deqla 25.11.2013 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 (edytowane) Witam,rozglądam się za domkiem do 130m2 na wąską działkę 19,5m. Czy ktoś z forumowych ekspertów może doradzić czy w budżecie 400tys. uda mi się zamieszkać? Większość prac zlecona, drobne rzeczy typu malowanie do zrobienia samemu. dzięki za uwagi i komentarze do projektu, jeszcze lepiej jak znajdzie się ktoś kto buduje/wybudował już ten domekPozdrawiam!!Darek Edytowane 15 Października 2015 przez Redakcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.11.2013 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 nie szkoda ci straconej przestrzeni na oooogromny hol w tym projekcie?W rzeczywistości to jest prawie 200 m2 po podłogach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia_ 29.11.2013 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2013 Myślę, ze spokojnie w tej kwocie się zmieścisz. Ja dysponuję troche większym budżetem ale my będziemy zlecali wszystko firmie która wybuduje od początku do stanu deweloperskiego. Na razie porządkujemy działkę. Natomiast projekt o nazwie Pandora jest zdecydowanie moim faworytem. Mąż dowiadywał sie o projekcie i wiemy, ze domek jest świeży ale na szczęście pracownia jest duża i sprawdzona ( podobno już kilka osób projekt kupiło ).PozdrawiamK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia_ 29.11.2013 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2013 Ten hol jest dla mnie atutem. Ja chcę trochę wyciagnąć przedłużyć ściankę na której jest komin. Hol jest na tyle efektowny, ze wchodząc do domu masz wrażenie przestronności, jasności, brak ścisku co jest żadkoscią w małych projektach. W końcu dlatego wyprowadzam się z bloku zeby poczuć ten oddech, przestrzeń włąsnego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.11.2013 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2013 no jak cię stać na budowę wielkich domów, to ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciekawski83 30.11.2013 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 coś mi nie pasuje w tych tabelkach.... http://www.domenadom.pl/uploads/000004/0212.pdf 1. podkłady - koszt sprzętu czyli np koparka przy zasypywaniu i pompa przy płycie chudziaka to 32,06 zł 2. ściany zewnętrzne i wewnętrzne konstrukcyjne parteru - koszt sprzętu czyli piły do cięcia pustaków to 22,00 zł 3. strop i elementy żelbetowe - rozumiem, że beton jest robiony na budowie bo 331,90 zł na sprzęt to trochę mało 4. strop i elementy żelbetowe - co to jest w kolumnie inne 14000 zł ? jakieś prefabrykaty? 5. kominy - rozumiem, że murują je krasnoludki bo koszt robocizny to 0 zł, jest ich siedmiu więc dadzą radę 6 stal zbrojeniowa - ułożenie 2 ton stali za 980 zł to trochę mało - wychodzi 0,49 zł/kg 7.ściany konstrukcyjne poddasza - koszt sprzętu czyli piły do cięcia pustaków i rusztowań bo szczyty są wysokie to 1,89 zł 8. dach - konstrukcja z pokryciem - ma pewnie około 170 m2, czyli wykonanie więźby, poszycia dachu i pokrycia to koszt robocizny 42,88 zł/m2 9. stropodach nad garażem - jeśli myślisz, że wykonasz dach płaski za około 90 zł/m2 z wszystkimi obróbkami to jesteś w błędzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deqla 05.12.2013 18:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 Myślę, ze spokojnie w tej kwocie się zmieścisz. Ja dysponuję troche większym budżetem ale my będziemy zlecali wszystko firmie która wybuduje od początku do stanu deweloperskiego. Na razie porządkujemy działkę. Natomiast projekt o nazwie Pandora jest zdecydowanie moim faworytem. Mąż dowiadywał sie o projekcie i wiemy, ze domek jest świeży ale na szczęście pracownia jest duża i sprawdzona ( podobno już kilka osób projekt kupiło ). Pozdrawiam K. no my jesteśmy na podobnym etapie, pandora jest jednym z faworytów. Wybierzemy się chyba do architekta/projektanta żeby obgadać nasze typy i może on coś doradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba_ski 06.12.2013 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 deqla, gdzie będzieci budowali ? My też zdecydowani jesteśmy na Pandorę. Przejrzeliśmy naprawdę dużo domów w tej kategorii. My znaleźliśmy arch. w regionie który zrobi nam adaptacje. PozdrawiamyKuba i Agnieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deqla 06.12.2013 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 budujemy się pod Wrocławiem, my oczywiście też zamierzamy wprowadzić drobne zmiany, przede wszystkim większe okno w jadalni i być może poszerzyć garaż kosztem okna w ubikacji, przydałoby się miejsce na rowery/motor itp.a Wy o jakich zmianach myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IAN14 06.01.2014 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Witam,też zastanawiamy się nad budową tego domu. Czy ktoś juz zaczął budowe?Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba_ski 19.01.2014 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 czy ktoś juz zaczął budowac Pandorę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asitom 28.01.2014 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Witam. Zaczynamy budowe w maju wedlug pojektu Pandora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciejJG 02.02.2014 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 Witam forumowiczów. Ja też jestem zainteresowany budową Pandory tylko trochę przeraża mnie ten kosztorys. Ja planuję przeznaczyć na budowę ok 300 tyś. Poza stanem surowym zamkniętym chcę robić jak najwięcej sam. A co do projektu nie uważacie że ścianka kolankowa jest trochę za niska (67,5 cm) ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba_ski 05.02.2014 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 czemu Cię przeraża kosztorys ? Każdy dom musi kosztować a pandora mieści się w normie domów w swojej wielkości. A jeszcze mówisz, ze metoda gospodarcza to spokojnie 30 - 40 procent mniej niż w kosztorysie alb lepiej. Mamy ciągle kryzys budowlany więc liczę na dobre negocjacje z ekipami. Ścianką kolankową się nie przejmuj bo akurat można ją podnieść, np. o jeden pustak albo zrobić w środku ściankę GK. Poza tym Pandora ma dach dwuspadowy co daje lepsze możlwości aranżacyjne. Ja na pewno będą się posiłkował arch. wnętrz więc aż tak się tego nie boję. Miłego dnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciekawski83 05.02.2014 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 A jeszcze mówisz, ze metoda gospodarcza to spokojnie 30 - 40 procent mniej niż w kosztorysie alb lepiej. to zależy ile to jest "jak najwięcej sam" bo z tym bywa różnie;] Mamy ciągle kryzys budowlany więc liczę na dobre negocjacje z ekipami. czy aby na pewno? jeśli zlecasz firmie to masz vat 8% i uwierz, że się dużo osób na to rzuciło Ścianką kolankową się nie przejmuj bo akurat można ją podnieść, np. o jeden pustak oficjalnie, to aby przed adaptacją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciejJG 07.02.2014 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 Projekt dzisiaj zakupiony. Dokonamy parę zmian mianowicie zmienimy okno w kuchni na większe i nie narożne, zamiast okna pionowego przy stole planujemy wstawić normalne okno 210x150, w kotłowni zamontować drzwi do ogrodu i w garażu wstawimy podłużne nie duże okno. Czy ktoś budując ten dom robił jeszcze jakieś zmiany ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba_ski 12.02.2014 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 my zwiększamy okno w jadalni, myslę tez o poszerzeniu garażu. Poza tym nie będzie drastycznych zmian bo projekt jest skomponowany idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciejJG 12.02.2014 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Kuba_ski kiedy ruszasz z budową ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jast01 16.02.2014 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 A co sądzicie o projekcie Koneser: http://extradom.pl/projekt-domu-koneser-WRN1112?lustro=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia_ 17.02.2014 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 oj, ale to chyba zupełnie inna funkcja. Wiesz, o gustach chyba się nie dyskutuje ale ten projekt / dom zupełnie jest w innym stylu ( sorry, mąz podpowiada, ze poprostu brzydki ) Poza tym widzę, ze pomieszczenie gospodarcze czyli brudne jest od kuchni - jakos mi nie lezy. Ale oczywiście, każdy ma prawo do swoich wyborow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts