kasiamaakeup 22.11.2013 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 (edytowane) Witam. Jestem w trakcie kapitalnego remontu kawalerki (38m2). Mieszkanie składa się z pokoju (około 22m), kuchni połączonej z malutkim przedpokojem (około 13 m) i miniaturowej łazienki (około 3m2). Chciałabym aby moje przyszłe lokum mimo niewielkich rozmiarów było miejscem funkcjonalnym . W tym temacie chciałam poruszyć kwestię pokoju. Mam pewien pomysł, jednak nie mam kompletnie żadnego doświadczenia w kwestii aranżacji wnętrz. Prosiłabym o opinię osób bardziej doświadczonych 1 Komoda 150 cm x 43 (Dąb sonoma) 2 Szafeczki rtv 100 cmx50 cm (2 sztuki)(dąb sonoma)- nad szafkami jedna wisząca szafka 3 Okno 4 Narożnik około 230-240 cm szerokości, około 150 cm głębokości (Ciemny popiel, bez oparcia na ścianie z oknem)- nie wiem czy to dobry pomysł aby narożnik ustawiać na ścianie, na której jest okno, może lepsza będzie sofa? nie ukrywam, że bardziej podobają mi się narożniki 5 Stoliczek (szklany) 6 Stół + krzesła (dąb sonoma, siedzisko krzesła w kolorze ciemnego popielu) 7 Szafa przesuwna 150 cm x 60 cm (biel + mały element dąb sonoma, ewentualnie mały fragment lustra, nie mam pomysłu na inny kolor, a nie chciałabym żeby wszystkie meble były w identycznym kolorze, stąd pomysł na biel) Jako, że mieszkanie jest małe kolory będą raczej jasne. Ściany w kolorze bardzo delikatnej szarości (wpadającej w biel) ewentualnie jedna ściana (myślałam o tej, na której znajdują się drzwi) w kolorze delikatnego fioletu. Dodatki w kolorze białym i fioletowym. Drzwi ciemne, na podłodze panele w ciemniejszym, ciepłym odcieniu (zależy mi na "ociepleniu" i przełamaniu chłodnych barw mebli i ścian właśnie tą cieplejszą podłogą, a także stworzeniem pewnego kontrastu żeby nie było zbyt nudno:) Co sądzicie o takiej aranżacji i kolorystyce? Dodam, że w mieszkaniu będą mieszkały 2 osoby. Z góry bardzo dziękuję za opinie, a także cenne wskazówki. Edytowane 23 Listopada 2013 przez kasiamaakeup Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 22.11.2013 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 Wrzuć plan całego mieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.11.2013 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 chyba coś proporcje szwankują? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiamaakeup 23.11.2013 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 (edytowane) Powyżej podglądowy szkic całego mieszkania. Zaznaczyłam przy okazji jaki mam plan na rozmieszczenie kuchni, "przedpokoju" i łazienki. Początkowo chciałam puścić meble na kształt litery L (po ścianie na której są + ściana pod oknem) jednak okazało się, że pod oknem będzie grzejnik. Meble w kolorze również dąb sonoma z małym akcentem koloru dąb wenge (bez żadnego połysku), między górnymi a dolnymi szafkami chciałabym mozaikę w kolorze zielonym, nad stoliczkiem 2 nieduże zwisające lampy (również w odcieniu zieleni) + na środku kuchni jakaś nieduża lampa (ze względu na małe okno pomieszczenie jest dosyć ciemne). Ściany w kolorze przygaszonej żółci, ewentualnie wanilia, myślałam również nad jakimś akcentem w postaci zielonego koloru (pistacja, groszek- coś delikatnego) na którejś ze ścian, jednak nie wiem którą najlepiej wybrać. Jeżeli chodzi o "przedpokój" to szafa w kolorze dąb wenge (myślałam o tym aby fronty były lakierowane, żeby nie było tak nudno) poza tym chłopak upiera się, że jeden z frontów przesuwnej szafy powinien być z lustrem, ja chciałabym powiesić lustro na ścianie, na której znajdują się drzwi od łazienki. Kolor ścian tak jak w reszcie pomieszczenia, oświetlenie to 3 halogeny położone równolegle do szafy na środku przedpokoju. Tak mniej więcej wygląda pomysł na urządzenie mieszkania. Dodam, że początkowo był inny, ale cały czas coś modyfikowałam i w efekcie mam to co mam... według mnie ta ostateczna wersja jest ok, jednak nie posiadam żadnego doświadczenia w kwestii aranżacji wnętrz, wszystko robiłam intuicyjnie. Zależy mi na funkcjonalności (muszę pomieścić dużo rzeczy, ubrań swoich i chłopaka + trochę sprzętów agd, kuchnia nie ma być jedynie ozdobą, a miejscem w którym możemy swobodnie gotować, a także usiąść i zjeść np śniadanie. Bardzo proszę o jakieś wskazówki odnośnie pokoju, a także przy okazji kuchni. Z góry bardzo dziękuję, Pozdrawiam. Edytowane 23 Listopada 2013 przez kasiamaakeup Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 23.11.2013 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 Na rysunku widzę jeden komin,ale nie ma pionu w łazience i co z wentylacją w kuchni..........?Czy nie myśleliście o wydzieleniu osobnej sypialni......? http://imageshack.us/a/img706/1912/k8jl.jpg http://imageshack.us/a/img844/1550/flfx.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiamaakeup 23.11.2013 12:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 Początkowo myślałam nad wydzieleniem sypialni (co pokazuje pierwszy plan), jednak nie ma fizycznie takiej mozliwości- wszystkie rury (i z wodą i z gazem) i odpływy znajdują się na ścianie, na której umieściłam kuchenne meble. Poza tym nie planuję w tym mieszkanku spędzić całego swojego życia więc jeden pokój jak najabrdziej nam wystarczy (wiadomo im więcej zmian, tym wieksze koszty. Nie chcę ładować aż takich pieniędzy w mieszkanie, które za parę lat zamainię bądź sprzedam.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts