Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

rozglądam się za domkiem do 130m2 na wąską działkę 19,5m.

Czy ktoś z forumowych ekspertów może doradzić czy w budżecie 400tys. uda mi się zamieszkać? Większość prac zlecona, drobne rzeczy typu malowanie do zrobienia samemu.

dzięki za uwagi i komentarze do projektu, jeszcze lepiej jak znajdzie się ktoś kto buduje/wybudował już ten domek

Pozdrawiam!!

Darek

Edytowane przez Redakcja

Myślę, ze spokojnie w tej kwocie się zmieścisz. Ja dysponuję troche większym budżetem ale my będziemy zlecali wszystko firmie która wybuduje od początku do stanu deweloperskiego. Na razie porządkujemy działkę. Natomiast projekt o nazwie Pandora jest zdecydowanie moim faworytem. Mąż dowiadywał sie o projekcie i wiemy, ze domek jest świeży ale na szczęście pracownia jest duża i sprawdzona ( podobno już kilka osób projekt kupiło ).

Pozdrawiam

K.

Ten hol jest dla mnie atutem. Ja chcę trochę wyciagnąć przedłużyć ściankę na której jest komin. Hol jest na tyle efektowny, ze wchodząc do domu masz wrażenie przestronności, jasności, brak ścisku co jest żadkoscią w małych projektach. W końcu dlatego wyprowadzam się z bloku zeby poczuć ten oddech, przestrzeń włąsnego domu.

coś mi nie pasuje w tych tabelkach....

http://www.domenadom.pl/uploads/000004/0212.pdf

1. podkłady - koszt sprzętu czyli np koparka przy zasypywaniu i pompa przy płycie chudziaka to 32,06 zł

2. ściany zewnętrzne i wewnętrzne konstrukcyjne parteru - koszt sprzętu czyli piły do cięcia pustaków to 22,00 zł

3. strop i elementy żelbetowe - rozumiem, że beton jest robiony na budowie bo 331,90 zł na sprzęt to trochę mało

4. strop i elementy żelbetowe - co to jest w kolumnie inne 14000 zł ? jakieś prefabrykaty?

5. kominy - rozumiem, że murują je krasnoludki bo koszt robocizny to 0 zł, jest ich siedmiu więc dadzą radę:D

6 stal zbrojeniowa - ułożenie 2 ton stali za 980 zł to trochę mało - wychodzi 0,49 zł/kg

7.ściany konstrukcyjne poddasza - koszt sprzętu czyli piły do cięcia pustaków i rusztowań bo szczyty są wysokie to 1,89 zł

8. dach - konstrukcja z pokryciem - ma pewnie około 170 m2, czyli wykonanie więźby, poszycia dachu i pokrycia to koszt robocizny 42,88 zł/m2

9. stropodach nad garażem - jeśli myślisz, że wykonasz dach płaski za około 90 zł/m2 z wszystkimi obróbkami to jesteś w błędzie

Myślę, ze spokojnie w tej kwocie się zmieścisz. Ja dysponuję troche większym budżetem ale my będziemy zlecali wszystko firmie która wybuduje od początku do stanu deweloperskiego. Na razie porządkujemy działkę. Natomiast projekt o nazwie Pandora jest zdecydowanie moim faworytem. Mąż dowiadywał sie o projekcie i wiemy, ze domek jest świeży ale na szczęście pracownia jest duża i sprawdzona ( podobno już kilka osób projekt kupiło ).

Pozdrawiam

K.

no my jesteśmy na podobnym etapie, pandora jest jednym z faworytów. Wybierzemy się chyba do architekta/projektanta żeby obgadać nasze typy i może on coś doradzi.

budujemy się pod Wrocławiem, my oczywiście też zamierzamy wprowadzić drobne zmiany, przede wszystkim większe okno w jadalni i być może poszerzyć garaż kosztem okna w ubikacji, przydałoby się miejsce na rowery/motor itp.

a Wy o jakich zmianach myślicie?

• 5 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Witam forumowiczów. Ja też jestem zainteresowany budową Pandory tylko trochę przeraża mnie ten kosztorys. Ja planuję przeznaczyć na budowę ok 300 tyś. Poza stanem surowym zamkniętym chcę robić jak najwięcej sam. A co do projektu nie uważacie że ścianka kolankowa jest trochę za niska (67,5 cm) ???

czemu Cię przeraża kosztorys ? Każdy dom musi kosztować a pandora mieści się w normie domów w swojej wielkości. A jeszcze mówisz, ze metoda gospodarcza to spokojnie 30 - 40 procent mniej niż w kosztorysie alb lepiej. Mamy ciągle kryzys budowlany więc liczę na dobre negocjacje z ekipami.

Ścianką kolankową się nie przejmuj bo akurat można ją podnieść, np. o jeden pustak albo zrobić w środku ściankę GK. Poza tym Pandora ma dach dwuspadowy co daje lepsze możlwości aranżacyjne. Ja na pewno będą się posiłkował arch. wnętrz więc aż tak się tego nie boję.

Miłego dnia

A jeszcze mówisz, ze metoda gospodarcza to spokojnie 30 - 40 procent mniej niż w kosztorysie alb lepiej.

to zależy ile to jest "jak najwięcej sam" bo z tym bywa różnie;]

Mamy ciągle kryzys budowlany więc liczę na dobre negocjacje z ekipami.

czy aby na pewno? jeśli zlecasz firmie to masz vat 8% i uwierz, że się dużo osób na to rzuciło

Ścianką kolankową się nie przejmuj bo akurat można ją podnieść, np. o jeden pustak

oficjalnie, to aby przed adaptacją

Projekt dzisiaj zakupiony. Dokonamy parę zmian mianowicie zmienimy okno w kuchni na większe i nie narożne, zamiast okna pionowego przy stole planujemy wstawić normalne okno 210x150, w kotłowni zamontować drzwi do ogrodu i w garażu wstawimy podłużne nie duże okno. Czy ktoś budując ten dom robił jeszcze jakieś zmiany ???

oj, ale to chyba zupełnie inna funkcja. Wiesz, o gustach chyba się nie dyskutuje ale ten projekt / dom zupełnie jest w innym stylu ( sorry, mąz podpowiada, ze poprostu brzydki ) Poza tym widzę, ze pomieszczenie gospodarcze czyli brudne jest od kuchni - jakos mi nie lezy. Ale oczywiście, każdy ma prawo do swoich wyborow.