Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Mam projekt w adaptacji, w której planuję wejście do domu, elewację frontową 8 metrów od drogi.

Czy ktoś z Was ma taką lub podobną odległość ?

Chciałbym zobaczyć to wizualnie, najlepiej na zdjęciu, bo nie mogę nigdzie znaleźć.

Chcę zobaczyć czy odległość jest wystarczająca, jak można ją zagospodarować itp.

Będę wdzięczny za pomoc.

Ja mam 13m, zobacz w dzienniku budowy. Mam sporą działkę i długo kombinowałem jak daleko odsunąć dom od drogi. Muszę spokojnie wjechać autkiem na działkę, bez kombinowania wjechać do garażu i jeszcze potrzeba miejsca na kilka furek gości. Lepiej zostawić trochę więcej miejsca bo później może być za ciasno i niestety nic z tym nie da się zrobić. Nadmiar zawsze można obsadzić zieleninką :)

Ja mam 13m, zobacz w dzienniku budowy. Mam sporą działkę i długo kombinowałem jak daleko odsunąć dom od drogi. Muszę spokojnie wjechać autkiem na działkę, bez kombinowania wjechać do garażu i jeszcze potrzeba miejsca na kilka furek gości. Lepiej zostawić trochę więcej miejsca bo później może być za ciasno i niestety nic z tym nie da się zrobić. Nadmiar zawsze można obsadzić zieleninką :)

Masz sporo większą działkę z tego co widzę, więc mogłeś sobie pozwolić na 13m z przodu, zazdroszczę :)

Ja wolę zostawić więcej z tyłu na "prywatną przestrzeń" i dlatego max jak chcę się odsunąć od drogi to właśnie wspomniane 8m.

Jednak przed podjęciem ostatecznej decyzji chciałbym zobaczyć to w praktyce np na zdjęciach, żeby potem nie żałować gdy będzie za późno.

Najważniejsze to nie patrzeć jak inni mają i co robią. To jaka dla Ciebie będzie dobra odległość od drogi zalezy przede wszystkim:

- Twoich upodobań i potrzeb

- od tego ile zapłaciłeś za m2 działki (bo jeśli płacisz np 350 zł/m2 to liczysz każdy metr zagospodarowywanej przez Ciebie działki)

- metraż działki - jak Twoja działka jest mała czyli ma np 600 m2 to nie warto zostawiać sobie aż 8 metrów działki na podjazd

- od tego czy leży przy ruchliwej drodze czy przy mało uczęszcznej uliczce

- od tego jakiej wielkości masz auta i ile ich masz

- od tego czy dom budujesz dla siebie czy też przy okazji dla odwiedzających dom klientów (np gdy masz siedzibę firmy we własnym domu)

- i pewnie jest jeszcze kilka innych powodów nad którymi powinieneś się zastanowić a mi nie przychodzą teraz na myśl ;)

Proszę mnie uświadomić bo może przez 5 lat przepisy się zmieniły.O jakich Wy 8,9 m budynku od drogi piszecie???Adoptujący to dopuścił i wybudowaliście swoje domki???Miałem 40 m ale dom się nie mieścił w 17 arową działką.Po wielu perturbacjach pozwolona mi uchwałami postawić o 10 m bliżej.

Brama oczywiście, że ma być przesuwna, bo szkoda miejsca.

Wyciągnąłem od architekta plan zagospodarowania działki.

Na bank zostawiam 8 metrów bo na więcej szkoda mi miejsca, teraz widzę jak to wygląda. Projekt w załączniku. Czerwona strzałka to odległość domu od granicy działki, właśnie 8 metrów.

aaa.jpg

Edytowane przez 12michal