo wąski....

Mózg stara się siebie chronić i działać maksymalnie optymalnie, stąd jego wielka dbałość o optymalną temperaturę dla pracy funkcjonujących w jego komórkach ukladow enzymatycznych. Optimum temperaturowe. Czym jest ono dla enzymów i koenzymów?

Podstawowoym mechanizmem regulacji temperatury powrotu krwi do mózgu jest regulacja przepływów naczyniowych w obrębie kończyn dolnych i dlatego należy zadbać o jak najmniejsze zakłócenia i utrudnienia w tym zakresie...

Mechanizm z grubsza omawiałem wielokrotnie i jak będzie potrzeba, mogę go powtarzać do momentu, gdy namaszczeni luminarze tego FM obwieszczą wszystkim "Eureka" !! Z uświadomienia sobie istoty wywodu, wnioski nasuną się oczywiste.

Pozdrawiam

Bogusław

• Odpowiedzi 147
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Moje skażenie jest niczym, wobec Twojego... Przed czym się bronisz? Co Cię motywuje? Przeczytaj swoje posty w tym wątku od samego początku. Cóż one wnoszą?

Przed pociskaniem w reklamach ciemnoty sie bronie.

Wnosza tyle, ze moze mniej osob sie na takie pociskanie nabierze. :)

Nie tylko ty jestes "interdyscyplinarny" i posiadanie dyplomu lekarza nie jest monopolem na wiedze. A na pewno nie juz na wiedze techniczna.

Gość Konto usunięte_12*
Nasłucha się człowiek pseudo fachowców i tak później wychodzi ;)

No właśnie! Ja miałem takich "fachowców", którzy mi zalecili w jednych pomieszczeniach "podłogówkę" a w innych grzejniki. I wszystko to regulować JEDNYM! :jawdrop: termostatem. Zabrakło mi wtedy czasu i wyobraźni, aby przewidzieć konsekwencje. Bo termostat wyłączał i grzejniki i podłogówkę (JEDEN kocioł!) Dopiero od przyszłego sezonu muszę się na poważnie wziąć do rozwiązania tego problemu (o ile się da :rolleyes:). Póki co kocioł "chodzi" na "taktowaniu" :(

Temperatura w domu (akceptowana przeze mnie i żonę) to 19 st.C. Ale za to koszty ogrzewania za ub. sezon (kocioł kondensacyjny + mały kominek jesienią i wiosną), to 1700 zł (drewno na razie "darmowe" - z karczowania działki ).

Edytowane przez Konto usunięte_12*

sunrise121.

Z szybkością światła działa sterownik, jednakże mata utopiona w betonie nie wyłącza grzania ani nie podejmuje grzania natychmiast. Beton ma swoją bezwładność. Chcesz położyć matę grzewczej na wylewce pod panelami? Super....

Mnie szczególnie interesuje, a także powinien interesować każdego użytkownika, nie moment rozpoczęcia grzania lecz możliwość szybkiego przerwania grzania.

Dobrze zrozumiałeś. Zatapiając przewody w wylewce, masz dużą bezwładność układu. Przewody bezpośrednio pod panelami gwarantują szybkie przerwanie grzania, tak jak w Twoim "Regulusie". Grzana podłoga to niska temperatura podłogi 21*C i sufitu 20*C bo 80% promieniowanie/20% konwekcja. Grzejniki konwektorowe to 80% konwekcja ciepła/ 20% promieniowanie więc temperatura ich jest wyższa i z racji tej, są mniej wydajne i kurzą. Pod sufitem jest 24*C a przy podłodze 22*C. Grzana podłoga to niższa temperatura w pokoju, większy komfort przy mniejszym zużyciu energii, bo temperatura sufitu jest o 4*C niższa. Zakładając sweterek, można dalej obniżyć temperaturę podłogi o 1*C i mieć dalej odczucie komfortu. Regulus tego nigdy nie zapewni.

Czy dom pasywny wedlug definicji ma miec "zewnetrzny" system CO?

W tym kilka tysiecy W mat grzewczych?

Czy pasywnosc to ogrzewanie zyskami bytowymi?

Jakie jest zalozenie?

Zgadza się. Pasywność to ogrzewanie zyskami bytowymi, tylko dzisiaj te zyski bytowe bardzo zmalały, oraz nie zawsze zyski bytowe idą w parze z zapotrzebowaniem na ciepło. Dlatego przyjęło się, że dom pasywny to taki który ma zapotrzebowanie na energię 0-15 kWh/m2 rocznie. Kilka tysięcy W w przewodach wynika z tego, że najsłabszy przewód grzewczy ma moc 18 W/mb, i położony co 20 cm daje moc około 100W/m2. Większa moc, to szybsza reakcja na zmianę temperatury i krótsza praca grzewcza całego systemu. Zapotrzebowanie średnie i tak nie powinno przekroczyć założonego 0-15 kWh/m2 rocznie.

• 4 weeks później...

Każdy pojedynczy członek rodziny ma swoje indywidualne preferencje, upodobania oraz sposób bycia.

Konfiguracja systemu grzewczego, sposobu jego sterowania powinna to uwzględnić. Nie da się ujednolicić komfortu.

Pod Tatę czy pod Mamę? Pod Dziadka czy pod Dzieci?

W moim domu preferencje zmieniły się diametralnie. Widoczne to jest na rachunkach za gaz, prąd, wodę. Była nas trójka żona, córka i ja. Dołączył synek oraz moja mama, która od września zajmuje się dwójką dzieci w czasie kiedy z żoną pracujemy. Wcześniej córeczka spędzała czas w domu babci obecnie sytuacja jest odwrotna. Wszyscy są w naszym domu. Zużycie prądu, wody, gazu wzrosło. Jest to czymś normalnym i naturalnym. Każdy kolejny sezon grzewczy w nowo wybudowanym domu powinien dać obniżkę zużycia gazu. Niestety u mnie pozostaje na podobnym poziomie (nawet wzrasta). Do tego dochodzi pogoda. Brak tej zimy słonecznych dni. Uzyski ciepła słonecznego są niezauważalne. Jeden jedyny dzień w okolicach świąt pozwolił na zredukowanie pracy ogrzewania. Niestety podłogówki na sześćdziesięciu kilku metrach nie mogłem zatrzymać. Tego dnia dom był przegrzany. Coś za coś. U mnie nie ma problemów z regulacją pracy grzejników i podłogówki. Dwa obiegi z własnymi czujkami. Obecnie raczej byłbym skłonny podzielić dom na strefy grzewcze północ-południe w przypadku grzejników. Podłogówka się sprawdza. Lecz to co dla innych jest jej zaletą czyli bezwładność dla mnie jest wadą.

Lecz to co dla innych jest jej zaletą czyli bezwładność dla mnie jest wadą.

W swoim domu testuję podłogówkę 10-ty sezon, lepszy komfort cieplny jest przy zróżnicowanej temp, przy podłogówce raczej nie osiągalne. Dlatego od dawna jestem zwolennikiem systemów mieszanych. W odpowiednim czasie włącza się klima i szybko podnosi temp z 20* do 24-25* - tak jest lepiej i taniej.