12michal 24.11.2013 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 Witam.Mam projekt w adaptacji, w której planuję wejście do domu, elewację frontową 8 metrów od drogi.Czy ktoś z Was ma taką lub podobną odległość ?Chciałbym zobaczyć to wizualnie, najlepiej na zdjęciu, bo nie mogę nigdzie znaleźć.Chcę zobaczyć czy odległość jest wystarczająca, jak można ją zagospodarować itp.Będę wdzięczny za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniqa1982 24.11.2013 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 Ja musiałam odsunąć się od drogi 10 m, nie mogłam bliżej. To chyba zależy jaka droga tzn. gminna , wojewódzka ...8 m to dosyc blisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
judyta87 24.11.2013 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 8m to naprawdę blisko drogi i nawet nieważne, jaka droga to jest. Ja bym próbowała choć trochę wyciszyć i zasłonić się od tej strony, np żywopłotem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 24.11.2013 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 Ja mam 13m, zobacz w dzienniku budowy. Mam sporą działkę i długo kombinowałem jak daleko odsunąć dom od drogi. Muszę spokojnie wjechać autkiem na działkę, bez kombinowania wjechać do garażu i jeszcze potrzeba miejsca na kilka furek gości. Lepiej zostawić trochę więcej miejsca bo później może być za ciasno i niestety nic z tym nie da się zrobić. Nadmiar zawsze można obsadzić zieleninką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość magdalen1 24.11.2013 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 Ja mam 9m i mam nadzieję, że wystarczy. Jak sobie pomyślę o odśnieżaniu to NA PEWNO WYSTARCZY:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12michal 24.11.2013 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 Ja mam 13m, zobacz w dzienniku budowy. Mam sporą działkę i długo kombinowałem jak daleko odsunąć dom od drogi. Muszę spokojnie wjechać autkiem na działkę, bez kombinowania wjechać do garażu i jeszcze potrzeba miejsca na kilka furek gości. Lepiej zostawić trochę więcej miejsca bo później może być za ciasno i niestety nic z tym nie da się zrobić. Nadmiar zawsze można obsadzić zieleninką Masz sporo większą działkę z tego co widzę, więc mogłeś sobie pozwolić na 13m z przodu, zazdroszczę Ja wolę zostawić więcej z tyłu na "prywatną przestrzeń" i dlatego max jak chcę się odsunąć od drogi to właśnie wspomniane 8m. Jednak przed podjęciem ostatecznej decyzji chciałbym zobaczyć to w praktyce np na zdjęciach, żeby potem nie żałować gdy będzie za późno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12michal 24.11.2013 21:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 Ja mam 9m i mam nadzieję, że wystarczy. Jak sobie pomyślę o odśnieżaniu to NA PEWNO WYSTARCZY:p Masz może jakieś zdjęcia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 24.11.2013 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 Dużo zależy od samej działki i wjazdy. Ja mam 10m ale jeśli nie zamierzasz parkować przed domem dziesiątek samochodów to wydaje mi się że 8m też jest spoko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12michal 30.11.2013 12:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 Nie zamierzam i też wydaje mi się ok te 8m.Chciałbym to jednak gdzieś zobaczyć wizualnie w orginale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 30.11.2013 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 (edytowane) Edytowane 29 Października 2014 przez heine84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12michal 30.11.2013 13:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 Źle sprecyzowałem, bo mam linie ogrodzenia bezpośrednio przy drodze, także ta odległość 8 metrów jest odległością od domu do ogrodzenia / drogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 30.11.2013 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 (edytowane) nie ma.... Edytowane 29 Października 2014 przez heine84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
judyta87 30.11.2013 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 Aby nie liczyć tak dokładnie tych metró, warto zrobić przesuwną bramę. Mechanizmy otwierane na pilota nie są już drogie, a dzięki temu można zaoszczędzić trochę miejjsca i jest szansa, że auta gości też się zmieszczą i jeszcze jakoś wymanewrują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 01.12.2013 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 Warto zrobić przesuwną, miejsca będzie więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luntrusk 01.12.2013 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 Najważniejsze to nie patrzeć jak inni mają i co robią. To jaka dla Ciebie będzie dobra odległość od drogi zalezy przede wszystkim: - Twoich upodobań i potrzeb - od tego ile zapłaciłeś za m2 działki (bo jeśli płacisz np 350 zł/m2 to liczysz każdy metr zagospodarowywanej przez Ciebie działki) - metraż działki - jak Twoja działka jest mała czyli ma np 600 m2 to nie warto zostawiać sobie aż 8 metrów działki na podjazd - od tego czy leży przy ruchliwej drodze czy przy mało uczęszcznej uliczce - od tego jakiej wielkości masz auta i ile ich masz - od tego czy dom budujesz dla siebie czy też przy okazji dla odwiedzających dom klientów (np gdy masz siedzibę firmy we własnym domu) - i pewnie jest jeszcze kilka innych powodów nad którymi powinieneś się zastanowić a mi nie przychodzą teraz na myśl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 01.12.2013 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 Proszę mnie uświadomić bo może przez 5 lat przepisy się zmieniły.O jakich Wy 8,9 m budynku od drogi piszecie???Adoptujący to dopuścił i wybudowaliście swoje domki???Miałem 40 m ale dom się nie mieścił w 17 arową działką.Po wielu perturbacjach pozwolona mi uchwałami postawić o 10 m bliżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.12.2013 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 ja mam linię zabudowy 4 m od chodnika, więc gmina pozbawiła mnie takich dylematów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 01.12.2013 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 ja mam linię zabudowy 4 m od chodnika, więc gmina pozbawiła mnie takich dylematów Szkoda ,że mam zakaz w rozmawianiu z Tobą.Mam gdzieś te Twoje 4m bo to wbrew przepisom ale Gmina to zespół nie do ogarnięcia.Jak Ci pozwolili tak sobie wybudowałaś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.12.2013 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 nikt mi nie pozwalał. Ja tak musiałam.Taka jest linia zabudowy od lat 50- tych w tej dzielnicy: http://images64.fotosik.pl/438/f23b09b6345d9018.jpg Linia zabudowy zaznaczona czerwoną kreską. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12michal 01.12.2013 18:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 (edytowane) Brama oczywiście, że ma być przesuwna, bo szkoda miejsca. Wyciągnąłem od architekta plan zagospodarowania działki. Na bank zostawiam 8 metrów bo na więcej szkoda mi miejsca, teraz widzę jak to wygląda. Projekt w załączniku. Czerwona strzałka to odległość domu od granicy działki, właśnie 8 metrów. Edytowane 1 Grudnia 2013 przez 12michal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts