pablojarocin 11.12.2013 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Jak już pisałem ja taki dom kupiłem w stanie surowym. Nie wiem jak to było w tamtych czasach, poprzedni właściciel mi mówił coś o o przyłączu na czas budowy.Po oględzinach tego domu to tam nie ma szyny GSW.W projekcie jest napisane że ma być uziom otokowy, ale jakoś było kopane i nic nie znaleziono.Do licznika idą 4 kable i dalej do domu też idą 4 kable. Nie widzę żadnego podziału PEN.Gdzie by było taki można taki zrobić?? Za licznikiem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcio0711 11.12.2013 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Podział PEN w rozdzielnicy w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablojarocin 12.12.2013 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 (edytowane) A co z tym uziemieniem?? Mógłbym za licznikiem zrobić podział PEN i wbić przy murze ten uziom??W domu nie mam żadnej bednarki i GSW.Czy to GSW to mogę zrobic w kotłowni i do tego podłączyć piec i inne rurki od C.O?? Edytowane 12 Grudnia 2013 przez pablojarocin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 12.12.2013 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Mógłbyś zaprosić dobrego elektryka, on na miejscu zrobi to, co być powinno.Już za dużo w Polsce samozwańców parających się elektryką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariola6 13.12.2013 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 @elpapiotr - straszysz tylko kolegę i pouczasz a on pyta o radę jak naprawić błąd, który już powstał. ten facet na tym forum TYLKO od tego jestnic doradzić , wysłać ileść tam nr ustaw uchwał przepisówtylko gdzie on mieszka w rzeczywistości PozdrawiamStaszek1/2 Marioli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 13.12.2013 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 Kolego pół-marioli, wystarczy w google wrzucić hasło "elpapiotr", i zaraz dowiesz się, gdzie facet mieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 15.12.2013 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 Masz polbruki, wylewki betonowe, nietykalny ogród wokoło budynku ? jeżeli nie, to połóż uziom otokowy (w sensie ułóż go w wykopie, min. metr od ścian budynku, 60cm głębokość) wprowadź bednarkę do kotłowni, tam zainstalujesz GSW i wykonasz główne połączenia wyrównawcze z częściami przewodzącymi obcymi (przyłącze wody, c.o., gaz, ekrany instalacji antenowych i inne) oraz do PE głównej rozdzielni elektrycznej - pisali już o tym inni w tym wątku. Nie zaszkodzi też, jak przygotujesz miejsca pod złącza kontrolne dla instalacji odgromowej, wielu przekonuje się dopiero po rozsadzonym kominie czy pożarze w mieszkaniu po wyładowaniu atmosferycznym.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts