Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytanie o rodzaj styropian na podłogę

akm97

Recommended Posts

Witam. Noszę się z zakupem styropianu podłogowego jeszcze w tym roku. Ponieważ należę do inwestorów nawiedzonych grubość styropianu będzie ponadprzeciętna, ale bez przesady, tzn. ok. 20 cm. Będzie to styropian hydrofobowy z zakładkami EPS 200. Na całym parterze będzie ogrzewanie podłogowe. Nurtują mnie 2 kwestie:

1. Czy spełni swoją rolę folia aluminiowa pod ogrzewanie podłogowe, czy lepiej zastosować rozwiązanie w postaci 17 cm styropianu i na to 3 cm styropianu z już naklejoną folią. Folia zakupiona osobno to o wiele tańsze rozwiązanie, ale czy spełni swoją rolę. Czy łatwo nią wyłożyć styropian, nie odrywa się, itp.

2. Wiadomo, że w warstwie styropianu prowadzi się wiele instalacji. Czy instalatorzy wycinają rowek pod np. rurę o średnicy 5-10 cm wycinają na całej grubości styropianu. Myślę, że tak, bo chyba trudno jest naciąć styropian np. do połowy grubości. Jeśli tak, to chyba lepiej położyć styropian w dwóch warstwach, np. po 10 cm, aby mogli naciąć tylko jedną?

Proszę inwestorów, a szczególnie instalatorów o rozwianie moich wątpliwości.

• 2 weeks później...

dlaczego zadajesz pytania w dziale poświęconym sondażom? Gdybyś jakiś sondaż producentów zamieścił, byłoby uzasadnione.

Cały temat przenoszę do działu izolacje.

Na przyszłość proszę poznać strukturę forum, podział tematyki w poszczególnych działach i używac wyszukiwarki

W styropianie wycina się rowki.

Folia służy tylko do tego, by wylewka nie wciekała w szpary ocieplenia, bo byś zbańczył na materiał.

dlaczego zadajesz pytania w dziale poświęconym sondażom? Gdybyś jakiś sondaż producentów zamieścił, byłoby uzasadnione.

Cały temat przenoszę do działu izolacje.

Na przyszłość proszę poznać strukturę forum, podział tematyki w poszczególnych działach i używac wyszukiwarki

W styropianie wycina się rowki.

Folia służy tylko do tego, by wylewka nie wciekała w szpary ocieplenia, bo byś zbańczył na materiał.

nie do tego suzy folia na styropianie.jest wiele wazniejszych powodow:lol2:

tak czy inaczej - zamykasz resztki wilgoci między dwoma nieprzepuszczalnymi warstwami :D

Jak rozleje się na dłużej woda na podłodze i przesiąknie przez wylewkę, to otworami po spinkach woda popłynie do styropianu. Więc pod tym względem idea folii ma negatywne skutki. Stąd jej paraizolacyjnośc (a w zasadzie wodoszczelność, bo płachta folii nie przepuszcza wody) nie jest zaletą.

A ponieważ w płachcie są i tak otwory po spinkach, więc nie jest paroizolacyjna tak naprawdę :D

dlatego tez o tym pisałem w wątku który założyłem (ostatni link)

tym nie mniej uważam, że lepiej foli nie kłaść pod styropian gdy warunki gruntowe na to pozwalają

styropian z przyklejona folią to naciąganie klienta, niestety wykonawcy jacy są tacy są i idą na łatwiznę bo przecież inwestor zapłaci

A wracając do tematu to rozwiązanie zależy od wykonawcy. Najlepiej folia osobno a pod tym styropian podłogowy, a podłogówka mocowana do siatki. Lub dodatkową folię pod ten styropian z naklejoną i podziurawioną od klipsów folia.

styropian z przyklejona folią to naciąganie klienta, niestety wykonawcy jacy są tacy są i idą na łatwiznę bo przecież inwestor zapłaci

.

Mój był bardzo zły, że nie chciałam kupić styropianu z folią. 3 x droższego. Jakbym pieniądze na drzewie zrywała.

dlatego my tu możemy gdybać ale jeśli inwestor sam nie zrobi to niestety rozwiązanie częściowo należy dobrać do wykonawcy

tu na forum to każdy wykonawca jak z bajki a niestety rzeczywistość się różni "głupoty wypisują w tym internecie i żeś się Pan naczytał, ja buduję od 30 lat i jeszcze nikt nie narzekał, będzie dobrze będzie Pan zadowolony, oni w tym internecie głupoty wypisują a nigdy łopaty w rękach nie mieli, wszyscy tak budują, Pan jakiś dziwny jesteś..."

teka - napisz chociaż jeden i nie wygłupiaj się z "odbijaniem ciepła".

dla mnie jako posadzkarza najważniejsza sprawa jest,by beton ktory wylewam ma przez 10-14dni "kisić się"na folii i pod folia malarską np.Ma nie tracic wody w styropian i nie wietrzec .Folia na styropianie czy mata,ekran ogrz.podł.blokuje w dużym stopniu migrację wilgoci we wszelakie podłogi drewniane,parkiety